StoryEditorOCM
4 kantunaŠUŠKA SE, ŠUŠKA...

Hoće li zgrada sindikata na vrhu Poluotoka postati hotel?

Piše M. Kalajžić
3. srpnja 2018. - 16:14
zgrada1-020718

Hoće li zgrada sindikata u Zadru, više od 100 godina stara građevina u Ulici C. F. Bianchija 2. na zadarskom Poluotoku, uskoro postati hotel, a njeni korisnici iseliti?

Pozicija zgrade koja se nalazi u staroj gradskoj jezgri i njen sačuvan starinski izgled vjerojatno su potakli takve priče i to ne prvi put. Prije 15-tak godina Grad Zadar pokušao je deložirati korisnike zgrade polažući svoje pravo vlasništva, ali su se sindikalisti, predvođeni najmasovnijim Savezom samostalnih sidnikata Hrvatske (SSSH) usprotivili, nakon čega je Grad Zadar pokrenuo sudski spor kojega je SSSH pravomoćno dobio.

Nominalno, kao vlasnik zgrade sindikata upisala se država, odnosno Ministarstvo državne imovine, ali samo do raspodjele sindikalne imovine što je proces koji još nije niti izbliza završen na razni Republike Hrvatske. Tko je i zašto pokrenuo najnovije priče o iseljenju korisnika zgrade sindikata i njenoj prenamjeni u hotel ne znaju niti u SSSH, ali, kako naglašavaju – o tome nema niti govora.

- To je sindikalna zgrada koja je izborena pravomoćnom sudskom presudom prije 14,5 godina i nema govora o bilo kakvom seljenju. Zgrada je vlasništvo SSSH, a država je samo nominalni vlasnik jer još nije izvšena podjela sindikalne imovine. Mi imamo sudsku presudu izborenu s Gradom Zadrom. Ja sam vodio taj spor u kojemu je presuđeno da zgrada pripada nama. Pošto sindikalna imovina u Hrvatskoj nije podijeljena, još je nominalno država vlasnik, iako je to zapravo zgrada SSSH. Međutim država ima vlasništvo nad imovinom samo dok se sindikati ne dogovore. Pošto je SSSH najveća sindikalna organizacija u Zadru koja okuplja 90 posto članstva, pri raspodjeli imovine 90 posto zgrade pripast će SSSH – kazao je Vedran Uranija pravni zastupnik SSSH koji u toj zgradi ima i svoj ured.

- Ta je zgrada, inače stara preko 100 godina, oduvijek bila sindikalna. Ne znam otkud te informacije o hotelu. To su besmislice ili nečiji "probni baloni". Bilo je doduše već pokušaja da nam se ospori vlasništvo nad zgradom na koju su očigledno mnogi "bacili oko". Ali od toga nema ništa kao niti do sada – istaknuo je Uranija.

Osim SSSH, korisnici zgrade su i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH), zatim Sindikat pomoraca, a svoje urede tamo imaju i poslovne tvrtke koje za korištenje plaćaju najam. Nitko iz zgrade ne seli, niti takve namjere postoje, kazao je Uranija koji je ponovio kako jedini razlog što SSSH nije upisao svoje vlasništvo nad zgradom leži u činjenici što se sidnikati nisu uspjeli dogovoriti oko raspodjele vlasništva na razini čitave Hrvatske.

- Država je zbog toga nominalno "stavila šape" da tako kažem, dok se mi ne dogovorimo. Pa čak je i to vrlo upitno s obzirom da postoji pravomoćna sudska presuda temeljem koje se trebao SSSH upisati kao vlasnik. Ali kod nas je sve moguće na žalost, pa tako i to. Ovo je sindikalno i bit će sindikalno. Svi koji spekuliraju o nekakvom hotelu na ovom mjestu, uzalud im svaka nada – izričit je Uranija.

Savez samostaklnih sindikata ima u većini gradova u Hrvatskoj određene nekretnine koje su svojevremeno bile u vlasništvu sinikata. Kako se pretvorbom 90-tih godina društveno vlasništvo pretvaralo u državno i privatno, dio imovine ostao je isključivo sindikalni, dok se na dijelu imovine u međuvremenu upisala Republika Hrvatska, ali ne zbog razloga da to više nije sindikalno već je temeljem Zakona o udrugama iz 1999. godine predviđeno da se sindikati moraju međusobno dogovoriti oko podjele imovine – objašnjava predsjednik SSSH Mladen Novosel.

- Kako to tada nije učinjeno, država se upisivala na imovinu sindikata s ciljem čuvanja do konačne podjele. Mi već 15-tak godina vodimo kontinuirane pregovore, da ne kažem natezanja, s državom oko kriterija povrata. Taman kad se s jednom Vladom dođe do nekih mogućih rješenja, onda se oni promijene i sve krene ispočetka... U svakom slučaju ta zgrada je u posjedu SSSH i mi očekujemo da to riješimo sa državom. Hoćemo li danas-sutra doći do nekog rješenja da se ta zgrada prenamijeni u nešto drugo pa da sindikati koriste prostor negdje drugdje a nas država obešteti, o tom potom, to ćemo tek vidjeti. Za sad to ne može ići nekim automatizmom, tako da netko kaže, "evo to će biti neki hotel", niti država niti bilo tko drugi, bez dogovora s nama. A kako ćemo se mi dogovoriti, to je sad drugo pitanje – zaključio je predsjednik SSSH Mladen Novosel.
 

Zgrada iz vremena Austro-Ugarske
Sindikalna zgrada datira iz doba Austro-Ugarske i njen je vanjski izgled sačuvan skoro potpuno autentično. Zgrada je prošla neoštećena u bombardiranjima u Drugom svjetskom ratu, a nakon toga je obnavljana u unutrašnjosti. Sindikat koristi prva dva kata zgrade, dok se na trećem katu nalaze prostori poslovnih tvrtki, među kojima i gradski Radio 057.
26. travanj 2024 11:22