StoryEditorOCM
4 kantunaOSINJE GNIJEZDO

Hoće li nova odluka o ugostiteljskoj djelatnosti koju su u četvrtak donijeli gradski vijećnici biti provediva i može li se izmjestiti Sunset festival?

Piše Iva Ivanac
11. svibnja 2023. - 18:10

Hoće li nova odluka o ugostiteljskoj djelatnosti koju su u četvrtak donijeli gradski vijećnici biti provediva?

Novi prijedlog odluke odnosi se na buku koja je najzastupljenija u ljetnim mjesecima, a novi nacrt se radi zbog usklađivanja sa Zakonom o zaštiti od buke i Pravilnikom o najviše dopuštenim razinama buke koje propisuje Ministarstvo zdravstva.

- Ugostiteljski objekti će sada na terasama morati poštivati zakonom propisane decibele, a ono što se bitno mijenja jest što su ovim nacrtom komunalni redari dobili ovlasti i moći će regulirati razinu buke, govori Mate Pinčić, v.d. pročelnik UO za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka dodajući kako će s komunalnim redarima na teren izlaziti ovlašteni mjeritelji buke koji će utvrđivati stanje na terenu. Ako se ugostiteljski objekti budu oglušivali na upozorenja komunalnih redara da stišaju ili ugase glazbe, komunalni redar im onda može propisati kaznu.

- Ovu odluku nismo napravili na svoju ruku već smo se u njenoj izradi dodatno savjetovali s Državnim inspektoratom, a u kreiranju nacrta sudjelovala je Obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora, Udruženje obrtnika i Ceh ugostitelja, istaknuo je Pinčić.

SDP je pozdravio donošenje ove odluke. 

- S obzirom da je ova odluka usklađena sa zakonom to podržavamo, ali podržavamo i hrabrost da se provodi ovakva odluka. Tu će biti problema, ne znam koliko je komunalno redarstvo spremno na to, ali udarili ste u osinje gnjizedo, nadam se da ćete je provoditi. Ako treba podrška, stavljam se na raspolaganje da se konačno uvede red, posebice na Polutoku, jer stanari godinama trpe teror. Nadam se da ćete imati sredstva, snage, volje i hrabrosti upravo taj dio koji je prebačen na komunalne redare i provoditi, kazao je Daniel Radeta.

Nezavisni vijećnik Enio Meštrović je kazao kako se Zadar treba ugledati na Dubrovnik.

- Teško je kontrolirati decibile kada se koncerti održavaju u gradu, pogotovo Sunset festival na Pozdravu Sunca. To je ritam koji decibelima narušava mir domaćima i turistima, apeliram da se izmjesti iz grada, kazao je Meštrović.

Vijećnik Mate Lukić (HSP) kazao je kako će ovu odluku biti nemoguće provoditi i kako nema smisla.

- Odluka je neprovediva, plašite ugostitelje bez veze. To će biti kao i odluka da nema kupanja na rivi, kazao je Lukić. 

Adela Frank predložila je izmještanje svih manifestacija kao što su Zadar Sunset festival u Gaženicu i dodala kako će provedba biti "nula". 

Pročelnik Pinčić je ponovio kako se ova odluka usklađuju sa zakonom i kazao kako je u zadru trenutno samo jedan mjeritelj buke, ali to ne znači da komunalno redarstvo ne može pozvati takve tvrtke iz okolice ili da se neće pojaviti nove tvrtke u Zadru koje mjere buku. 

- Biti će veliki pritisak na komunalne redare, ali reda će biti. Kada je u pitanju Zadar sunset festival, možemo s dirketorom TZ Mariom Palekom razgovarati da se izmjesti još ove godine, dodao je pročelnik Pinčić na Meštrovićev upit. 

 

 

16. travanj 2024 20:11