StoryEditorOCM
4 kantunaREAGIRANJE

Gunjević o izboru Nadarevića: ‘Osim zauzimanja mjesta u autobusu i promatranja utakmica u prvim redovima Ričardov frend ne služi ničemu‘

Piše Zadarski.hr
28. ožujka 2024. - 19:16

Bivši direktor KK Zadra David Gunjević i jedan od kandidata za tu funkciju u novom mandatu,reagirao je nakon zadnjeg priopćenja Udruge Grad košarke, te je javnosti uputio i pismo koje je na današnjem razgovoru za direktora KK Zadar pročitao predstavnicima Nadzornog odbora. 

- Iako je inicijalno priopćenje, koje Vam dostavljam niže, bilo predviđeno nakon razgovora s Nadzornim odborom, u međuvremenu sam pročitao objavu iz Udruge Grad košarke pa Vam nastavno na nju dostavljam i svoju izjavu - naveo je Gunjević.

Udruga grad košarke je tijekom dana, naime, obavijestila članove da će se rokovi za prijave kandidata produljiti. Naveli su kako su za izbore bila prijavljena dva kandidata: Mateo Blažević i David Gunjević. Kasnije su iz KK Zadra obavijestili javnost kako je za novog direktora KK Zadar izabran Edi Nadarević.

- Zbog poslovne ponude kojom bi se našao u sukobu interesa, te u slučaju pobjede ne bi mogao sudjelovati u radu Nadzornog odbora gosp. Blažević danas nas je obavijestio da povlači svoju prijavu. Samim time s jednim kandidatom ne može se pristupiti demokratskim izborima. Upravni odbor Udruge u narednim će danima donijeti odluku o produljenju rokova za prijave kandidata i o točnim datumima za prijave i izbore obavijestiti ćemo vas naknadno - priopćili su iz Udruge na što je reagirao Gunjević.

Izjavu prenosimo u cijelosti:

- Pravom svakog člana Udruge da se kandidira za člana Nadzornog odbora ostvareno je načelo demokratičnosti, a činjenica što sam ja na kraju ostao jedini kandidat ga ne narušava jer se svatko imao pravo kandidirati, pa je jasno da prolongiranje i izigravanje natječaja predstavlja očit primjer manipulativnog, malicioznog, neetičnog i protupravnog postupanja užeg vodstva Udruge koje je u suprotnosti s temeljnim načelima na kojima je zasnovana. Stoga, odluka Upravnog odbora da se prolongira natječaj, osim što nema uporišta u načelu demokratičnosti na koje se pozivaju, dovodi do jedinog logičnog rješenja - da nakon ovakve manipulativne i kukavičke rabote uže vodstvo Udruge podnese neopozive ostavke još danas - naveo je Gunjević u izjavi.

U pismu ‘poštovanim Nadzornicima i budućim Kolegama‘, zahvalio je na izdvojenom vremenu i što ga odlučili saslušati. Prenosimo ga u cijelosti:

- Imam nekoliko pitanja na koja ne tražim odgovore, ali bih volio da o njima do našeg sljedećeg susreta dobro razmislite. Prvo, postavit ću pitanje etičnosti i sukoba interesa unutar vašeg nadziranja. Naime, iako otkriveno i potvrđeno na stranicama Svjetske košarkaške federacije, FIBA-e, kako su neki vaši članovi, tijekom svog mandata, točnije 14.11.2023., postali agenti za igrače, dobio sam informacije kako nekima od vas to ipak ne predstavlja preveliki problem premda je isto napravljeno dva mjeseca nakon sazivanja skupštine (8. rujna 2023.) i potvrde ulaska u Nadzorni odbor? Dodatno, izjava predsjednika Nadzornog odbora a koju su pročitale potencijalno stotine tisuća ljudi, jer se radi o službenom priopćenju FIBA-e, glasi – citiram: “U svojim ranim tridesetima počeo sam više razmišljati o tome da postanem agent. Također, s obzirom na to da imam mnogo košarkaških prijatelja ne samo po Europi, već i po cijelom svijetu, te veze čine postajanje agentom logičnijim.” Pa iako nisam pravnik, želim vjerovati kako negdje postoji neki etički kodeks po kojemu se putovanja i sastanci po regiji te praćenje mladih igrača tijekom predsjedavanja Nadzornim odborom nekog sportskog kluba, a posebice KK Zadra, ne čine logičnim.

Ipak, mislim kako postoje neki od vas kojima taj postupak nije samo etički upitan, već i potencijalno štetan za integritet i budućnost kluba kojega nadzirete te Vas podsjećam kako je bivši predsjednik smijenjen radi puno benignije „Đabaleaks“ afere.

A što tek reći na novi ugovor sportskom direktoru? Iako ste dobro upoznati kako osim zauzimanja mjesta u autobusu i promatranja utakmica u prvim redovima Ričardov frend ne služi ničemu, smatram šokantnim činjenicu da ste mu za ulogu fikusa odlučili i podebljati plaću za višestruko veći iznos. Ovaj čin osim što je šokantan, posebice u svjetlu činjenice da je tijekom njegovog mandata KK Zadar izgubio barem deset perspektivnih igrača a na ljeto će i ono što je preostalo, podiže letvicu u analima svih zadarskih uhljebljivanja.

Na kraju moram istaknuti smiješnu, pomalo „putinovsku“ praksu u procesu izbora novog direktora, još jednog Ričardovog frenda. Unatoč prividu demokratskog izbora, čini se da je kandidat unaprijed odabran, a dodavanje dodatnih kandidata služi samo kao dimna zavjesa za stvaranje iluzije izbora.

I da, u protekla dva tjedna od dobivanja kredita s računa vam je otišlo cca 400 000 eura, a s obzirom na tempo trošenja do lipnja neće biti lipe. Zato i neću pitati što je s predstečajnom nagodbom, ili pak sa sponzorima za koje ste me tako hrabro prozivali. I pazite li uopće na obveze ugovora kojim ste pompozno obećavali ozdraviti klub u sljedeće dvije godine.

Jer nadziranje financija ionako nikada nije bio posao Nadzornog odbora. Srdačno Vas pozdravljam - naveo je Gunjević u pismu.

28. svibanj 2024 05:33