StoryEditorOCM
4 kantunaPOČELO SUĐENJE BIVŠEM KAPETANU NK ZADRA ZBOG PREMLAĆIVANJA VLASNIKA ZADARSKOG PORTALA

Hrvoje Bajlo: "Siguran sam da je Surać dok me mlatio na podu na nogama imao patike!"

19. rujna 2018. - 21:51
bbimagehandler.ashx

- Siguran sam da je imao patike - izjavio je vlasnik portala Zadar News Hrvoje Bajlo u srijedu na početku suđenja bivšem nogometašu i kapetanu NK Zadar Jakovu Suraću optuženom da ga je fizički napao i pretukao 24. lipnja ove godine.

Optužnica tereti Suraća da je oko 19,30 sati u Zadru, vidjevši Bajla kojem je zamjerio sadržaj tekstova koje je objavio, prišao mu te, u cilju da kod njega izazove strah, uputio mu prijeteće riječi, a potom ga, u namjeri da ga teško tjelesno ozljedi, udario šakom u glavu uslijed čega je pao na pod. Dok je ležao na podu, Surać ga je, prema optužnici, više puta udarao nogama i šakama u glavu i tijelo, ponavljajući prijeteće riječi pri čemu je Bajlo zadobio prijelom desne podlaktice, te je osjetio strah za vlastiti život i strah u vezi obavljanja svog posla.

- Ozlijede na desnoj ruci zadao mi je džonom patike. Nakon udarca u desnu ruku kleknuo je na lijevo koljeno kako bi me mogao nastaviti udarati. Prije nego što se spustio na koljeno, nogom me udario ne samo u ruku nego i u glavu, te područje lijevog ramena. Fiksirao se na moju ruku kao da je želi iščupati jer ju povlačio te me vukao po podu - rekao je Bajlo sutkinji Općinskog suda u Zadru Mitri Meštrović, te time opovrgnuo Suraćeve prijašnje navode kako nema nikakvog smisla da ga je sporne večeri "cipelario" jer je te večeri bio u - šlapama.

Bajlo je na sudu pojasnio kako ga je Surać nakon vrijeđanja i prijetnji da će mu odrubiti i iščupati glavu, udario desnom šakom u glavu, zbog čega je pao na pod i izgubio svijest.

- Kada sam došao k sebi udarao me nogama i rukama. Mislim uglavnom na desnu ruku jer mu je lijeva koristila da me namjesti za udarce desnom rukom. Dok sam ležao više puta sam ga zamolio da stane, no on to nije učinio – izjavio je, te dodao kako mu i Suraćeva prisutnost u sudnici izaziva nelagodu jer mu sjedi iza leđa te osjeća da mu nešto dobacuje.

- Cijelo ovo iskustvo za mene je bilo traumatično. Dan danas kada se probudim imam vrtoglavice i bljeskanje pred očima, a kod promjene vremena jake bolove desne ruke i ramena. Osim toga desna ruka mi i dan danas dobro ne funkcionira i to konkretno mali prst i prstenjak, što mi znatno otežava obavljanje mojih dnevnih zadataka. Primjera radi, prije mi je za reprodukciju jednog članka trebalo deset puta manje vremena nego danas, kada ne mogu sam pisati, već moram diktirati nekom svoj članak - opisao je posljedice napada.

Ocijenivši ga iskonstruiranim njegovom iskazu prigovorio je Suraćev odvjetnik Andrej Korljan navodeći kako se inkriminirane večeri u zadru odigrao potpuno drugačiji sukob od onog kojeg je opisao Bajlo.
- Obrana neće negirati postojanje sukoba, no činjenica je da je sukob počeo Bajlo a ne Surać. On se samo branio. - rekao je te naveo kako je do nastanka Bajlove ozlijede okvalificirane kao teške nije došlo tijekom sukoba već kada je sukob završio kada se Bajlo udaljio s mjesta događaja.

- Teze o nekakvoj političkoj pozadini ovog sukoba i namjeri zastrašivanja novinara krajnje su promašene, te uistinu nisu vrijedne ozbiljnijeg komentara- naglasio je, te predložio u nastavku suđenja ispitivanje svjedoka Danijela Prtenjače i Davora Karlovića, kao i provođenje i sudsko – medicinskog vještačenja Bajlove ozlijede, ne samo kako bi se utvrdilo o kakvoj se ozlijedi radi, već kako je ta ozljeda nastala.

Bajlova odvjetnica Dalija Orešković naglasila je kako izneseni podaci potkrijepljeni materijalnim dokazima i javno dostupnim podacima upućuju na to da je ovdje riječ o jednom slučaju koji će ostati upamćen u hrvatskoj javnosti.
- I nakon što se ovaj postupak pravomoćno okonča javnost će dugi niz godina imati o čemu razmišljati i pričati- zaključila je.

Bajlo je, naime, posvjedočio kako je Surać tijekom napada spominjao bivšeg zadarskog gradonačelnika i ministra Božidara Kalmetu i njegovog državnog tajnika Zdravka Livakovića, te mu je prijetio da će "završiti kao Pukanić", psujući njega i medije Nacional i Index za koje je povremeno surađivao. Nadalje je tvrdio da mu je Surać dok ga je tukao govorio da se ostavi pisanja o njegovim prijateljima i stranci.

Bajlo je na sudu izjvaio kako nikada ni od koga nije ništa tražio, već da mu je 2008. Surać rekao "lipo ti o nama piši, pa ćemo ti mi srediti dresove".

Ja sam tada bio član malonogometnog kluba, ali sam mu rekao da ne želim dresove, jer nisam htio s njim raditi na taj način- rekao je.

 

Na pitanje odvjetnika Andreja Korljana zbog čega publicira ovaj slučaj preko svog portala, a svjedok je u postupku, Bajlo je rekao kako on o tome osobno ne piše na portalu, te je negirao da je dostavio video snimku sa svog ispitivanja portalu Mega media. Na upit odvjetnika zašto i dalje prolazi pokraj mjesta na koje je napadnut rekao je "doista ne znam kako bi vam odgovorio na to pitanje".
15. travanj 2024 13:28