StoryEditorOCM
4 kantuna(MEĐU)PREDMET

Hoće li građanski odgoj biti uveden u zadarske osnovne škole? Svi se slažu da je potreban, ali ne i oko načina na koji će biti uveden u nastavu...

Piše AVŠ
1. rujna 2021. - 20:15

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je jučer uvođenje građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti u zagrebačke osnovne i srednje škole i to već tijekom ove školske godine. Bit će to, ukoliko ankete pokažu potreban interes, ispunjenje jednog od predizbornih obećanja s kojim je politička platforma “Možemo!” pobijedila na lokalnim izborima.

Upravo uvođenje građanskog odgoja u škole bila je jedna od četiriju točaka s kojima je zadarski SDP, odnosno koalicija “Srcem na Zadar”, uvjetovao pregovore oko izbora predsjednika gradskog vijeća. Na to je mjesto, poznato je, izabran Marko Vučetić, no tema građanskog odgoja ostala je aktualna. Štoviše, za nekoliko dana, klub vijećnika SDP-a uputit će odluku o uvođenju građanskog odgoja u zadarske osnovne škole na mišljenje gradonačelniku Branku Dukiću.

- Na isti način tražili smo mišljenje o aplikaciji za transparentnost proračuna, koje još uvijek čekamo jer gradonačelnik ima svega nekoliko dana za odgovor. Istu proceduru ponovit ćemo i za građanski odgoj. Ako dobijemo negativno mišljenje, to nas neće spriječiti da odluku u obliku prijedloga uputimo na dnevni red gradskog vijeća. Ne očekujemo da će se to dogoditi već na idućoj sjednici jer postoje točke poput poslovanja gradskih poduzeća koje već čekaju, ali svakako će biti prije izglasavanja proračuna kako bi se građanski odgoj mogao uvesti u škole ove ili najkasnije iduće nastavne godine. Uspijemo li u tome, bit će ovo još jedna naša mala pobjeda jer smo HDZ počeli educirati o važnim pitanjima 21. stoljeća - rekao nam je Daniel Radeta, predsjednik GO zadarskog SDP-a.

Na pitanje je li se o ovoj temi razgovaralo s klubom vijećnika Enia Meštrovića, Radeta kaže:

- Od njih za sada nismo dobili nikakav odgovor na tu temu. Na nama je da tu točku dovedemo do gradskog vijeća gdje će se vidjeti tko će za nju glasati, a tko ne- kazao nam je Radeta.

Adela Frank, predsjednica kluba vijećnika Meštrovićeve liste u Gradskom vijeću, kaže kako će oni odluku o uvođenju građanskog odgoja u osnovne škole sigurno podržati.

- Dapače. Što prije, to bolje. Naš je stav da građanski odgoj mora biti dio nastave za učenike od petog do osmog razreda i to po uzoru na Rijeku, gdje taj model izvannastavne aktivnosti jako dobro funkcionira. Dakle, svakako smo za njegovo uvođenje u škole čim prije i jako je dobro da gradski pročelnik za obrazovanje Joso Nekić također prepoznao tu potrebu- kazala nam je Frank.

Frank se referirala na resornog pročelnika Nekića koji je prije nekoliko dana izjavio kako građanski odgoj trebaju slušati svi učenici te kako treba naći model i prostor u školskom kurikulumu za njegovo izvođenje. No, razilaze se u načinu na koji bi bio uveden u nastavu.

- Građanski odgoj već postoji u našoj nastavi, samo treba naći pravi opseg i način kako ga provoditi, umjesto da se ovim pitanjem politizira. Naša nastava je i inače preopterećena suvišnim stvarima, gomilanje novih predmeta ne bi imalo nikakve svrhe. Zato smatram da rješenje treba pronaći unutar postojećeg kurikuluma, pojačavanjem međupredmetnih tema koje se referiraju na građanski odgoj. U tom slučaju mogli bi ga predavati i svi profesori predmetne nastave, koja bi se tako prožimala, umjesto da imamo posebne predavače za građanski odgoj. Uz to, izrazito je važno da ga slušaju svi učenici umjesto da bude izborni predmet, jer to opet znači da će ga pohađati samo oni koji žele. A građanski odgoj je potreban i zaista važan da bi ga slušali samo oni koji to žele- kazao nam je Joso Nekić.

26. travanj 2024 16:29