StoryEditorOCM
4 kantunaOBILAN UROD

Idući tjedan počinje glavna berba višnje maraske, priželjkuje se otkup po cijeni od jednog eura po kilogramu, ali tvornica Maraska ima zadnju riječ

Piše M. Kalajžić
21. lipnja 2022. - 20:29

U ponedjeljak započinje glavna berba višnje maraske koja je na zadarskom području ove godine odlično rodila, ali još se uvijek ne zna točna otkupna cijena, doznajemo u braniteljskoj poljoprivrednoj zadrugi „Maruška” Tinj koja je osnovana još 2010. godine s vizijom bržeg gospodarskog razvoja kroz taj oblik udruživanja malih proizvođača i lakšeg plasmana proizvoda na tržištu.

image

Berba maraske

Andrija Lucic/Cropix/Cropix

- Od ponedjeljak počinjemo s velikom berbom. Mislim da bi se - s obzirom na iskustvo koje imamo već desetak godina - mogao dogovoriti dobar otkup ovogodišnjeg uroda. Nikad mi doduše nismo zadovoljni s cijenom, ali neki pomak mogao bi se dogoditi. Manji dio uroda mogao bi se prodati na kućnom pragu, oko 20 posto količina. Najveći dio, nadamo se, mogla bi otkupiti tvornica Maraska, baš smo danas o tome imali dogovor i za njih počinjemo s berbom idući tjedan, te jedno desetak tona za Badel. Čekamo da Maraska iziđe službeno s cijenom. S obzirom na sva poskupljenja i ulazne elemente goriva, gnojiva i svega ostalog što je zadnjih tjedana otišlo u nebo, cijene još uvijek nisu onakve kakve bi nas zadovoljile, a po mom mišljenju trebale bi biti oko eura, to bi bila pristojna cijena, s tim što je ove godine urod zbilja obilan. Prije nekoliko godina naša je zadruga imala oko 200 tona uroda. U međuvremenu cijene otkupa nisu rasle, interes proizvođača lagano je popuštao, jedan dio voćnjaka je uklonjen ili zapušten, tako da je sad ostalo niti 50 posto u odnosu na ono što smo imali prije pet godina. U početku nas je bilo 23 zadrugara, sad nas je 13 ostalo, svatko je svoj OPG, a udruženi smo u nabavci opreme, nastupu na tržištu i sl. - kaže nam Milenko Vrkić, upravitelj zadruge, dodajući kako je na području Škabrnje sigurno 80 posto stabala manje u odnosu na nekadašnje količine maraske.

image

Berba maraske

Andrija Lucic/Cropix/Cropix

- Nekad je to bilo 300 – 300 – 300. Po 300 tona otkupljivala je Maraska, isto toliko i Dona koja više nema i 300 na kućnom pragu. Sad je sve to smanjeno, takav je trend zadnjih godina. Maraska je zasadila vlastite velike površine, cijene su pale, mali proizvođači su pali u drugi plan i ljudi su izgubili volju čekajući nekoliko godina dok dođu do novca. A to je šteta jer je upravo višnja maraska posebno vrijedna kultura koja već 13 stoljeća uspijeva na području do kud se prostire Dalmacija, a odlikuje se posebnom kakvoćom kakve nema nigdje drugdje na svijetu, reći će Vrkić.

26. travanj 2024 17:32