StoryEditorOCM
4 kantunaSLATKE MUKE HDZ-A

Hoće li Zadar na prijevremene izbore? Ako se ne dogovore oko Prostornog plana, većina bi mogla sruštiti Gradsko vijeće. Evo što traže...

Piše Iva Ivanac
21. studenog 2023. - 19:53

Hoće li pregovori vezani uz proračun za iduću godinu uopće započeti ili će razne političke opcije u zadarskom Gradskom vijeću ulagati svoje amandmane na proračun te ga tako izglasati? Hoće li izglasani amandmani biti zakoniti ili će gradonačelnik Branko Dukić obustaviti provedbu proračuna zbog usvojenih nezakonitosti, a Grad prebaciti na aparate u vidu "tehničkog proračuna"? I hoće li taj famozni tehnički proračun dovesti do prijevremenih lokalnih izbora ako se ne postigne naknadni konsenzus ili će se politički rivali ipak uspjeti dogovoriti i izglasati proračun za 2024. godinu?

Kada je Akcija mladih u pitanju, s njima nema nikakvih nedoumica. Oni će na proračun za iduću godinu uložiti amandmane. Za očekivati je kako će to kao i prošle godine biti veliki broj amandmana koji će skrbiti o najosjetljivijim skupinama društva.

image

Ante Rubeša, vijećnik
 

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

- Od prve godine ovog mandata predlažemo amandmanski proračun što je jedini ispravni način prema građanima kako bi se trebali ponašati u ovoj situaciji u kojoj HDZ nema većinu. Sve političke stranke koje su kontra HDZ-a su obvezne predložiti amandmane kako bi podigli standard i kvalitetu života građanima. Dosada smo vidjeli da izvršna vlast nije spremna prihvatiti ozbiljne amandmane, govori Ante Rubeša podsjećajući kako je gradonačelnik početkom ove godine blokirao proračun koji se izglasao tek u svibnju.

- Tada se privid o većini koju HDZ nema u Gradskom vijeću raspao. Ove godine ćemo ponovno uložiti amandmane na proračun koji će itekako biti ostvarivi zbog velikog priljeva novaca koji Grad dobiva od nekretninskog biznisa. Ostajemo pri naša tri glavna amandmana a to su besplatni vrtići i mjesto za svako dijete u vrtićima, besplatni prijevoz za sve kategorije te besplatni obroci u školama. Predložit ćemo i niz drugih socijalnih mjera od kojih će najviše koristi imati građani. I dalje ćemo insistirati na amandmanskom proračunu. Najkasnije tri dana prije sjednice Gradskog vijeća na kojoj ćemo odlučivati o proračunu morat ćemo predati naše amandmane i tražimo podršku ostalih vijećnika, istaknuo je Rubeša.

Nezavisni vijećnici Enija Meštrovića su, baš kao i SDP, postavili uvjete kako bi do pregovora o proračunu uopće došlo. Iako je u gradskoj upravi održan jedan sastanak, na njemu je gradskim vijećnicima prezentirano do kuda je gradska uprava došla s provođenjem njihovih projekata, točnije amandmana koji su postali sastavni dio ovogodišnjeg proračuna.

Meštrović je još na tom sastanku postavio uvjet vezan uz gradski Prostorni plan uređenja (PPU).

image

Enio Mestrović, vijećnik

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

- Više od deset dana je prošlo od sastanka u gradskoj upravi, a još nismo dobili povratnu informaciju o našim zahtjevima. Tražimo da se prije izglasavanja proračuna za iduću godinu Gradsko vijeće obveže kako će u pete izmjene i dopune Prostornog plana uvrstiti nove uvjete gradnje za koje se naš klub zalaže. To je uvjet da uopće pričamo o proračunu. Ako ne žele na takav način "raditi", mi ćemo na proračun uložiti amandmane pa neka Gradsko vijeće glasa o njima, ističe Meštrović koji će u proračun za iduću godinu pokušati uvrstiti sredstva za garaže na Bilom Brigu i Voštarnici, krematorij, projekt humano urbanog kvarta s dostupnim cijenama stambenog kvadrata koji će biti lišen apartmanizacije, urbane vrtove... Ističe i kako je spreman, ako se ovog puta ne izglasa novi proračun, ići i na prijevremene izbore.

- Mi smo prijevremene izbore već nudili, ali i da Gradsko vijeće i gradonačelnik daju ostavke, naglasio je Meštrović čiji se uvjeti za početak pregovora čine proceduralno nemogućima. Naime, bilo kakvo zadiranje u prostorne planove mora proći jasnu zakonsku proceduru. Nove izmjene i dopune PPU-a moraju proći javni uvid, ali i javnu raspravu te ga u konačnici mora potvrditi Gradsko vijeće, stoga je pitanje kada će doći do usvajanja novih izmjena i dopuna. U ovoj godini sigurno neće. Meštrović bi svoje zahtjeve za PPU, od kojih je jedan da se zelena površina na građevinskim česticama poveća na 40 posto, trebao biti uloženi na javnoj raspravi. Naprosto se čini nemoguće da Gradsko vijeće izglasa Meštrovićeve uvjete na sjednici obvezujući se kako će oni biti sastavni dio novih izmjena PPU-a.

image

Danijel Radeta, vijećnik
 

Luka Gerlanc/Cropix

Daniel Radeta (SDP) je pred gradsku upravu i gradonačelnika Dukića također postavio uvjet za početak pregovora, a to je uklanjanje grafita i spomenika s fašističkim obilježjima.

- Dok se ne ukloni ono što tražimo, nema pregovora!, ustrajan je Radeta koji će u proračunu za iduću godinu tražiti nastavak svih projekata koje je SDP dosada predložio, a istaknuli su kako će svoje zahtjeve vezati uz izmjene PPU-a.

- Sad ćemo vidjeti je li se HDZ spreman pozabavit s fašističkim obilježjima. Jasno je da HDZ nema većinu i da mi kao oporba možemo provoditi odluke, istaknuo je Radeta.

Malo je izgledno kako će gradska uprava krenuti u uklanjanje fašističkih obilježja, pa je upitno hoće li SDP uopće sjesti za stol s HDZ-om.

S obzirom da sve tri političke opcije koje su nekada tvorile većinu u Gradskom vijeću imaju svoje zahtjeve za početak pregovora ili poput Akcije mladih uopće ne žele pregovarati, već samo uložiti amandmane, bit će pravo čudo ako se proračun za iduću godinu izglasa. S druge strane, gradonačelnik Dukić spreman je za pregovore, ali sudeći iz njegovog odgovora ne pristaje ni na kakve ucjene.

- Prijedlog proračuna za 2024. godinu je pripremljen. Na sastanku s predstavnicima klubova vijećnika SDP-a i NL dostavljeni su nam i njihovi prijedlozi za proračun. Većinom je riječ o prijedlozima koji se mogu realizirati kroz iduće proračunsko razdoblje, a za neke je pak potrebno dodatno analizirati detalje i pojedinosti i definirati rokove. Tek manji dio nije realno ostvariv. Međutim, daljnji razgovor o svim tim prijedlozima bio je uvjetovan nekim temama koje s proračunom nemaju baš nikakve veze. Enio Meštrović je, konkretno, inzistirao na donošenju izmjena PPU-a isključivo prema njegovim kriterijima. Naravno da se ne mogu niti smijem na te kriterije obvezati jer prijedlog izmjena PPU grada Zadra tek kreće u javnu raspravu. Zakonski, izvršna lokalna vlast nema ovlast unaprijed definirati i utvrditi kao konačnu svaku stavku tog dokumenta koji, na koncu, donosi Gradsko vijeće. Ne mogu se obvezati na nešto o čemu odluku donosi predstavničko tijelo natpolovičnom većinom, a to znači i sam vijećnik Meštrović - kaže Dukić i dodaje:

image

Gradonacelnik Branko Dukić
 

Luka Gerlanc/Cropix

- S druge strane, otvorila se tema fašizma kroz ispisane grafite. Naravno da osuđujem svaku takvu pojavu. Takvi grafiti se brišu redom i redovito u javnom prostoru, a treba naglasiti kako nije sve u nadležnosti gradske uprave. S druge strane, kakve ova tema veze ima s proračunom za iduću godinu? Vraćamo se unatrag 80 godina, a za proračun bi trebali gledati bar jednu godinu unaprijed. Umjesto o proračunu za 2024., mi raspravljamo o 1944.?!, kazao je gradonačelnik dodajući kako je uvijek otvoren za nastavak razgovora o proračunu.

Razdor između političkih opcija u Gradskom vijeću sve je veći. Pitanje je hoće li nekadašnja većina, a pritom mislimo na SDP, Akciju mladih i nezavisne, moći sjesti za stol i ujediniti se te tako izglasati proračun. Ako to i naprave zasigurno će svatko u proračunu htjeti svoj dio kolača pa je moguće da se ponovno izglasaju nezakoniti amandmani ili neke pozicije u proračunu otiđu u minus što također nije zakonito. Takva situacija bi mogla dovesti do scenarija koji smo gledali početkom ove godine, samo bi ovog puta epilog mogao biti drugačiji te umjesto izglasavanja proračuna od strane većine vijećnika u nekom mjesecu iduće godine, možda budemo gledali prijevremene lokalne izbore.

26. travanj 2024 00:36