StoryEditorOCM
4 kantuna"ZRAKA ZA ŽIVOT"

HZZO nadoknađuje 103 kune dnevnog troška za put na zračenje, to nije ni za cestarinu dovoljno! A stan u Splitu kod bolnice je 200 kuna po danu...

Piše Lada Burčul
10. ožujka 2021. - 22:18
Zraka za život

Slobodna Dalmacija i portal Zadarski.hr uz potporu Lige protiv raka Zadar pokrenuli su medijsku kampanju "Zraka za život" kojom se želi osvijestiti potreba da Zadar dobije aparat za zračenje, tzv. linearni akcelerator. Njegovom kupnjom okončali bismo muke onkoloških bolesnika koji na zračenje putuju u Split i Zagreb. Pokažimo da to možemo!

- Putovanje do Splita košta, svaki dan do bolnice i natrag, no mnogi se onkološki bolesnici odlučuju tako putovati na svakodnevno zračenje u KBC Split. Ja sam imala 16 zračenja, a mnogi ih imaju i puno više. Kako sam ih imala 16, što je tri tjedna, moja se obitelj zauzela da idem osobnim automobilom, da me suprug vozi. Izgurali smo to – kazala je Anita Kovačević, koja je za našu rubriku „Zraka za život“, pokrenutu zbog kupnje aparata za zračenje za zadarsku bolnicu, među prvima javno progovorila o dijagnozi zloćudnog tumora dojke. Dijagnosticiran joj je u 46-oj godini, te su joj nakon kemoterapija u Zadru određena zračenja u Splitu. Zbog nekoliko minuta zračenja trebala je, da je išla vozilom saniteta Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, na putu provoditi veći dio dana, već iscrpljena od kemoterapija.

Što država nadoknađuje od novca potrošenog na putovanja? Mnogi koriste i autobusni prijevoz.

- Nadoknađujemo iznos povratne autobusne karte najjeftinijeg autoprijevoznika, od mjesta stanovanja do mjesta gdje se obavlja medicinski tretman. To vam, ako govorimo o relaciji Zadar – Split, dođe 103 kune, odnosno za umirovljenike 93 kune, jer je za njih autobusna karta jeftinija, pa im i mi nadoknađujemo manji iznos – kazala je dr. Dubravka Finka iz zadarskog HZZO-a. Dr. Finka je i predsjednica Udruge za prava pacijenata „Zadarski pacijent“, te predsjednica županijskog Povjerenstva za prava pacijenata.

image
Dr. Dubravka Finka

- Liječnik opće medicine pacijentu nerijetko odobri i pratnju za put u Split. To znači da HZZO plaća dvije povratne karte dnevno, 206 kuna, pa tjedni iznosi koje oboljeloj osobi plaća HZZO prelaze tisuću kuna. HZZO ne traži autobusne karte na uvid, već se prilikom svakog tretmana nalog ovjerava i po tome znamo da je pacijent bio u KBC-u, sâm ili s pratnjom. Takve pečatirane tiskanice se predaju u HZZO u Zadru i mi isplaćujemo novac oko 20-og u mjesecu, bilo poštom bilo na tekući račun, ovisi kako je u naznačeno – kazala je dr. Finka.

Slučajno ili ne, upravo najam stana u Splitu, na što se odluče mnogu pacijenti koji su upućeni na zračenje u Split, naplaćuje se 200 kuna dnevno.

Samo oni koji koriste prijevoz sanitetom ne plaćaju ništa, no to ne znači da nemaju troškove. Kako su na putu po cijeli dan, uvijek se nešto kupi, svjedočili su naši sugovornici. Pacijenti koji ne koriste sanitet već osobni prijevoz, plaćaju svaki dan najmanje 102 kune cestarinu do Splita i natrag, a goriva se potroši oko 130 kuna. Treća grupa onkoloških bolesnika odlučuje se u Splitu unajmiti stan.

- Mi stan plaćamo 200 kuna dnevno. Oko bolnice „cvjeta“ biznis najma stanova, većina ih se plaća po danu. Međutim, ako na zračenje morate 15 ili 20 puta, što je tri ili četiri tjedna, vi stan plaćate i vikendom, znači još dodatnih 400 kuna. Jasno je da vam u tom stanu treba sve za život, tako da se troškovi penju na nekoliko tisuća kuna za jedan mjesec. Samo za stan treba vam šest tisuća kuna mjesečno. Tek tu počinju troškovi prehrane i svega ostalog što vam treba – kazala je naša sugovornica čiji su podaci poznati redakciji.

Zadranka Senka Vrkić jedna je od onkoloških bolesnica koja se odlučila na najam stana u Splitu, jer je prije zračenja u Zadru primila 16 kemoterapija. Jedini razlog zbog kojega se odlučila na najam stana je potpuna iscrpljenost. Za troškove je kazala da su se „popeli u nebo.“

image
Linearni akcelerator

Od minimalnih troškova, ako se putuje kolima saniteta, preko troška od 250 kuna dnevno (bez konzumacije hrane i pića) ako se putuje osobnim automobilom, do troška od 6000 kuna samo za stan ako se pacijent odluči na život u Splitu za vrijeme zračenja – to su iznosi koje zadarski onkološki bolesnici plaćaju za nekoliko minuta zračenja dnevno na linearnom akceleratoru u splitskoj bolnici.

- Prigovori da HZZO plaća samo najjeftiniju povratnu autobusnu kartu nisu primjereni. Mi praktično plaćamo i prijevoz u vlastitom aranžmanu, mi ne tražimo putne karte već se svaki dolazak na zračenje ovjerava i HZZO to priznaje. Ako postoji pratnja, to je dvostruko – kazala dr. Dubravka Finka.

Iz Zadra se svaki mjesec u Split na zračenje upućuje između 130 i 150 onkoloških pacijenata. To su novi pacijenti, onkološki bolesnici kojima su prvi put otkriveni tumori. U Split putuju svaki dan.

Njima treba pribrojiti „stare“ pacijente, koji terapiju nastavljaju iz prošlog mjeseca, kao i pacijente koji su ponovno, zbog pojave metastaza, upućeni na zračenje u Split.

Tako bi se došlo i do brojke od 300 pacijenata koji zbog „zrake za život“ u Split svaki dan putuju sa zadarskog područja. Ipak, toliko ih dnevno ne ide, jer je nemoguće svih obraditi, pa se stvara lista čekanja. Upravo ta lista čekanja, kako su objašnjavali zadarski onkolozi, vrlo je loša za onkološkog pacijenta, koji zračenje treba dobiti odmah, a ne za nekoliko tjedana ili mjeseci, kada u Splitu dođe na red.

Upute za uplatu 

Banka: Erste & Steiermärkische Bank d.d.
Primatelj: Opća bolnica Zadar
IBAN: HR8324020061500064152
Model: 00
Poziv na broj: 04092018
Opis plaćanja: Uplata za linearni akcelerator

image
Liga protiv raka: nazovite i donirajte!
21. travanj 2024 08:01