StoryEditorOCM
4 kantunaTKO TO TAMO FAVORIZIRA RIJEKU:

I HDZ-ova Vlada razvoj teretnog dijela luke Gaženica - ostavlja za budućnost?

16. veljače 2017. - 22:25
kruzeri_zadar15-050816

U zadarskoj Lučkoj upravi i Zadarskoj županiji nisu mogli potvrditi informaciju po kojoj će sutra u Gaženicu doći ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. U obje te institucije su baratali neslužbenim saznanjima da Butković dolazi, ali protokolarne detalje ni teme eventualnih razgovora nisu znali.

Dolazak ministra Butkovića u Zadru će svakako izazvati pažnju, jer mu je kao prethodnica u Zadar stigla informacija da Butković razvoj teretnog dijela Gaženice ostavlja za budućnost. Riječ je o Nacionalnom planu razvoja luka od osobitog gospodarskog i međunarodnog interesa za RH koji je još uvijek u fazi "radnog materijala" što bi ga trebala usvajati Vlada. U tom planu se navodi kako bi Gaženica trebala zadržati položaj najvažnije putničke luke u zemlji, ali se, kada je u pitanju teretni dio Gaženice, preporučuje "održavanje trenutnog fokusa".

Od takve se preporuke mnogima u Zadru kosa digla na glavi, jer se u Vladinim radnim materijalima proširenje teretnog dijela Gaženice smatra nepotrebnim, a ako u budućnosti i dođe do potrebe za tim proširenjem, to bi trebalo izvesti kroz privatna ulaganja.

-Mi moramo završiti projekt Gaženice kako je i zamišljen! Ono što imamo u razvojnim i prostornim planovima, te ono što je predviđeno UPU-om, treba završiti kako je planirano: izgraditi zgradu terminala, urediti parkirni prostor, pojačati međunarodni značaj i putnički promet luke kao home port za kruzere, ali i za kruzere u tranzitu. Dakako, želimo vratiti i trajektnu liniji Zadar-Ancona koja znači ne samo promet putnika nego i roba. U kojem će se obliku taj promet razvijati tek treba vidjeti, ali mi moramo završiti svu infrastrukturu u dijelu luke namijenjenom RO-RO prometu, za što imamo osigurana sredstva, a onda će se prema našim očekivanjima otvoriti prostor i za RO-RO i za kontejnerski promet, kaže Božidar Longin, zadarski dožupan i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar.

Longin očekuje "dovršetak luke Gaženica" po planu i najavljuje razgovore na tu temu s ministrom Butkovićem jer treba reagirati na vrijeme, dok je još samo riječ o Vladinim radnim materijalima. Da se takav radni materijal našao na stolu Milanovićeve Vlade, nema sumnje da bi u Zadru bio dočekan na nož i s kudikamo većim političkim otporom jer bi se u svemu vidjela želja za "favorizacijom Rijeke" i tamošnje luke. Kako je ovo HDZ-ova Vlada, Butkovićev dolazak u Zadar bit će iskorišten za razjašnjenje budućnosti Gaženice kroz tihe i nešto mekše razgovore.

19. travanj 2024 01:48