StoryEditorOCM
4 kantunaZLOČIN BEZ KAZNE

Hoće li Nives Šango izbjeći zatvorsku kaznu? "Ona i muž Klaudio prevarili su me za 247.000 kn. Nisu mi vratili novac, a sutkinja joj kupuje vrijeme"

Piše Ivica Nevešćanin
28. studenog 2021. - 20:57

U ponedjeljak 29. studenog pred sutkinjom Mitrom Meštrović na Općinskom sud u Zadru naći se odluka o opozivu uvjetne kazne za Nives Šango (mladenački Magaš), zbog kaznenog djela prijevare. Ako sutkinja opozove uvjetnu kaznu, a Županijski sud to potvrdi do kraj siječnja iduće godine, Šango će morati na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od godine dana, zajedno sa svojim bivšim suprugom, Klaudijom Šangom, s kojim je prevarila B.Š. iz Zadra prije četiri godine.

Klaudiju je uvjetna kazna opozvana 30. lipnja ove godine, ali on, prema riječima oštećenika, koji ga je nekidan vidio u Zadru, još nije upućen na izvršavanje zatvorske kazne. Osim toga, rok za donošenje pravomoćne presude za Nives Šango je 28. siječnja, dakle za nepuna dva mjeseca, i ako odluka dotad ne bude donesena, Nives Šango bi mogla izbjeći svaku odgovornost za prevaru.

Upravo se takvog scenarija pribojava B.Š. koji već mjesecima neuspješno traži hitno rješavanje predmeta kako slučaj ne bi upao u zastaru, a Nives Šango (Magaš) se izvukla bez ikakve kazne.

Sada već bivši bračni par Šango za prijevaru je prijavio oštećeni B.Š. koji im je prije četiri godine posudio 247.000 kuna, ali mu oni taj novac nikad nisu vratili. Državno odvjetništvo ih je optužilo, a sutkinja Mitra Meštrović u prvom stupnju osudila na uvjetnu kaznu od godine dana zatvora, uz obvezu da u roku šest mjeseci od pravomoćnosti presude oštećeniku solidarno nadoknade štetu. Kako istekom tih šest mjeseci Klaudio i Nives nisu vratili novac i tako ispunili obvezu uvjetne kazne, B.Š. je preko svog odvjetnika Trpimira Kučine, zatražio opoziv uvjetne presude, odnosno da Šangovi budu kažnjeni odlaskom u zatvor.

Sutkinja Mitra Meštrović prihvaća zahtjev B.Š. i donosi odluku o opozivu uvjetne osude. Županijski sud u Zadru 30. lipnja 2021. njenu odluku potvrđuje, ali samo u odnosu na prvoosuđenog Klaudija Šanga, dok rješenje u odnosu na drugoosuđenu Nives Šango ukida i predmet vraća Općinskom sudu na ponovni postupak. Uz obrazloženje da se o opozivu uvjetne osude u odnosu na Nives Šango odluka može donijeti do 28. siječnja 2022. godine. Drugim riječima, u roku od sedam mjeseci potrebno je provesti novi postupak protiv Nives Šango, u prvom i drugom stupnju, kako bi mogla ići na izdržavanje zatvorske kazne.

Međutim, iako se spis kod sutkinje Meštrović nalazi od početka srpnja, rasprave se ne zakazuju. U strahu da bi rok brzo mogao isteći, a predmet pasti u zastaru, B.Š. se putem odvjetnika u dva navrata usmeno obratio sutkinji Meštrović da zakaže raspravu, ali ona to nije učinila. Potom se pismom od 2. rujna obratio predsjedniku Općinskog suda, dok je sutkinja bila odsutna s posla, tražeći da se zakaže sjednica vijeća, a ako sutkinja Meštrović ne može raditi zbog tragične smrti u obitelji, da se predmet dodijeli drugom sucu.

Sedam dana kasnije, 9. rujna, stiže mu odgovor zamjenika predsjednika suda Ivice Marinovića koji navodi da njegov zahtjev za preraspodjelu spisa nije opravdan jer se sutkinja vratila na posao 6. rujna. No iako se vratila, novo ročište nije sazvano, premda je sutkinja sazvala mnogo redovnih rasprava koje nisu hitne naravi. B.Š. se preko odvjetnika 19. rujna opet obraća predsjedniku Općinskog suda tražeći žurno zakazivanje sjednice. Unatoč tome, tek 27. rujna sutkinja Meštrović zakazuje sjednicu izvanraspravnog vijeća i to za - 17. studenoga, kao da predmet nije hitne naravi!

image
Luka Gerlanc/Cropix

Čim je primio poziv, B.Š traži od sutkinje Meštrović da ga primi, ali ona ga odbija uz obrazloženje da nema što s njim raspravljati izvan ročišta. Njegov odvjetnik, međutim, vrši uvid u spis predmeta i traži da mu se predoče dostavnice za Nives Šango (Magaš) i njezinog branitelja, i fotografira ih, kako bi se uvjerio da se ročište 17. studenoga može održati i u slučaju odsutnosti uredno pozvane Šango. Odnosno, da se tada može predmet riješiti, u prvom stupnju.

Prije kritičnog ročišta 8. studenoga, B.Š. se obratio i Županijskom sudu gdje ga je primila predsjednica Kaznenog odjela Sandra Radanović kojoj se također požalio na sporost u postupanju Općinskog suda u predmetu gdje je on oštećen.

- Iako je iz svega navedenog bilo vidljivo da sutkinja Meštrović neopravdano ne zakazuje sjednicu i od početka srpnja ne rješava ovaj hitni predmet, nego dapače postupa neažurno, u tom smo trenutku odustali od predstavke predsjedniku Vrhovnog suda, očekujući da će se ipak, makar u zadnji čas, predmet riješiti u prvom stupnju na ročištu 17. studenoga. Nažalost, opet smo se prevarili – kaže razočarani B.Š.

Naime, na sjednici izvanraspravnog vijeća od 17. studenoga koju je vodila sutkinja Meštrović, nisu se pojavili ni Nives Šango ni njezin branitelj Branimir Zorica, iako su im dostave poziva uredno iskazane. Sutkinja je međutim ipak odlučila održati sjednicu i, umjesto da donese presudu, donosi rješenje da se sjednica odgađa za 29. studenoga, a dotad će se za Nives Šango izvršiti terenska provjera uručenja poziva. Razlog nove odgode nije naveden u zapisniku, a ako je bila potrebna neka terenska provjera, što se poduzimalo po tom pitanju od 30. rujna, kada je poziv prema dostavnici zaprimila Šango, pita se B.Š.

- Umjesto da na prošlom ročištu predmet zaključi, i opozove uvjetnu kaznu za Šango, što je mogla jer se ni ona ni njezin odvjetnik nisu pojavili, niti opravdali, iako su uredno primili pozive, sutkinja Meštrović joj opet kupuje vrijeme. Prema mojim informacijama, naime, Šango se već neko vrijeme nalazi izvan Hrvatske i bojim se da će opet biti ”problema” oko uručivanja sudskog poziva. Smatram da je sutkinja Meštrović pristrana u ovom predmetu na stranu Nives Šango (Maraš) i ja bih najradije da se ona makne s ovog predmeta. Ali ja, kao oštećenik, nisam ovlašten tako nešto tražiti u kaznenom postupku, to mogu samo stranke. Međutim, takav zahtjev bi samo dodatno razvukao cijelu stvar i izgubili bi vrijeme koje nemamo. Jer ovakvim, neažurnim načinom rada, sumnjam da će se ovaj predmet moći pravomoćno okončati do 28. siječnja 2002. Što bi značilo da Nives Šango za štetu koju mi je nanijela neće biti kažnjena, a novac koji mi ona i njezin bivši suprug duguju, ionako mi nisu vratili – poručuje oštećeni B.Š.

Odvjetnik Zorica: 'Nives Šango radi u Njemačkoj i javila mi se tek sinoć'

Odvjetnik Branimir Zorica potvrdio nam je da sa svojom klijenticom već duže vrijeme nije bio u kontaktu jer ona živi i radi u Njemačkoj.

- Jedan od razloga odlaska u Njemačku je i namjera da taj dug vrati. Ne znam da li nešto po tom pitanju poduzima njezin bivši muž – kazao nam je Zorica dodavši da se s Nives Šango ipak čuo u subotu navečer.

- Izgubio sam svaki kontakt s njom, sve do sinoć, kada me nazvala s meni nepoznatog telefona. Dogovorili smo se da ćemo se čuti u ponedjeljak ujutro, prije ročišta, kako bi mi dala svoju njemačku adresu – rekao je Zorica koji ne smatra da sutkinja Meštrović razvlači postupak, ali priznaje da postoji problem s dostavom sudskih poziva jer ne zna adresu svoje branjenice.

- Sutkinja po meni radi u redu i očekujem da sutra donese odluku. Vrlo vjerojatno će opozvati uvjetnu kaznu za Nives Šango. To nažalost neće riješiti problem oštećenika koji je bez sumnje njima posudio novac, ali mu ga oni nikad nisu vratili – konstatirao je Zorica.

24. travanj 2024 03:35