StoryEditorOCM
4 kantunaSINDIKALISTI TVRDE DA U "LIBURNIJI" IMA SREDSTAVA ZA POVEĆANJE PLAĆA, ALI DOGOVOR NIJE POSTIGNUT

Gradski vozači u srijedu izlaze na novi prosvjed i dvosatnu blokadu svih gradskih i prigradskih linija! 

21. svibnja 2019. - 00:05
prosvjed_liburnija17-080419

Vozači "Liburnije" dodaju gas: nakon što su već izveli jednosatnu blokadu gradskog i prigradskog prometa, njihovi sindikalni predstavnici odlučili su u srijedu od 10 do 12 sati zaustaviti sve linije na dva sata. Istovremeno, na kolodvoru će u 10 sati biti održan mirni prosvjed zaposlenika gradskog prijevoznika.

Od gradonačelnika Branka Dukića i direktora "Liburnije" Edvina Šimunova, radnici su zatražili da još jednom razmotre njihove zahtjeve i pokušaju naći odgovarajuće rješenje za povećanje plaće od deset posto. U sindikatu su se nakratko ponadali da je na pomolu dogovor jer im je iz gradske uprave stigao odgovor u kojemu se "ističe kako Grad Zadar kao većinski vlasnik kontinuirano komunicira s Upravom "Liburnije" po svim temama iz prethodnih zahtjeva Sindikata". Iz Dukićevog Ureda najavili su da će u "Liburniji" biti obavljeni probni izračuni obračuna plaća prema prijedlogu fiksne vrijednosti boda, te da nakon toga ostaje mogućnost "novog zajedničkog sastanka".

To su u sindikatu doživjeli kao "načelno pozitivan odgovor" gradske uprave na svoje zahtjeve, ali se pokazalo da od toga, kao ni od otvorene mogućnosti za novi sastanak, zasada neće biti ništa. Probne izračune obračuna plaća prema prijedlogu fiksne vrijednosti boda sindikalnim je povjerenicima prezentirao direktor Edvin Šimunov, ali se pokazalo da se time ne postiže tražena korekcija plaća za deset posto.

-Zato smo se odlučili na nastavak sindikalnih akcija i dvosatnu blokadu gradskih i prigradskih linija. Po našim pouzdanim informacijama, u "Liburniji" ima dovoljno sredstava za rast plaća i njihovo povećanje za više od traženih deset posto, kaže Vedran Uranija, pravni povjerenik SSSH dodajući da su radnici tražili još radikalniji sindikalni odgovor, ali je na kraju ipak odlučeno da se ide u dvosatnu blokadu prometa, te će se sindikalne akcije, ako ustreba, potom intenzivirati.

-Matematika je vrlo jednostavna: "Liburnija" je za plaće lani izdvojila 27 milijuna kuna, a to znači da nam za povećanje od deset posto treba dodatnih 2,7 milijuna. Mi ta sredstva nemamo jer bismo time financijski destabilizirali poduzeće, a to niti smijem niti mogu dopustiti, kaže direktor Edvin Šimunov objašnjavajući da "Liburnija" uredno ispunjava svoje obveze iz kolektivnog ugovora i da radnicima ne duguje.

S druge strane, Šimunov ne vidi ni mogućnost desetpostotnog povećanja plaće samo za 130 vozača, jer bi to srušilo postojeću sistematizaciju i poremetilo koeficijente, pa novca opet ne bi bilo, a izazvalo bi se nezadovoljstvo kod preostalih 120 radnika. Šimunov pritom podsjeća da su mnogi prijevoznici koji su podlegli zahtjevima za veće plaće nakon toga upali u poslovnu nestabilnost, a neki su i ugašeni.

Tako se došlo do pat situacije: u "Liburniji" tvrde da bez povećanja subvencije iz gradskog proračuna nema prostora za rast plaća, a u gradskoj upravi zasada nitko ni ne spominje mogućnost povećanja subvencije, što bi bilo moguće jedino rebalansom proračuna. U prva tri mjeseca ove godine "Liburnija" ima gubitak od oko dva milijuna kuna, ali je to "sezonski poremećaj" koji do kraja godine bude pokriven.

Sudionicima štrajka dva sata blokade će biti odbijena od plaće, a ukupni trošak za "Liburniju" je nepoznat, jer nije moguće znati koliko bi se putnika u ta dva sata vozilo na obustavljenim linijama.

 

Kolika im je plaća i što su tražili?

Vozači "Liburnije" tražili su povećanje osnovice plaće za 10 posto, izmjene i dopune kolektivnog ugovora u svezi reguliranja noćnog rada, tjednog odmora, zatim povećanja stalnog dodatka osoblju koje radi smjenski rad, definiranje posebnih uvjeta rada, izradu nove sistematizacije radnih mjesta, odnosno Tarifnog dijela Kolektivnog ugovora, na koji bi se način, kroz preraspodjelu financijskih sredstava, uspjelo povećati osnovicu plaća radnika za najmanje 10 posto.

Osnovica vozačke plaće je 4.500 kuna, a nezadovoljstvo radnika je bilo pojačano odlukom gradonačelnika Branka Dukića o povećanju plaća svim gradskim direktorima.

S druge strane, direktor Edvin Šimunov navodi da s 60 prekovremenih sati vozači zarade i do 9.000 kuna, a podsjetio je i da imaju beneficirani radni staž s dva mjeseca bonusa na godinu dana rada.

24. travanj 2024 22:10