StoryEditorOCM
4 kantunaPRIČA IZ ZAHODA

Hvala djelatnicima tvrtke Obala i lučice, zbilja su se iskazali ovoga ljeta održavajući sanitarni čvor na Kolovarama. Za razliku od nekih građana...

Piše Mišel Kalajžić
28. rujna 2021. - 14:13

Prvo ljeto obnovljene plaže na Kolovarama, prošlo je nekako u tišini nakon što je taj dio obale, uz nekadašnji Zavod za javno zdravstvo, obnovljen, opremljen tuševima i WC-om. Iako je bilo kritika na samu obnovu (nekima je obalni dio previše sličio na rivu, drugi su bili zabrinuti zbog plitkoće mora za skakanje), građani, a i turisti, ubrzo su se naviknuli na „novo Kolovare” - javnu gradsku plažu gdje je ulaz svima (što nije nevažna stavka) bio besplatan.

image
Gradska plaza Kolovare na potezu izmedju stare zgrade Zavoda za javno zdravstvo i nekadasnjeg Hitch bara
Luka Gerlanc/Cropix

Sve bi se ipak pretvorilo u fijasko da nije bilo predanih djelatnika koji su obnovljenu plažu „držali na životu” da se tako izrazimo. Naime, održavanje plaže, pogotovo sanitarnog čvora, „uvaljeno” je tvrtki Obala i lučice koja kako znamo skrbi o gradskim parkiralištima i vezovima. Održavanje zahoda pokazalo se ubrzo kao sizifov posao, jer se tolika količina nekulture i divljaštva odavno nije vidjela koncentrirana na jednom takvom mjestu koje je reprezentativna javna gradska plaža.

Zahvaljujući trudu djelatnika tvrtke Obala i lučice, sanitarni čvor održavao se čistim i urednim, ali da nije toga bilo, po savjesti (i kulturi) kupača - pri tome se prije svega misli više na domaće, nego na strane goste - zahod i plaža bili bi pravi ruglo. Dovoljno bi bilo da je netko samo fotografirao ono što su iza sebe ostavljali građani (i građanke) u zahodu na Kolovarama, to bi automatski značio skandal usred sezone. Samo oni koji su tamo radili znaju što su sve morali ovo ljeto prolaziti, da bi sanitarni čvor bio uredan i čist.

image
Gradska plaza Kolovare na potezu izmedju stare zgrade Zavoda za javno zdravstvo i nekadasnjeg Hitch bara
Luka Gerlanc/Cropix

Kad iskazujemo kritike prema radu gradskih tvrtki, ponekad trebamo zbilja zastati i krenuti od sebe samih. Na koji se način mi građani ponašamo, što mi ostavljamo iza sebe u svom gradu, na koji ga način svojim ponašanjem promoviramo. Tek kad odgovimo na ta pitanja, možemo prozivati i nekog drugog za rad i nerad.
Hvala djelatnicima tvtrtke Obala i lučice, zbilja su se iskazali ovoga ljeta na Kolovarama. A građani iza kojih je ostajalo toliko posla (čišćenja), neka se zapitaju: kome su to ostavljali iza sebe?

02. svibanj 2024 07:54