StoryEditorOCM
4 kantuna"BLAGDANSKI" UGOĐAJ U ARBANASIMA

Heroin držao u lutki Djeda Božićnjaka, a kuhinjsku vagu nakon što bi izmjerio gramažu droge, koristio za vaganje smjese za kolače!

29. studenog 2017. - 10:40
djed božićnjak pušenje

Zbog nedostatka dokaza, 48-godišnji Zadranin, koji je dio droge držao u lutki Djeda Božićnjaka na regalu u dnevnom boravku stana u zadarskim Arbanasima, oslobođen je optužbi za "dilanje" heroina. Osim 5.2 grama heroina u "Božićnjaku", u stanu mu je ispod stolića, nakon što ga je policija uhitila 21. svibnja 2014., u 15,20 sati, s pet PVC vrećica s ukupno 5,5 grama heroina, pronađena i PVC vrećica s još 3.8 grama te droge.

Iako ga je optužnica zbog količine droge teretila za preprodaju, u dokaznom postupku je utvrđeno da je 48-godišnjak heroin koristio samo za osobnu upotrebu. Vagu koju mu je policija pronašla koristio je da sebi izvaže heroin, kako bi se mogao kontrolirati u konzumiranju, a nakon toga na njoj je, kako je rekao, vagao "brašno i cukar" za kolače.
U svojoj obrani je naveo da je 20 grama heroina kupio u Splitu budući su on i cura ovisnici. Dodao je kako uzimaju terapiju od 10 Heptanona dnevno već par godina, te da kad god imaju novaca sebi priušte 10 do 20 grama heroina.
Sudu je pojasnio kako je heroin „raspizao“ u grame jer mu kada vadi iz jedne kesice u kojoj je pet ili 10 grama, tada tih 5 grama "ode u dva dana", a ovako kada „raspiza“ na gram, da to otvori i napravi četiri crte koje povuče kroz jedan dan i tako sebe kontrolira da manje potroši.
Istaknuo je kako nikada nije prodavao drogu, te da je heroin ponio sa sobom na brod da ima za tri, četiri dana. Dodao je da ima propisano 10 Heptanona dnevno, no da kada ima novaca radije kupi heroin jer ga voli.
Naveo je da heroin kupuje u Splitu, da nikada nije imao veze sa ljudima u Zadru i heroinom, te da je 20 grama platio 5.200,00 kuna, odnosno 260 kuna po gramu, što je, kako je rekao sudu, normalna cijena, jer je na ulici gram 400 kuna.
Posvjedočio je da mu ovisnost traje od kada je bio dragovoljac Domovinskog rata od kojeg ima PTSP, te da je 1992. godine bio jedan od prvih koji je išao na heptanonsku terapiju kod dr. Belinde Vuksan. Pretpostavio je da ga je policija uhvatila jer ne želi s njima surađivati i reći im od koga kupuje i nabavlja drogu, a znaju da je u tom "điru" 20 godina.

- Optužba nije ponudila niti jedan dokaz na okolnosti da bi bilo koja količina od inkriminirane bila namijenjena daljnjoj prodaji (svjedoci, kontakti, mjere praćenja prisluškivanja i slično)pored činjenice da je okrivljenik dugogodišnji ovisnik i koji za sebe kaže da će vjerojatno konzumirati drogu dok je živ, da mu je draži heroin od zamjenskih terapija. Nadalje, okrivljenik je do detalja objasnio način na koji je koristeći kući običnu kuću vagu u obliku žlice količinu od 5 grama rasporedio u pet doza po jedan gram, stavio u džep i s tom količinom otišao na brod s namjerom da skriveno od ostalih članova posade na brzinu jedan gram konzumira kroz par dana na brodu prema svojim potrebama - dio je obrazloženja presude predsjednice Sudskog vijeća Općinskog suda u Zadru Danijele Zubčić Poljak koja je Zadranina oslobodila optužbe koja ga je teretila za preprodaju heroina.

S obzirom da je Zadranin slobođen optužbe svi troškovi kaznenog postupka i nagrada njegovog branitelja pali su na teret proračunskih sredstava.

18. travanj 2024 10:43