StoryEditorOCM
4 kantunaADIO 6,5 MIL. EURA

Hoće li vijećnici podržati nove poreze zbog Plenkovićevog ukidanja prireza? "Zadarski HDZ nema hrabrosti suprotstaviti se šefu. Oni su poslušnici"

Piše Iva Ivanac
8. rujna 2023. - 20:00

Vlada premijera Andreja Plenkovića uvodi novu poreznu reformu kojom će proračun Grada Zadra ostati bez 6,5 milijuna eura. Prirez od 12 posto se sada ukida, a oporezivi dio plaće povećava, pa je za očekivati da gradonačelnik Branko Dukić već na idućoj sjednici Gradskog vijeća predloži određene mjere kako bi nadoknadio više od 28 milijuna kuna. Hoće li novi nameti za građane biti i izglasani, ovisi o većini u gradskom vijeću koja, kako znamo, nije politički stabilna. Podsjetimo, Plenković je mini poreznu reformu najavio s ciljem rasterećenja primanja građana. No Zadranima će u ovoj varijanti u prosijeku ostati desetak eura više u džepu, dok bi se nekim kategorijama građana mogli povećati izdaci i do pet puta.

Naime, Grad Zadar kao i ostali gradovi i općine u Hrvatskoj nemaju puno izbora. Mogu birati hoće li povećati paušalni porez za iznajmljivače u turizmu po krevetu i po smještajnoj jedinici u kampu ili će povećati porez na kuće za odmor. Postoji i mogućnost da se povećaju porezne stope na dohodak, kao i mogućnost da se ne uvede niti jedan novi porezni namet što bi zasigurno utjecalo na potencijal gradskog proračuna za komunalne i druge investicije, a dovelo bi i do racionalizacije poslovanja.

Gradski vijećnik SDP-a Daniel Radeta ne podržava uvđenje novih poreza zbog ukidanja prireza. HDZ-u poručuje da se sami nose s onim što je njihov premijer Plenković "zakuhao".

- U kampanji smo bili za ukidanje prireza prvenstveno zato što su se sredstva od prireza u Zadru, koja su nenamjenska, trošila u potpunosti netransparentno. I sada, unatoč aplikaciji za transparentni proračun i dalje ne možemo vidjeti na što se sve ta sredstva troše. Kada su u pitanju bilo kakvi novi nameti, Klub vijećnika SDP-a je protiv bilo kakvog uvođenja ili podizanja drugih poreza kojima bi se nadomjestila sredstva od prireza, kazao je Radeta dodajući kako je gradska blagajna puna novaca i Gradu Zadru ništa neće nedostajati.

- Treba naglasiti kako je ukidanje prireza isključivo politička odluka koja je došla od vrha HDZ-a i Andreja Plenkovića te kako je ona loša! U Zadru 30 godina ne znamo na što se troši novac od prireza jer su ta sredstva pod kontrolom HDZ-a. Ukidanje prireza je volja njihovog šefa, a ako imaju hrabrosti suprotstaviti mu se, neka to javno i naprave, ali znamo da neće jer su poslušnici Zagreba, istaknuo je Radeta.

Ante Rubeša, gradski vijećnik Akcije mladih, podsjetio je kako je jedna od njihovih prvih aktivističkih inicijativa bilo prikupljanje potpisa za ukidanje prireza, ali im je, kako navodi, tadašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić zabranio prikupljanje potpisa na trgu.

- Iako je prirez najpošteniji porez, pozdravljam to što će se ukinuti jer se prirez u Zadru ne koristi namjenski za građane i građani od njega nemaju nove škole niti vrtiće i ostalu novu infrastrukturu. Razlog tome je što su u Gradu na vlasti kriminalci koji su prirez isplaćivali kao proviziju vlastodršcima. Koriste taj socijalni porez kako bi zakrpali svoj nemar, nerad i korupciju. Mi jesmo za to da se oporezuju oni koji imaju više novaca, ali isto tako i da se ta oporezovana sredstva troše na izgradnju osnovne infrastrukture. Ukidanje prireza, odnosno uvođenje novih nameta je udar na malog čovjeka, odnosno na Dalmaciju i na ljude koji su morali prionuti iznamljivanju svojih životnih prostora kako bi preživjeli u kriminalnoj državi.

Nezavisni vijećnik Enio Meštrović strogo se protivi podizanju poreznih stopa na dohodak, ali ostavlja prostor za razgovor kada je u pitanju povećanje turističkog paušala, jer je masovni turizam doveo do prekomjerne betonizacije prostora protiv koje se nezavisni vijećnici stalno bore.

- O povećanju paušalnog poreza za iznajmljivače u turizmu po krevetu i po smještajnoj jedinici u kampu, ali i o povećanju poreza na kuće za odmor treba razgovarati. No nećemo dopustiti da se turistički nameti povećaju onima koji imaju samo jedan apartman, već onima koji imaju više turističkog smještaja, odnosno onima koji posjeduju nekoliko nekretnina za iznajmljivanje. Za povećanje poreznih stopa ni u ludilu nećemo glasovati, govori Meštrović.

Bruno Milin, predsjednik Kluba HDZ-a, istaknuo je kako prvenstveno moramo razumijeti cilj porezne reforme.

- Vlada uvodi poticajne mjere s ciljem rasterećenja poreza i podizanja plaća. U tom smislu Vlada pronalazi po nama kvalitetna rješenja s obzirom na sve ugroze koje su nas posljednjih godina pogodile. Prirez će se ukinuti, a na jedinicama lokalne samouprave je da sa svojim znanjima i vještinama nađu rješenje i amortiziraju nedostatak sredstava koje u Zadru iznose 15 posto izvornog proračuna. Smatram da će gradska uprava, s obzirom da u Zadru nikada nisu korištene maksimalne stope poreza, pronaći kvalitetnu podlogu koja će zadovoljiti naše građane. Na kojim točno stavkama, vidjet ćemo, ali cilj je da nameti budu manji, a neto plaće i životni standard viši te da će Vijeće donijeti zaključke na dobrobit građana, zaključio je Milin.

27. travanj 2024 12:06