StoryEditorOCM
4 kantunaDOČEK U VRANI

Grafiti "dobrodošlice u NDH" uz prometnicu prema Maškovića hanu; Načelnik Kurtov: Kuća je privatno vlasništvo!, Policija: Odmah smo poduzeli mjere!

Piše L. Burčul
28. rujna 2021. - 20:33

Uz prometnicu koja vodi prema Maškovića hanu, baštinskom hotelu uređenom u spomeniku nulte kategorije, za dobrodošlicu svakom turistu ii izletniku stoji stara kućica uz cestu, gdje je na krovu debelo i dobro vidljivo ispisano „NDH“, VRANA, DOBRO DOŠLI“, uz veliku šahovnicu s bijelim prvim poljem.

Da ne bi bilo zabune, svakog tko odlazi iz Maškovića hana na drugoj kosini krova također stoji velikim slovima ispisano „NDH“, uz „SRETAN PUT“ i „VRANA“, a unutar je isto tako oslikana šahovnica s prvim bijelim poljem.

image
Na odlasku iz Maškovića hana

NDH tako „pozdravlja“ i želi sretan put svakome tko tuda vozi, a promet je tim dijelom Općine Pakoštane oživio obnavljanjem i uređivanjem okoliša Vranskog jezera, a osobito završetkom  obnove Maškovića hana, najvećeg spomenika turskog graditeljstva u Hrvatskoj i najzapadnije građevine osmanlijske arhitekture na tlu nekadašnjeg turskog carstva.

Za cjelokupan projekt obnove Maškovića hana, koji je bio potpuno devastiran, potrošeno je 30 milijuna kuna, od čega je 75 posto novac Europske unije, a 25 posto novca uloženo je iz proračuna Ministarstva kulture. Han ima status zaštićenog kulturnog dobra od nacionalnog značaja, te je upisan u Registar kulturnih dobara RH.

Općina Pakoštane uložila je u opremanje interijera, pa sada hotel u Maškovića hanu ima 14 soba, dva apartmana, restoran, konferencijsku dvoranu, suvenirnicu, vinoteku, recepciju, mali muzej, upravnu zgrada, te info-punktove Parka prirode Vransko jezero i Turističke zajednice Općine Pakoštane.

image
Maškovića han
Cropix

No prije svega, posjetitelji će dolaskom u Vranu najprije biti „obaviješteni“ da je tu NDH i da im, pa makar s krova dotrajale kućice, Vrana želi dobrodošlicu.

- To je bolest, takve stvari raditi – rekao je načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov, koji, kaže, zna za natpise „Dobro došli u Vranu – NDH“ i „Sretan put Vrana – NDH“.

- Problem je što su ta parcela i ta građevina privatno vlasništvo i mi tu kao Općina ne možemo intervenirati. Ima njih tu puno upisanih u vlasničkom listu. Kada smo htjeli obnoviti građevinu i time ukloniti i natpise, otjerani smo. Iako imaju zanemariv udio vlasništva, očigledno štite svoje i upozoravaju da se to ne smije dirati – kazao je Kurtov, dodajući da nije bitno da li je u blizini spomenik kulture ili nije, jer da „takvi natpisi nigdje ne bi trebali postojati“.

image
Na putu prema Maškovića hanu: „Dobro došli u Vranu – NDH“

- Mnoge takve grafite do sada smo prebojali. Nešto treba i s ovim poduzeti – zaključio je Kurtov.

U utorak je reagirala i policija, i to tako što je angažirala - komunalne redare Općine Pakoštane.

- Policija ima saznanja o navedenim natpisima. Poduzete su odgovarajuće mjere i radnje s tim u vezi, a u to spada i kontaktiranje komunalnog redarstva Općine Pakoštane - kazala je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske. U "odgovarajuće mjere i radnje" spada i utvrđivanje vlasništva, u cilju uklanjanja grafita nedozvoljenog sadržaja.

07. svibanj 2024 09:53