StoryEditorOCM
4 kantunaPRAVOMOĆNA PRESUDA

Hotel na Polačišću lažima su zaustavili stanari! Ninčević: ‘Izgubili smo 3 mili. eura a sud sada kaže da smo u svemu bili u pravu!‘ Za koga su lagali?

Piše Ivica Nevešćanin
11. svibnja 2020. - 22:18
Sudsko vjestačenje na Polačišću: odvjetnik Mladena Ninčevića Šime Ninčević, odvjetnik stanara Dan Marinović, sudac Marko Baraka, Mladen Ninčević (u crnom).Luka Gerlanc/Cropix

- Da, pobijedili smo, ali to je Pirova pobjeda – kaže Mladen Ninčević, zadarski poduzetnik, nakon što je dobio pravomoćnu presudu Županijskog suda u Zadru kojom je okončan desetogodišnji spor između njegove tvrtke Centar projekt i skupine stanara iz ulice Petra Svačića oko prva posjeda na dio zemljišta na Polačišću gdje je trebao graditi hotel Hilton. Presudom vijeća Županijskog suda od 21. travnja ove godine, kojim je presjedao Marin Grbić, prihvaćena je tužba Centar projekta i tvrtke RamseyBay iz Zagreba u svim bitnim elementima protiv Silvia Butića, Tomislava Pavičića i Nediljka Ikića. Njihova žalba je proglašena neosnovanom, a oni su dužni u roku od 15 dana predati u nesmetan posjed sporni dio zemljišta i platiti sudske troškove u iznosu od oko 118 tisuća kuna.

Podsjetimo, sporenje između stanara zgrade u ulice Petra Svačića i Centar projekta počelo je nakon što je Ninčevićeva tvrtka na javnom natječaju kupila gradsko zemljište za izgradnju hotela visoke kategorije. Na natječaj raspisan krajem 2008. godine Ninčević je za 8.412 kvadratnih metara terena ponudio oko 3,9 milijuna eura, odnosno 465 eura za kvadrat, najviše što je netko ikad platio za gradsko zemljište u Zadru.

image
Mladen Ninčević
Vojko Basic/Cropix

Nakon što je zemljište platio, gradskoj je administraciji trebalo gotovo tri godine da usvoji UPU za Polačišće, a kad je krajem 2011. plan napokon donesen, i kad su krenuli s arheološkim istraživanjima, projektu su se ispriječili stanari. Zapriječili su arheolozima dolazak tvrdeći da ih Ninčević ometa u njihovom posjedu na dijelu parcele koju oni koriste za parking, a kako bi to dokazali, stanari su pokrenuli spor na Općinskom sudu zbog ometanja posjeda. Prvostupanjska presuda međutim ide u korist Centar projekta, stanari se na nju žale, a Županijski sud presudu ukida i postupak vraća na početak. U ponovljenom suđenju stanari uspijevaju i pravomoćnom im se priznaje pravo posjeda.

Vidjevši kuda stvari idu, da kao vlasnik ne može ući u posjed svog zemljišta, što mu je po kupoprodajnom ugovoru trebao osigurati Grad Zadar kao prodavatelj, Centar projekt pokreće tužbu protiv trojice stanara za ometanje vlasništva.

Nakon prvostupanjske presude od 28. rujna 2018., koja je po brojnim pitanjima ostala nedorečena, nelogična i kontradiktorna, Županijski sud u travnju ove godine konačno presijeca gordijski čvor. Preinačuje sve važne dijelove prvostupanjske presude i jasno daje za pravo Centar projektu te naređuje stanarima da društvu RamseyBay iz Zagreba predaju 1212 kvadrata zemljišta u nesmetan posjed, slobodan od stvari i osoba, u roku od 15 dana.

Naime, tijekom sudskog spora, zbog nagomilanih troškova, Sberbanka 2017. ovršuje zemljište u vlasništvu Centar projekta i za 20,7 milijuna kuna prodaje zagrebačkoj tvrtki u vlasništvu australskog Hrvata Denisa Mikana koji bi tek sada, nakon okončanja sudskih sporova, trebao odlučiti što će graditi i raditi na Polačišću. Pritom je važno istaknuti da Mikanova tvrtka nema više nikakvih obveza prema Gradu Zadru, odnosno stanarima Svačićeve ulice, po pitanju osiguranja parkinga za njihove automobile, na što se Ninčević bio obvezao prilikom kupnje zemljišta.

image
Zemljište na Polačišću
Luka Gerlanc/Cropix

- Zapravo ni mi tada nismo imali ikakvu obvezu prema stanarima jer oni nisu bili strana u postupku kupoprodaje. Mi smo se ugovorom obvezali prema Gradu Zadru da ćemo na dijelu kupljenog zemljišta osigurati 20 mjesta za javni parking koji bi ustupili Grad Zadru po pravu služnosti, a oni bi ga potom stavili na raspolaganje stanarima zgrade. Nažalost, unatoč našim nastojanjima i bezbrojnim pokušajima, Grad Zadar nije prihvatio nijedan naš prijedlog. Naprotiv, uvjetovao nam je pregovore sa stanarima koji su tako postali „ključan faktor” iako nisu bili stranka u postupku. Grad se povukao iz pregovora, a nas je ostavio da se natežemo s ljudima koji su, sada je to očito, jako dobro za nekoga odigrali svoje uloge. Njihov cilj nije bilo osiguranje parkinga nego sprečavanje realizacije investicije vrijedne preko 30 milijuna eura. Opstruirajući naš projekt, odradili su posao za ljude kojima smo na natječaju kupili teren ispod nosa i koji su mi nakon toga u nekoliko navrata otvoreno rekli da mi nikad tamo nećemo izgraditi hotel. Tako se nažalost i dogodilo. Sada kada imamo sudsku presudu koja potvrđuje da smo od početka bili u pravu, a da su oni izmišljali „dokaze”, Centar projekt više nije vlasnik zemljišta. Moji partneri u Centar projektu i ja na tome smo izgubili 3 milijuna eura – kaže Ninčević, objašnjavajući zašto je pravomoćnu presudu Županijskog suda doživio kao Pirovu pobjedu.

- Nama je nanesena ogromna šteta i zato smo, kao što je poznato, tužili Grad Zadar za nepoštivanje kupoprodajnog ugovora. Tražimo povrat novca od kupovine zemljišta i odštetu za nerealiziranu investiciju u ukupnom iznosu od 154 milijuna kuna. Prvostupanjska presuda na Trgovačkom sudu u Zadru je išla u korist Grada Zadra, ali vidjet ćemo što će na to reći Visoki trgovački sud – govori Ninčević koji ne sumnja da se 2009., kao tada razmjerno mladi investitor u Zadru, našao u mreži interesa lokalnih lobija, povezanih s politikom i gradskim moćnicima. U tom kontekstu podsjeća na famozni natječaj za Ravnice na kojem je pobjednički rad Nikole Bašića jedini „predvidio” gradnju kongresnog hotela na Polačišću.

image
Ucrtani kongresni hotel na Polačišću u Bašićevom pobjedničkom radu otkrio je dogovor za vrijeme trajanja natječaja i pogodovanje vlasnicima City Gallerije
Zadarski.hr

Slobodna Dalmacija je tada otkrila da su se predstavnici Trgovinskog centra, za vrijeme trajanja anonimnog arhitektonskog natječaja, sastali s tadašnjim gradonačelnikom Živkom Kolegom predloživši mu da na gradskom zemljištu nasuprot City Gallerije izgrade kongresni hotel prema Bašićevom projektu. Kolega im je dao zeleno svjetlo, a idejno rješenje budućeg hotela našlo se ucrtano samo u Bašićevom pobjedničkom radu, iako se nalazilo izvan granica obuhvata natječaja. I bez toga „detalja”, Bašićeva pobjeda u drugom krugu anketnog natječaja je bila skandalozna, a kad se nakon toga na natječaju za prodaju zemljišta Trgovinski centar pojavio s najnižom cijenom, svega tri eura većom od početne, postalo je mnogo jasnije što se valja iza brda. Ninčević je tu računicu pomrsio neočekivano visokom ponudom (165 eura većom od Trgovinskog centra) i onda su krenula prvo „prijateljska uvjeravanja” da odustane od kupnje, a potom mu se, tvrdi, i izravno prijetilo da hotel nikad neće izgraditi.

- Oni su postigli svoj cilj. Ja nisam uspio izgraditi hotel. Da je grad ispunio svoju obvezu, da nam je zemljište predao u posjed, mogli smo tražiti dozvole i započeti gradnju. Ovako su nas zablokirali na sudu i prepustili reketarenju stanara koji nisu bili zadovoljni ni kad smo im ponudili 40 parkirnih mjesta. Uvijek su tražili još i još, uvijek je bio neki novi razlog kako pregovori ne bi uspjeli iako, naglašavam, nisu bili ugovorna strana, iako se parking trebao rješavati isključivo između nas i Grada Zadra. Ali Grad se tu namjerno povukao, a mi smo gurnuti u sudske sporove koji su financijski uništili projekt. Nema tako profitabilnog projekta koji može izdržati deset godina, a da se ništa ne radi – kaže Mladen Ninčević, nadajući se da će novi vlasnik zemljišta ipak uspjeti u svojim namjerama.

Stanari obmanjivali sud

Županijski sud je u svoj presudi nedvojbeno utvrdio da Butić, Pavičić i Ikić, suprotno njihovim navodima u žalbi, nisu bili u posjedu služnosti spornog dijela nekretnine najmanje 20 godina bez protivljenja vlasnika, čime bi stekli pravo dosjelošću. Naime, iz provedenih dokaza sud je utvrdio da su njih trojica u svoje stanove uselila za vrijeme Domovinskog rata ili neposredno nakon njega, odnosno 1990-tih godina, a da je tužba protiv njih podnijeta 2012. godine, dok su sporove s Centar projektom zbog smetanja posjeda pokrenuli još 2009., pa stoga nema dokaza da bi „ovakvu služnost koristili 20, a kamoli više od 60 godina, kako se to u žalbi tvrdi”. Sud je nadalje utvrdio da je iz kupoprodajnog ugovora nedvojbeno kako se Centar projekt (tada Belafuža d.o.o.) obvezao izgraditi 20 parkirnih mjesta i dati ih Gradu Zadru na trajnu služnost po tržišnoj cijeni, iako to nikad nije realizirano, odnosno da ugovorom kupac nije preuzeo nikakvu obvezu prema stanarima. Iz pravomoćne presude je dakle jasno da su Butić, Pavičić i Ikić godinama obmanjivali sud neistinama, tvrdnjama za koje nisu imali nikakve dokaze.

24. lipanj 2024 18:41