StoryEditorOCM
4 kantunaFLOSKULE&DEMAGOGIJA

HDZ: Nema Ryanaira, sezona je uništena! Staje groblje u Crnom, nema više koncerata u Zadru! Enio: Zaj***** ste nas, uzet ćemo do zadnje kune!

Piše Zadarski.hr
22. prosinca 2022. - 17:40

Za dogodine nemamo sredstva za financiranje Ryanair, Ryanair neće voziti za Zadar, sezona je vjerojatno uništena, kazao je dramatičnim glasom Mate Pinčić, v.d. pročelnika za gospodarstvo, nakon što je gradsko vijeće usvojilo većinu amandmana na proračun predloženu od strane Akcije Mladih i nezavisne liste Enija Meštrovića.

Jedna za drugim, uz Pinčića, za govornicom su izlazili pročelnici i objašnjavali koje će projekti i programi ostati bez financiranja u idućoj godini zbog izglasanih amandmana, kao što je zaustavljanje radova na novom gradskom groblju u Crnom, smanjenje projekata javne rasvjete i praktički ukidanje koncertne sezone, što je većina u vijeću doživjela kao floskule i prodavanje demagogije.

- Ovo je neka vrsta kulturocida, komentirala je Marjana Bakmaz činjenicu da je Koncertni ured ostao bez 53 tisuće eura za cjelogodišnji koncertni program, a odjel za kulturu bez 200.000 eura za programe Kneževe i Providurove palače.

Ante Rubeša je u replici napao pročelnicu Dinu Bušić optuživši je za nepotizam zato što je svoju prijateljicu postavila za ravnateljicu Koncertnog ureda, a naziv Dvije palače je nazvao protuzakonitim, jer takav službeni naziv za Providurovu i Kneževu palaču ne postoji.

Pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap naveo je da su amandmani skinuli 1,3 milijuna eura za novo gradsko groblje u Crnom čime se zaustavlja nastavak ugovorene izgradnje, a stavka ”izgradnja cesta” je smanjena s 4,4 na 1,3 milijun eura, iako su i tu već bili ugovoreni radovi.

- Neću nabrajati sve prometnice koje se neće moći realizirati jer se neće moći otkupiti zemljište, kao 1,3 milijuna eura Park Kažimira Zankija. Ne kažem da su važi amandmani krivi, ali nije ih moguće zakonski opravdati – objašnjavao je Kasap.

Pročelnik Robertino Dujela izrazio je svoju zabrinutost za održavanja javne rasvjete koja je smanjena s 11 na 2 milijuna kuna, a Joso Nekić je amandmane oko prehrane učenika nazvao iracionalnim jer se dodaju 2 kune iako država za tu svrhu daje subvenciju u iznosu od 10 kuna. 

- Pokazujete da vas nije briga za gradski proračun, jer samo će budala davati svoje novce ako netko drugi za to daje novce. Iz neznanja, kaprica ili gluposti, niste htjeli usvojiti godišnji izvještaj o izvršenju proračuna, a zbog toga ne možemo dobiti nacionalna sredstva za opremanje dječjih vrtića, od možda milijun kuna. Dajete 700.000 kuna za srednjoškolce, a oni su u nadležnosti Županije, pa osnovne škole ostaju bez sredstava. Nije vam bitan proračun, nego se politički nadmudrujete i pokazujete mišiće gdje ne treba. Ne znate što je džentlmenski sporazum i džentlmenski razgovor – poručio je Nekić. 

Dina Bušić je podsjetila da je skinut kompletan iznos za koncertnu sezonu od rujna do lipnja namijenjenu građanima, a ostavljena su sredstva za Glazbene večeri, odnosno turiste, dok se ukida više od 50 događanja za djecu, mlade i redovnu zadarsku publiku, uključujući i sredstva za programe u kulturi, poput Kino Zone i Centra za mlade.

Irena Dragić je najave pročelnika nazvala neopravdano katastrofične i pretjerane. U idućoj godini će biti Ryanaira, povećat će letove i prema novim destinacijama, a sezona će biti uspješna, ako ne i uspješnija od ove. 

- Dujela je najavio totalni mrak, ali mraka u ovom gradu neće biti. Kasap, deset godina slušamo o novom gradskom groblju, s ukopima je trebalo početi prije pet godina, godinama se tamo ništa ne događa, a sad je odjednom ogroman problem što su se skinuli milijuni. Upravo ovo treba HDZ-u! Ne možete nas ničim zastrašiti, nema mraka ljudi, sve će biti kako treba, i bolje nego je bilo... - poručila je Dragić. 

Rubeša se složio da su sve to „floskule i laži, a ovo što mi radimo je za interese ovoga grada”. 

Enio Meštrović je naglasio kako za 6000 glasača traži barem nekakvu pravdu, da se bori za njihove ideje i vizije „a ne samo vaše”. 

- Kao to ne razumijete? Pa nije ovo vaš proračun! Nije vaš grad! A to što nismo došli na razgovor o proračunu, objašnjavam od početka, zato što nas niste poštivali. I što ste nas, s oproštenjem, zajebali! Napravili ste budale od nas i kažete nam zašto niste došli! Pa ne bi došao da sam glup na kubik! Vi ste svoje vrijeme potrošili. Imate godinu dana da pokušate naći put za zajednički razgovor za proračun 2024. godine. Ako ne, uzet ćemo do zadnje kune, ‘janci uličnog svirača neće biti sljedeće godine – poručio je Meštrović HDZ-ovcima.

28. travanj 2024 19:40