StoryEditorOCM
4 kantunaPACIJENTI IZ OBROVCA

"HZZO krši zakon: ne žele nam platiti troškove prijevoza iako smo od Zadra udaljeni 65 km". Zadarska županija: Čekamo vozila i sustavno rješenje

Piše Predrag Opačić
27. siječnja 2023. - 21:09

Zbog jednog putovanja do Opće bolnice Zadar imao sam preko 100 kuna troškova prijevoza, ali kada sam od HZZO-a zatražio da mi nadoknade te troškove, oni su to odbili s obrazloženjem da Bogatnik, moje prebivalište, od Grada Obrovca nije udaljen više od 20 kilometara, a sam Grad Obrovac od Zadra nije udaljen više od 50 kilometara. Na tu sam se odluku žalio i još čekam odgovor iz HZZO-a. Sastavljajući žalbu, proučio sam propise iz ovog područja i, sasvim sam siguran, ovdje se radi o prvorazrednom skandalu.

To je dio priče Jovana Šukare, stanovnika Bogatnika, naselja u zaleđu Obrovca, koji nije jedini stanovnik tog dijela Zadarske županije koji ima problem s putnim troškovima.

- Ovog mjeseca do bolnica u Zadru i Biogradu morao sam ići desetak puta. Naravno, opet ću HZZO-u podnijeti zahtjev za pokriće troškova prijevoza za ta putovanja. Suština problema je u tome što HZZO pravilnikom, koji je interni akt HZZO,krši Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju. Izmjene tog pravilnika koje nas diskriminiraju donijete su prije godinu i pol dana. To je prvorazredni skandal, internim pravilnikom HZZO-a se granica od 50 kilometara za gradove povećava na 70 kilometara dajući pri tom neku svoju definiciju što oni smatraju prebivalištem, a što je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o prebivalištu. /Ne može HZZO svojim internim pravilnikom definirati što se smatra prebivalištem kad o tome postoji čitav jedan zakon i on se zove, pogađate: Zakon o prebivalištu(!), uvjeren je Šukara i objašnjava u kojoj se poziciji našao.

- Ako pročitate taj interni pravilnik HZZO-a naći ćete i biser koji govori o tome kako naselje od grada mora biti udaljeno više od 20 kilometara da bi se troškovi prijevoza priznali. Samo, autor teksta pravilnika je zaboravio da grad, u stvari, sačinjavaju sva njegova naselja. Dakle, kako Bogatnik može biti „udaljen“ od Grada Obrovca ako je Bogatnik dio Grada Obrovca?! Kao da vas pitaju koliko je zadarski Poluotok udaljen od Zadra?! Njih nije briga što smo u stvarnosti od Zadra udaljeni 65 kilometara i odlučili su nam ne pokrivati troškove prijevoza. Za njih je relevantno onih 48 kilometara do stanice u naselju Obrovac (naselje Obrovac do kojeg HZZO mjeri udaljenost samo je jedno od /ravnopravnih/ naselja u sastavu Grada Obrovca i po ničemu nije relevantno da bude uzeto kao „udaljenost grada Obrovca. U svakodnevnom govoru kaže se da se „ide u Obrovac“, misleći na naselje Obrovac, ali se po Zakonu o lokalnoj samoupravi zna što je Grad Obrovac, to je svih 12 njegovih naselja, i sva su ravnopravna u tretmanu, uključivo i naselje koje se zove „Obrovac“. Izgleda malo zapetljano, ali je vrlo prosto. Samo, očito, u HZZO-u nisu računali da će se naći netko da detaljno pročita što su oni smandrljali i nazvali pravilnikom. Ovo je nedopustivo, ne može HZZO nekakvim svojim internim aktom kršiti Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakon o prebivalištu, smatra Šukara i skreće pažnju da je riječ o slabo naseljenom prostoru s uglavnom starijim i bolesnim ljudima.

Osim toga, mnogi od njih preživljavaju s minimalnim mirovinama od kojih im nije lako za jedan odlazak liječniku izdvajati sto kuna, pogotovo ako češće moraju do liječnika na nekakve specijalističke preglede ili pretrage.

- Ovdje je sve lako rješivo, treba se samo primijeniti Zakon koji je vrlo precizan, a zanemariti interni pravilnik HZZO-a koji je, i tako i tako, propis nižeg ranga pa sve što u njemu piše a u suprotnosti je sa Zakonom je nevažeće, pa tako i ova zapetljancija sa „+20km“, zaključuje Šukara.

U tu sivu zonu se ubacuju privatni prijevoznici koji im uzmu i 200 kuna.

Iz HZZO-a su poručili da su ta mjesta „u sastavu grada Obrovca, a nisu od njega udaljena više od 20 kilometara, pa je relevantna udaljenost koja je uvjet za priznavanje prava na naknadu troškova prijevoza u vezi s korištenjem zdravstvene zaštite je udaljenost između grada Obrovca i Zadra, koja ne iznosi više od 50 kilometara, čime nisu ispunjeni propisani uvjeti za priznavanjem ovoga prava”.

Za problem pacijenata iz obrovačkog zaleđa znaju i u Upravnom odjelu za zdravstvo Zadarske županije odakle najavljuju sustavno rješenje do kraja ove godine.

- Znamo za taj problem i pokušavamo ga riješiti. HZZO pokriva putne troškove samo pacijentima udaljenim više od 50 kilometara od mjesta u kojemu dobivaju medicinske usluge. To nije problem za kronične pacijente, primjerice ljude koji iz zaleđa Obrovca moraju ići na dijalizu u Opću bolnicu Zadar, jer je njihov prijevoz organiziran kroz sanitet, te pacijente koje prevozi Hitna. Ostali pacijenti zaista imaju problem za kojega je teško naći sustavno rješenje sve dok ne dobijemo deset novih vozila. Jedno takvo vozilo smo dobili, a do kraja godine se nadamo da će stići dodatnih deset vozila za čiju nabavku je raspisan javni natječaj. Kad ta vozila stignu, bit će upućena u Hitnu, jer su njima važnija nova vozila, a ona sadašnja će biti prebačena u Sanitet. Na taj bismo način jedno od tih vozila namijenili rješavanju problema kojega imaju ljudi iz zaleđa Obrovca, a sve dotada smo, na žalost, upućeni na interventna rješenja, izjavio nam je Marko Kolega, županijski pročelnik za zdravstvo, dodajući da je svojedobno sličan problem s područja Novigrada riješen nabavkom kombija, u čemu je participirala i Zadarska županija.

23. travanj 2024 10:42