StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON 21 MJESECA

Hoće li danas pasti odluka o izvođaču radova za 3. fazu aglomeracije Zadar-Petrčane? U igri za posao težak 250 mili. kn ostala samo zadarska tvrtka!

Piše Ivica Nevešćanin
19. rujna 2022. - 19:21

U utorak će se u gradskoj upravi održati sastanak na temu izbora izvođača radova za treću fazu projekta aglomeracije od Zadra do Petrčana. Riječ je o izgradnji kanalizacijske mreže na području Petrčana, Kožina i sliva Puta Bokanjca. 

Ponude na natječaj otvorene su prije 21 mjeseca, ali odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja još nije donesena. Naime, zbog rasta cijena troškova građevinskih usluga i poslovnih problema, tri od četiri natjecatelja svoje ponude su povukla, a jedini ponuditelj koji je ostao zainteresiran za posao je zadarska tvrtka Euro projekt.

- Točno je da će se u utorak u gradskoj upravi održati sastanak, ali sumnjam da će se na njemu donijeti odluka o odabiru izvođača. Naime, iako je Odvodnja nositelj posla, ona tek manjim dijelom sudjeluje u financiranju projekta, tako da će se prije konačne odluke trebati obaviti konzultacije u Zagrebu – kazao nam je u ponedjeljak direktor odvodnje Grgo Peronja.

image

Grgo Peronja, direktor Odvodnje
 

Jure Miskovic/Cropix

- Od raspisivanja natječaja do danas, od otvaranja ponuda do danas, puno se toga promijenilo na tržištu građevinskih usluga. Najprije pandemija, pa onda i rat u Ukrajini, poremetili su tržište, pa nije čudno da su se neki kandidati povukli. Cijene građevinskih radova su otišle u nebo i treba dobro promisliti prije donošenja odluke jer Odvodnja sama ne može financirati razliku u troškovima između ponuđene i realne cijene. Moramo dobro izanalizirati situaciju i tek onda suglasno odlučiti kako osigurati razliku u vrijednosti posla jer su neki troškovi rasli od 50 do 70 posto – govori Peronja i dodaje da to ne znači da će natječaj biti poništen. 

Kada će odluka o izvođaču radova biti donesena, odnosno hoće li biti prihvaćena ponuda jedinog ponuditelja ostalog na natječaju, Peronja nam nije mogao reći, ali smatra da gubitak od godine i nešto dana neće ugroziti realizaciju posla i dovesti do aktiviranja penala. Gotovo iste situacije, kaže, događaju se na gotovo svim projektima sufinanciranim iz EU fondova.

- Država na razni Vlade pregovara s Europskom komisijom oko produljenja rokova za izvršenje europskih projekata i dodatnog financiranja. To će se rješavati kroz tzv. faziranje, tako da će svaki projekt dobiti svoj novi financijski okvir i vrijeme za izvršenje. Opasnost da bi zbog kašnjenja radova mogli upasti u problem s isplatom penala nije realan – odgovara direktor Odvodnje.

Jedini kandidat na natječaju koji je zadržao jamstvo od 1,4 milijuna kuna za aglomeraciju od Zadra preko Kožina do Petrčana je zadarska tvrtka Euro projekt. Kao direktor i vlasnik tvrtke navodi se Kristijan Ninčević, sin poznatog zadarskog poduzetnika Mladena Ninčevića, koji očekuje da njihova ponuda bude prihvaćena.

image

Radovi na Novom Bokanjcu

Luka Gerlanc/

- Mi smo spremni posao izvršiti prema ponuđenim uvjetima iz natječaja u predviđenom roku od tri godine, ako ne i brže. Naša ponuda nije bila ni najskuplja, ni najjeftinija na nadmetanju, ali kako su druge tvrtke odustale, mi smo, kao jedina zadarska  tvrtka, ostali u konkurenciji. Koliko znam, prema našoj ponudi nije bilo zamjerki, tako da uskoro očekujem pozitivnu odluku – kaže Ninčević.

Podsjetimo, na natječaj za treći dio zadarske aglomeracije, s procjenom od 141,7 milijuna kuna, javile su se četiri firme. Najnižu ponudu od 174,1 milijuna kuna, što je za 23 posto više od procjene, dostavila je zajednica splitskog i zadarskog Lavčevića.  Turski Intas ponudio je 182,7 milijuna kuna, njemački Pfeiffer 203 milijuna kuna, a zadarski Euro projekt 184,8 milijuna kuna.  

Svi iznosi su dakle bili iznad projektantske cijene.

- Točno, naša je ponuda bila 30 posto iznad projektantske cijene, ali mislim da je najrealnija. Ne mogu ulaziti u ponude drugih tvrtki i njihove razloge odustanka, ali mi posao možemo odraditi prema ponuđenim uvjetima natječaja. Naime, prva dva segmenta aglomeracije, koja izvode Strabag i Pfeiffer, ”pojela” su dodatnih 150 milijuna kuna, odnosno novac predviđen za treći dio jer je ponuda Strabaga bila 53 posto a Pfeiffera 38 posto veća od predviđene – kaže Ninčević iznoseći zanimljivu usporedbu. 

- Strabagova ugovorena cijena za kategoriju A iskopa je 227 kuna po metru kubičnom dok je naša tvrtka dala ponudu od 150 kuna, jeftinija je dakle za 77 kuna po kubiku, i s poskupljenjem ne prelazimo Strabagovu ponudu koja je donesena prije rasta cijena. Odvodnji je to tada bilo prihvatljivo pa se nadamo neće imati dvostruke standarde kada je zadarska tvrtka u pitanju – smatra Ninčević i dodaje:

image

Mladen Ninčević

Vojko Basic/Cropix

- Čekanje da se osiguraju sredstva za treću fazu trajalo je više od godinu i pol dana i zato izvođač nije ranije izabran. Prije nekoliko mjeseci država je preko Hrvatskih voda osigurala dodatnih 180 milijuna kuna čime je dala zeleno svjetlo za ovu aglomeraciju. Odvodnja je tada od svih sudionika natječaja tražila izjavu da li su još zainteresirani za posao. Svi osim nas su odustali – naglašava.

No tih osiguranih 180 milijuna kuna nije konačan trošak trećeg dijela aglomeracije. Kako neslužbeno doznajemo, i taj bi iznos zbog novih cijena energenta mogao narasti za još oko 70 milijuna kuna, a novac za tu razliku nije za sad osiguran.

- Točno je da bi konačan iznos treće faze mogao biti oko 250 milijuna kuna što je trenutno predmet spekulacije. Naime, za određene materijale momentalno je trend pada cijena pa se na kraju treba utvrditi koliki će stvarno biti porast. Također je bitno napomenuti da mi kao izvođači u tom povećanju cijena snosimo teret od 18,4 milijuna kuna, odnosno 10 posto, znači više nego sama Odvodnja. Taj trošak mogućeg poskupljenja je bio previđen u ugovoru kojeg je Odvodnja ponudila na natječaju kao sastavni dio natječajne dokumentacije. U njemu se nalazi formula za izračun razlike u troškovima upravo zbog ovakvih nepredvidivih situacija.

Taj dodatni iznos pada na teret investitora, odnosno Odvodnje, i to u vrlo malom dijelu, sukladno njihovim omjerima u ukupnom trošku, a nama bi se kao izvođačima isplatio tek nakon završetka radova i to pod uvjetom da posao izvršimo unutar postavljenih rokova. Ako to ne uspijemo, razliku nam nitko neće nadoknaditi. To znači da smo kao investitori spremni prihvatiti veliki rizik i stvarno bi bilo sramotno za Zadar da, kad već ima podršku Europske unije, Vlade RH i Hrvatskih voda, što se vidi iz odobrenja dodatnih sredstava u iznosu od 180 milijuna kuna, da nam izostane podrška lokalne politike. I da tako uđemo u nepoznato jer nitko ne zna bi li se i kada odobrila nova sredstva za ovu aglomeraciju. U tom slučaju najveći bi gubitnici bili građani koji ne bi dobili kanalizaciju u jednom velikom dijelu Zadra - poručuje Ninčević.

image

Radovi na izgradnji kanalizacijske mreze u gradskom predjelu Diklo

Jure Miskovic/

TROŠKOVI FINANCIRANJA

U financiranju cijelog projekta aglomeracije Zadar - Petrčane, procijenjenog u početku na 567 milijuna kuna, sudjeluje EU s 69,14 %, Ministarstvo gospodarstva s 11,31%, Hrvatske vode s 11,31% i Odvodnja s 8,23%.

Grad Zadar financira izgradnju oborinske kanalizacije i nogostupa za što je osigurao kredit u iznosu od 150 milijuna kuna.

27. travanj 2024 04:13