StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON SEDAM DESETLJEĆA

Hoće li se zgrada na Trgu pet bunara gdje sjedište ima zadarski SDP uskoro naći u prodaji za 6000 eura po kvadratu?

Piše B.S.
11. travnja 2022. - 22:26

Atraktivna 557 metara četvornih velika zgrada na Trgu pet bunara na zadarskom Poluotoku koja je u državnom vlasništvu od 2013. godine kada je Vrhovni sud dosudio RH u postupku kojeg je pokrenuo SDP kao raniji vlasnik zgrade, mogla bi se uskoro naći u prodaji. Da postoji interes za zgradu na tri etaže za koju se SDP, koji na katu ima stranačke prostorije, godinama borio u sudskom postupku, moglo bi se zaključiti iz sastanaka koji se već neko vrijeme vode na relaciji zadarskog SDP-a i Ministarstva prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine u Zagrebu.

Navodno je zadarskim SDP-ovcima rečeno da im se neće produžiti ugovor o najmu prostorija, te im je savjetovano da krenu u potragu za novim stranačkim prostorijama, jer država namjerava prodati zgradu. O nalaženju novih prostora za gradski SDP u Zadru se navodno razgovaralo i s gradonačelnikom Brankom Dukićem.

Stranci je svojedobno za prodaju cijele zgrade bilo nuđeno i 6000 eura po četvornome metru.

- Presuda Vrhovnog suda u korist države pravomoćna je već nekoliko godina, te smo od tada u najmu u državnom prostoru. S obzirom da država ima namjeru u nekom trenutku ići u prodaju zgrade mi ćemo u skladu sa Zakonom tražiti od grada ili države adekvatan najam prostora pod uvjetima kao i sve druge političke stranke koje su zastupljene u predstavničkim tijelima i Saboru- rekao je Jure Zubčić, predsjednik županijskog odbora SDP-a.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Daniel Radeta kaže kako je spor između SDP-a i države pokrenut još 2010. godine.

- Vjerujem da će nam država izaći ususret i ponuditi nam najam ili otkup stranačkih prostorija. Ne radi se o cijeloj zgradi, nego o prostoru na katu kojeg trenutačno koristimo – kaže Radeta.

Zgrada je 1961. godine temeljem rješenja Narodnog odbora Općine Zadar dodijeljena Kotarskom komitetu saveza komunista Hrvatske s pravom upisa u zemljišne knjige,a SDP je potom kao sljednik SKH postao vlasnik zgrade.

Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Zadru od 28. kolovoza 2012.godine zemljište s kućom u kojoj se nalazi i sjedište zadarskog SDP-a pripalo je državi.

Županijski je sud nakon toga odbio žalbu SDP-a te potvrdio presudu Općinskog suda kojom se nalaže brisanje SDP-a iz vlasničkih knjiga uz istodobni upis države. Presude nižih sudova u korist države potvrdili su potom Vrhovni, a onda i Ustavni sud RH

Za državu je, među ostalim, bilo sporno što se SDP vlasnički upisao u zemljišne knjige protivno Zakonu o pretvorbi društveno-političkih organizacija (DPO) iz 1997. godine jer su danom stupanja na snagu Zakona o pretvorbi DPO-a, sve nekretnine bivših društveno-političkih organizacija, poput Saveza komunista, Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske ili Saveza socijalističke omladine, postale vlasništvo Republike Hrvatske.

26. travanj 2024 22:46