StoryEditorOCM
4 kantunaBROJE LI, BROJE...

HDZ u Skupštini nema većinu i oporba ‘pokazuje očnjake‘; Žuvela organizira party, MOST uvlači 36-og sa liste, Enio je već na listi i sprema se barufa!

Piše Lada Burčul
2. lipnja 2021. - 20:51

- Rotirat ću sve vijećnike, neka svi doprinesu političkom pluralizmu, donesu svježe ideje. Zato će umjesto Frane Vučetića, koji nam je drugi na listi, u Skupštinu ući vijećnik iz Starigrada Branko Katić, koji je 36. na listi – iznebuha je najavio Ivan Matić iz MOST-a i time anticipirao kaotičnu situaciju koja će se događati u Skupštini Zadarske županije.

image
Ivan Matić u Skupštinu je, umjesto drugog sa liste, stavio 36-og
Luka Gerlanc/Cropix

- Kaos nemojte shvatiti kao nešto loše, štoviše, za sve nas je bolje da HDZ nema apsolutnu većinu i da će za podršku za svaki projekt i odluku morati proći „bitku“ – tvrdi Damir Biloglav, čelnik Domovinskog pokreta u Zadarskoj županiji. Ova stranka u Županijskoj skupštini ima dva vijećnika, Nenada Klarića i Angela Žilića. I Biloglav, kao i Matić, ustrajno tvrdi da oni neće podržavati odluke HDZ-ove koalicije.

Od 37 vijećnika, koliko će ih biti u novom sazivu Županijske skupštine, koalicija HDZ-HSP-SU-Reformisti ima 18 mandata, nedovoljnih za većinu, a s druge strane ima do zuba naoštrene protivnike, s izuzetkom tri vijećnika s liste DSU-HNS-HSLS. Listu predvodi nezavisni Antonio Vučetić, s njim su Marko Klanac (HSLS) i Milan Stojanov (HNS), a Vučetić za pregovore s HDZ-om kaže da „još nisu sjeli za stol.“

image
Milan Stojanov navodno ima jake programe pa će pregovarati s HDZ-om
Jure Miskovic/Cropix

- Razgovarat ćemo s onima koji su dobili najveći broj mandata, a to je HDZ. Nama su važni programi koje HDZ mora podržati – kazao je Vučetić, iako je ostalo nejasno koja programska neraskidivost tako čvrsto veže nezavisnog Vučetića s Vira, HNS-ovog Stojanova iz Draga i HSLS-ovog Klanca iz Kruševa.

S ovom potencijalnom tankom većinom ni HDZ nije zadovoljan, pa pokušavaju, poput Ivana Matića (MOST), pridobiti još neke vijećnike, no s druge strane vlada cirkus koji se teško ili, vjerojatnije, nemoguće pridobiva: Ivica Žuvela, donedavni (nezavisni) kandidat za župana koji se Božidaru Longinu (podržanom od četiri stranke) na izborima približio na razmak manji od tisuću i pol glasova, organizira „opozicijski roštilj“ koji će se dogoditi u petak navečer.

- Nemojmo biti neozbiljni. S roštiljem ili ne, okupljamo se kao oporba, zovem sve stranke, moramo se držati skupa, moramo dogovoriti smjernice za postupanje na Županijskoj skupštini – rekao nam je u srijedu Ivica Žuvela, koji tvrdi da će u petak na „reunion“ doći svi pozvani vijećnici. Odbijenica je stigla samo od trolista Vučetić-Stojanov-Klanac. Vučetić je poručio da se „na Viru radi punom parom, na što očigledno mnogi nisu navikli“, te dodao da nemaju vremena za roštiljanje, a ni Domovinski pokret nije baš „vruć“ za oporbeno roštiljanje.

No za ovu akciju je spremna Akcija mladih, koja u Skupštinu ulazi sa dva vijećnika.

- Ja ću sigurno biti vijećnik u Županijskoj skupštini, ne u Gradskom vijeću gdje također imam osvojen mandat, a još moramo odlučiti da li će sa mnom biti Marjana Botić ili Ante Rubeša, koji su također prošli u Gradsko vijeće. Tko god bude, ja vam već danas najavljujem cirkus odmah na prvoj sjednici, ako HDZ prethodno ne potpiše koalicijski sporazum i s koalicijskim partnerom ne predloži predsjednika Skupštine. Ako većinu budu rješavali kupovinom, napravit ćemo barufu, odnosno na nenormalnu situaciju reagirat ćemo nenormalno – najavio je Marko Pupić Bakrač iz Akcije Mladih.

image
Marko Pupić Bakrač najavljje 'barufu' ako se Skupština ne konstituira potpisivanjem koalicijskog sporazuma
Luka Gerlanc/Cropix

Među 18 vijećnika koalicije HDZ-HSP-SU-REFORMISTI nema iznenađenja kod imenâ; HSP je „ulovio“ dva mjesta, Ivica Pintur i Marina Šegota (ona je 19., no lista se pomiče odlaskom Longina na mjesto župana), a Stranka umirovljenika i Reformisti imaju dva vječita poslušna vijećnika, Branislava Jelinića i Vesnu Sabolić, od čijeg se djelovanja u Skupštini ni dalje ne treba očekivati ništa.

Nezavisna lista Ivice Žuvele, koji već pokazuje iznimnu energiju, okuplja vijećnike i poziva na promjene, ima pet vijećnika - uz Žuvelu tu su Davor Čerkuč, Višnja Pećarić, Željko Perica i – Enio Meštrović.

image
Enio Meštrović je na listi i u Županijskoj skupštini i u Gradskom vijeću
Cropix/Luka Gerlanc/Pool

- Kod nas će biti promjena, crta će se pomicati samim tim što je Perica pobijedio i postao načelnik u Stankovcima, a i s Eniom treba vidjeti. No imamo nova, svježa lica, koja do sada nisu sudjelovala u radu Županijske skupštine i to je jako dobro – rekao je Žuvela, koji na ozbiljnu oporbu, uz dva vijećnika Akcije mladih, računa i na četiri esdepeova vijećnika iz iste koalicije – na Zlatka Marasovića, Vedranu Mišković, Juru Zubčića i Helenu Mikulandru.

- Zauzimamo oporbeni dio scene i nikakav dogovor s HDZ-om ne dolazi u obzir – poručio je SDP-ov županijski povjerenik Erol Gaši.

22. travanj 2024 15:32