StoryEditorOCM
4 kantunaIZVANREDNA SJEDNICA

HDZ i SDP izglasali "otklanjanje nedostataka" u proračunu, "Eniovci" su bili protiv, a Akcija mladih suzdržana. Bez novca je ostala Kneževa palača...

Piše Iva Ivanac
29. prosinca 2021. - 18:06

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o prijedlogu "Zaključka o otklanjanju uočenih nedostataka u proračunu za 2022. godinu i projekcijama za 2023. i 2024." završila je u kratkom roku. 

Kao što smo već izvještavali, neki od usvojenih amandmana na pretprošloj sjednici Gradskog vijeća nisu imali zakoniti izvor financiranja. Upravo je zbog otklanjanja tih nezakonitosti i sazvana izvanredna sjednica. 

A što se točno dogodilo? Usvojenim amandmanima su višestruko iscrpljena sredstva za "redovno održavanje Kneževe palače". Za održavanje Kneževe palače planirana sredstva u proračunu iznosila su 1.735.000,00 kuna, ali su na kraju izglasanim amandmanima SDP-a, Akcije mladih i "Eniovaca", koji su svi uzimali iz "iste vreće", ta sredstva "narasla" na 2.940.000,00 kuna. Potrebno je bilo pronaći rješenje kojim će se namaknuti razlika od planiranih sredstava i izglasanih amandmana koja iznosi 1.205.000,00 kuna. 

Ta razlika sredstava pronađena je unutar poticajne naknade za smanjenje komunalnog otpada.

Također, jednim od amandmana su se htjela uzeti decentralizirana sredstva namijenjena za školstvo u iznosi u 200 tisuća kuna, ali će se ona preraspodijeliti iz sredstava "rashodi za zaposlene i materijalni rashodi škola". 

Za ovaj prijedlog zaključka su na glasovanju "za" bili HDZ-ovi i SDP-ovi vijećnici, a protiv su bili "Eniovci" dok je Akcija mladih bila suzdržana. 

Na kraju je bez sredstava za održavanje ostala Kneževa palača.

- Početkom iduće godine ćemo za Kneževu palaču morati pronaći neko rješenje kako bi osigurali ta sredstva. Ne smijemo ugroziti održavanje Kneževe palače zbog toga što je u pitanju europski projekt. Prema EU smo dužni dostavljati izvješća o opravdanosti tih sredstava i ne možemo dozvoliti da se Kneževa palača zatvori jer bi s tim mogli ugroziti potencijalno vraćanje EU sredstava, kazao nam je Ivan Mijolović, pročelnik Upravnog odjela za finacije. 

Pročelnik komunalnog odjela, Robertino Dujela, kojem su "uzeta" sredstva iz poticajne naknade kazao je kako njegov odjel predlaže proračun ne računajući na rebalas te kako će im sredstva trebati koncem iduće godine, ali i kako se nada i vjeruje u veće odvajanje otpada u sljedećoj godini iz razloga što je Čistoća spremna za distribuciju spremnika kućanstvima.

26. travanj 2024 23:17