StoryEditorOCM
4 kantunaNEFORMALNI RAZGOVORI

Hoće li Grad Zadar zaista izdvojiti dva milijuna i postati vlasnik 49 posto Diadora TV? "Ništa tu još nije sigurno, postoji zakonska procedura.."

Piše Predrag Opačić
11. veljače 2022. - 14:46

Zadar je odavno (samo)proglašen za „grad medijskog čuda”, pa su i neslužbene informacije o zbivanjima u lokalnim medijima dovoljne da privuku pažnju javnosti. A neslužbene informacije govore da su između vlasnica Diadora TV, s jedne, te predstavnika političkih stranaka i lista zastupljenih u Gradskom vijeću, s druge strane, pokrenuti razgovori na temu suvlasništva Grada Zadra nad TV Diadorom.

Zasada je to jedina čvrsta informacija koju nam je potvrdilo nekoliko sudionika tih razgovora koji redom smatraju da je prerano s bilo čime izlaziti u javnost jer je zaista riječ o preliminarnim i nimalo konkretnim razgovorima.

Diadora TV je u eteru duže od tri godine, ali su pri njenom pokretanju dobro upućeni krugovi bili iznenađeni time što iz Grada Zadra vlasnice Slavice Vulin i Marije Vicković nisu dobile „pismo potpore” kakvo su im dale druge jedinice lokalne samouprave s područja koje TV signalom pokriva Diadora TV. Razlog za to je bila navodna želja vrha gradske uprave da ishoduje koncesiju za svoju, gradsku televiziju.

Valja podsjetiti da se priča o ulasku Grada Zadra u vlasničku strukturu Diadora TV zakotrljala i pred prošlogodišnje lokalne izbore, ali je nakon toga sve iznenada zamrlo, pa se nije dogodilo ništa konkretno.

-Da, točno je, obavio sam razgovor na tu temu, kaže jedan od naših sugovornika ne želeći davati bilo kakvu službenu izjavu s imenom i prezimenom.

-Znam za tu priču, nekih neformalnih kontakata je bilo, ali to je još jako daleko od bilo kakvih službenih razgovora. Ne zna se model eventualnog suvlasništva, međusobni odnosi, brojke, omjeri... Ništa konkretno se još nije dogodilo, izjavio nam je jedan od čelnika političkih stranaka iz Gradskog vijeća koji nije bio pretjerano iznenađen pitanjem.

U najmanje jednom od dosada održanih nekoliko razgovora spomenut je udio Grada Zadra od 49 posto i iznos od dva milijuna kuna, koliko bi iz gradskog proračuna trebalo izdvojiti za toliki suvlasnički udio.

-Načelno govoreći, takav model ne bi bio nikakvo iznenađenje jer je to praksa mnogih lokalnih televizija u Hrvatskoj. Kada je Zadru i Diadora TV riječ, ništa tu još nije sigurno, nekih kontakata je bilo, ali to je zaista jako daleko od konkretnih razgovora. Treba znati da za takvo što postoji i zakonska procedura koja može potrajati i godinu ili dvije, ništa se tu ne može dogoditi preko noći, izjavila nam je Marija Vicković, direktorica i suvlasnica Diadora TV čvrsto uvjerena da je prerano za bilo kakve zaključke.

Uz Vicković, vlasnica preostalih 50 posto udjela u Diadora TV je Slavica Vulin. Njihova je tvrtka prošlogodišnje poslovanje završila u laganom plusu, a najnovija informacija kaže da je Diadora TV od Vijeća za elektroničke medije dobila 650.000 kuna.

06. svibanj 2024 11:52