StoryEditorOCM
4 kantunaSVI NAS PROZIVAJU

Hoće li zbog raskalašenih navijača i povećanja broja oboljelih u Zadru platiti cijela Dalmacija? Šef zadarskog stožera: Nismo mi odgovorni za to!

Piše PSD
16. srpnja 2021. - 20:09

Hrvatska udruga turizma je na osnovu podataka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo napravila mapu najrizičnijih hrvatskih područja.

Županije obojane zelenom bojom sugeriraju sigurnu destinaciju, one obojane narančastom su manje sigurne, dok je veća opasnost od zaraze koronavirusom u županijama označenim crvenom bojom.

Jedina crvena županija u Hrvatskoj je - Zadarska.

image
Hrvatska udruga turizma/ HZJZ

- U Općoj bolnici Zadar značajno raste broj mlađih hospitaliziranih osoba, a nije rijetkost da završe na respiratoru zbog teške kliničke slike. Od ukupnog broja trenutačno hospitaliziranih dvadeset posto je mlađih od 50 godina, najviše je bolesnika rođenih između 1950. I 1960. godine, a na respiratoru su bolesnici srednje životne dobi.

Za sada je situacija još uvijek dobra, iako nam je u zadnjih nekoliko dana porastao i broj pacijenata na COVID odjelima i bolesnika na respiratoru. Simptomi hospitaliziranih su teški, a odraz su upalnih procesa sa visokom temperaturom koja slabije reagira na lijekove . Kod pacijenata se javlja gubitak apetita, opća slabost, suhi kašlj i na kraju otežano disanje - rekao je zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Edi Karuc.

Epidemiolog i član Vladina znanstvenog savjeta Branko Kolarić na N1 televiziji je govorio o svrstavanju obalnog područja Hrvatske u narančastu zonu.

“Ovo narančasto znači da smo ušli u jednu zonu gdje imamo porast broja slučajeva. Ja bih rekao da je to upozorenje da smo ušli u trend rasta. Za Stožer je to tamnocrveno alarmantno upozorenje da se nešto može napraviti”, rekao je Kolarić.

“Ja mislim da je Zadarska županija krenula s porastom od one utakmice gdje su se ljudi držali. Mi u ovom trenutku nemamo luksuz organiziranja nekih masovnijih okupljanja. Sve nekakve veće manifestacije su sada vrlo upitne”, dodaje.

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a za Index je jučer prokomentirao kartu ECDC-a, kao i situaciju u Zadarskoj županiji.

"ECDC gleda prosjek za cijelu hrvatsku obalu. U nekim našim priobalnim županijama je situacija bolja, a u nekima gora. Nije nas iznenadila ova situacija sa Zadarskom županijom. S time da i Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska već neko vrijeme imaju rast novih slučajeva. Sa Zadrom je to već krenulo u svibnju kada se u Pakoštanima održavala velika fešta, nakon koje je bilo 40 novooboljelih. Tada su zatvorili vrtić i školu. Onda je došla košarkaška utakmica pa turisti. Dodatno, velik broj mladih se zarazi u noćnim klubovima", rekao je Kaić.

Šef zadarskog stožera: Ne bih se složio s tim da smo odgovorni

"Ne bih se složio s tim da smo odgovorni, bilo je samo devet zaraženih osoba koje su povezane s onom utakmicom u lipnju. Moram priznati da mi je neshvatljivo da je kod nas ovoliko novozaraženih. Putujem po Hrvatskoj i ne vidim razliku u ophođenju i ponašanju građana pri ulasku u kafiće i restorane. Ovo što imam kontakt s epidemiolozima, tu se najviše radi o novozaraženima u obiteljskim kontaktima. Prije 15-ak dana smo imali gotovo 60 posto zaraženih koji su 2004. i 2005. godište, dakle radi se o djeci. Bile su krizme, kraj školske godine", rekao je za Index načelnik stožera grada Zadra Ante Babić.

Navodi da mu nisu jasne njihove brojke.

"Stvarno ne razumijem zašto su kod nas takve brojke, pitam se je li se sve točno prikazuje u RH. Ne vidim razlog za te naše brojke. Kod nas ništa nije bitno drugačije u odnosu na druge županije. Nema događaja, nema ničega da iskače iz normale, stvarno mi nije jasno zašto je takva brojka. Iskreno, ne vidim nikakvu razliku kad šećem Zadrom i Zagrebom. Ništa se ovdje ne događa da bi Zadar bio neki fenomen", kazao je Babić za Index.

Valja napomenuti da su početkom lipnja tisuće navijača Zadra i Splita ušle u košarkašku dvoranu Višnjik, unatoč zabrani Nacionalnog stožera, koji nije dopustio organizatoru da pusti publiku na tribine. Fešta navijača je tog dana u centru Zadru trajala cijeli dan, a nitko ih nije spriječio da se grle, ljube, navijaju...

18. travanj 2024 08:30