StoryEditorOCM
4 kantunaUSKORO NATJEČAJI

Hoće li hospicij Zadarske županije konačno ugledati svjetlo dana? Sredstva stižu iz Ministarstva zdravstva...

Piše Iva Ivanac
13. ožujka 2023. - 20:39

Nakon brojnih najava, rekonstrukcija zgrade na Babindubu namijenjene za hospicij Zadarske županije, konačno bi mogla ugledati svjetlo dana. Naime, završeno je prethodno savjetovanje za pronalazak izvođača radova koji bi trebao rekonstuirati zgradu, a uskoro se očekuje i odluka Vlade kojom bi se osigurala sredstva za rekonstrukciju. 

Zadarska županija započela je s realizacijom ovog projekta još 2019. godine, kada je Republika Hrvatska Ugovorom o darovanju Zadarskoj županiji darovala nekretnine ukupne površine 2.626 kvadrata u Crnom, u svrhu smještaja Centra za palijativnu skrb Zadarske županije - Hospicij Babindub, odnosno za ostvarenje projekata od općeg javnog i socijalnog interesa kojima se povećava kvaliteta života građana na području Zadarske županije.

- Nakon toga Zadarska županija izradila je glavni i izvedbeni projekt rekonstrukcije zgrade za potrebe izgradnje Centra za koordinaciju palijativne skrbi Zadarske županije kao i projekt uređenja okoliša. Projektom rekonstrukcije zgrade bivše vojarne Babindub, na ukupno 592,99 m² neto korisne površine građevine (podrum + prizemlje + 1. kat), osigurano je deset postelja u pet dvokrevetnih soba, kao i prostorni uvjeti za rad multidisciplinarnog stručnog osoblja, kazao je Nikica Miletić pročelnik Upravnog odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom dodajući kako je građevinska dozvola ishodovana je 24. kolovoza 2020. godine.

Rekonstrukcija Hospicija na Babindubu i financiranje projekta često su bile teme oporbenih vijećnika Skupštine Zadarske županije. Nakon što je u predizbornoj kampanji bivši ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović potpisao ugovor s Zadarskom županijom o financiranju, ubrzo se uspostavilo kako će se hospicij financirati iz drugog ministarstva. 

- Sukladno Planu nabave za 2023. godinu procijenjena vrijednost nabave za izvođenje radova na rekonstrukciji i uređenju okoliša zgrade Hospicija iznosi 1.907.187,00 eura (bez PDV-a), a projekt bi se u cjelokupnom iznosu trebao financirati iz Državnog proračuna RH, s pozicije Ministarstva zdravstva te se uskoro očekuje Odluka Vlade RH o dodjeli financijskih sredstava Zadarskoj županiji za navedenu svrhu, istaknuo je pročelnik Miletić dodajući kako će odmah nakon odluke Vlade RH Zadarska županija će provesti sve potrebne postupke i raspisati javni natječaj za izvođenje radova.

Očekivano vrijeme rekonstrukcije hospicija je 12 mjeseci. a Centar za koordinaciju palijativne skrbi Zadarske županije će omogućiti skrb za deset bolesnika čije zdravstveno stanje zahtjeva specijalističku multiprofesionalnu palijativnu skrb, a u projektu se navodi kako će korisnicima biti osigurana fizička udobnost, domaća atmosfera s tihim i privatnim zonama boravka, zadovoljenje duhovnih potreba, te sudjelovanje obiteljskih njegovatelja u palijativnoj skrbi.

07. svibanj 2024 16:51