StoryEditorOCM
4 kantunaNEĆE IH VRAĆATI

U luci Žalić u potpunosti uklonjene opasne inoks klupe na koje je 15-godišnji dječak posjekao ruku

Piše Zadraski.hr
30. srpnja 2020. - 19:29

Nakon što je prošlog tjedna 15-godišnjak na kupanju gadno razrezao ruku na tek postavljene klupe od inoksa u novoj luci Žalić na Silbi, u četvrtak je započelo uklanjanje spornih klupa.

Silbenjani su ionako bili ogorčeni loše izvedenim i oblikovanim klupama na obnovljenom mulu, a nakon nedjeljne nesreće zbog koje je trebala intervenirati i hitna pomoć, njihovo se nezadovoljstvo višestruko uvećalo.

Ravnatelj Županijske lučke uprava Davor Škibola potvrdio je kako je prilikom postavljanja klupa došlo do propusta izvođača radova iz tvrtke Sun Adria iz Rijeke. Radnici su mislili da su gumeni štitnici na klupama njihova zaštita za vrijeme transporta, a ne dio njihove opreme pa su ih bacili u otpad s ostatkom ambalaže. Kazao je i kako su novi gumeni štitnici naručeni i kako bi trebali biti postavljeni u utorak do 17 sati.

U srijedu su nam sa Silbe javili da su radnici postavljali neku zaštitu na klupe, a onda je u četvrtak svih osam klupa razmontirano i uklonjeno. Od klupa su ostala samo njihova 'postolja', zapravo držači bokobrana, koji kupačima sada služe za ostavljanje stvari dok su u moru. Od ravnatelja Županijske lučke uprave Davora Škibole, koja je financirala više od 10 milijuna kuna vrijednu obnovu luke Žalić,  pokušali smo doznati što se dogodilo s klupama.

- Bez obzira što smo htjeli postaviti zaštitne gume, na koncu smo ipak odlučili u potpunosti ukloniti klupe od inoksa. Izvedba i rješenje tih klupa jednostavno nisu bili zadovoljavajući. Realizacija klupa je bila loša bez obzira na zaštitnu gumu, a da sada idemo postavljati neke druge klupe, opet bi netko zasigurno imao prigovor. Ovako smo ih u potpunosti maknuli i nećemo uopće stavljati nove klupe, kazao nam je ravnatelj Škibola napominjući kako je luka Žalić operativni gat za pristajanje brodova i nikako nije namijenjena kupačima.

Projektant klupe iz tvrtke Rijeka projekt iz Rijeke klupe je osmislio kako bi prekrio visinu bokobrana i zamislio ih je kao neku vrstu čekaonice na otvorenom. Nadzor posla imao je D&Z iz Zadra koji je ipak dao zeleno svjetlo takvom rješenju, kako bi luka mogla početi s radom. Luka je otvorena za promet, a djeca su se nastavila kupati na gatu, sve dok se nije dogodila nesreća, kada je priča dospjela u novine...

image
Zadarski.hr
image
Zadarski.hr
image
Zadarski.hr
18. travanj 2024 14:15