StoryEditorOCM
4 kantunaSPOJENE INSTITUCIJE

Gradsko vijeće Sveučilištu ustupilo osnivačka prava nad Znanstvenom knjižnicom. Govorilo se i o "izdaji Zadra i njegovih građana"...

Piše P. O.
17. listopada 2023. - 16:13

Osnivačka prava nad Znanstvenom knjižnicom odlukom Gradskog vijeća prenesena su na Sveučilište u Zadru. Protivljenje toj odluci iskazali su vijećnici Akcije mladih, Domovinskog pokreta i Nezavisne liste Enija Meštrovića po kojima se nakon 165 godina postojanja Znanstvena prepušta ustanovi nad kojom Grad Zadar nema nikakvih ingerencija.

Meštrović misli da vijećnici nisu dostojni odlučivati o vrlo vrijednoj građi prepuštajući je državi, a kada je rečeno da Grad ostaje vlasnik građe i da se njen vlasnički status uopće ne mijenja, Meštrović je zatražio pismenu i pečatiranu potvrdu da Grad Zadar i nadalje ostaje vlasnik građe Znanstvene knjižnice. Adela Frank (NL) je podsjetila da je dosada Grad pokrivao 95, a Ministarstvo svega 5 posto nabavke nove građe za Znanstvenu knjižnicu.

Za Antu Rubešu (AM) je riječ o „izdaji Zadra, njegovih građana i budućih generacija” i zapitao se kako to da HDZ-ova ministrica kulture želi da Grad Dubrovnik ostane vlasnik tamošnje, ali ne i zadarske Znanstvene knjižnice.

-Vjerujem da će Znanstvena knjižnica funkcionirati bolje i da će Sveučilište bolje od HDZ-a znati što će s njom. Osim toga, ovako se u proračunu oslobađa 800.000 eura koje bi trebalo utrošiti u stvaranje nove ustanove, Centra za mentalno zdravlje djece i mladih, predložio je Daniel Radeta (SDP).

Predsjednik GV-a Marko Vučetić je podsjetio da je Sveučilište nedavno dobilo novu Upravu koja zna pravu vrijednost i Znanstvene i Sveučilišta.

-Građa će i dalje biti pod ingerencijom Grada Zadra i bit će dostupnija znanstvenicima. Ovo je šansa Zadru da kroz integraciju tih dviju institucija privlači mlade ljude i živi u suvremenom znanstvenom kontekstu, rekao je Vučetić

-Pravnom i funkcionalnom integracijom knjižnih fondova Znanstvene knjižnice Zadar i Sveučilišne knjižnice, Znanstvena će knjižnica zadržati svoju pravnu osobnost prijenosom osnivačkih prava na Sveučilište u Zadru i time se neće prekinuti njezina tradicija duga više od 165 godina. Isto tako, zaštitit će se i identitet Znanstvene knjižnice Zadar kroz korištenje svih elemenata naziva uz dodatak koji navodi novog osnivača. Osim što će Znanstvena knjižnica Zadar pružati svoje usluge studentima, znanstveno nastavnom osoblju i drugim dionicima Sveučilišta u Zadru, ostat će i dalje otvorena za najširu javnost, za sve građane kojima je potrebna knjižnična i druga građa za kulturni, obrazovni i znanstveni rad. Kao prednosti novog, predloženog modela treba reći kako bi se integracijom ovih knjižnih fondova te prijenosom osnivačkih prava pridonijelo razvoju knjižnice u svakom segmentu, rekao je gradonačelnik Branko Dukić.

08. svibanj 2024 23:33