StoryEditorOCM
4 kantunaŠOKIRANA ČITATELJICA DANAS POTJERANA SA VRATA ZADARSKOG ODJELA TRANSFUZIJU

„Imam nula negativnu krvnu grupu i htjela sam pomoći, rekli su mi da dođem popodne, ali onda sam doživjela pravi šok!“

Piše L.B.
12. srpnja 2019. - 19:25
darivanje_krvi1-240414

„Ono što mi se danas dogodilo za mene je dno dna“, tim je riječima započela naša čitateljica tekst kojega nam je poslala u petak poslijepodne. Napisala je slijedeće:

- Zadarska bolnica oglašava već danima nestašice krvi, pogotovo 0 negativne. Ja jutros zovem OB Zadar, centrala me spoji s Odjelom za transfuziju, pitam kada se može doći i da li može popodne, jer ujutro radim. Ljubazna gospođa mi odgovara da mogu doći i danas od 14-19 h, s obzirom na situaciju.

Dolazim oko cca 15:10 h ispred odjela, zvonim na portafon. Nakon par minuta javi se nekakava nehumana, bahata spodoba, ne znam kako bih je uopće nazvala i čudi se sto sam došla. U stilu, vi bi sad dali krv. Ponovim sto sam pročitala po portalima, čula na radiju i kako sam nazvala bolnicu jutros i rekli su mi da mogu doći. A ona će meni, da mi je to centrala rekla sigurno, a da je popodnevno davanje srijedom.

Halo? Srijedom?! Ja rekoh, a onda vam ne fali više, imate dosta zaliha? Kaže ona meni da dodjem u ponedjeljak ujutro. Ja rekoh ne mogu jer radim. Vidim da očito nije nestašica, i da vam ne treba 0 negativne krvne grupe.

Ne mogu jednostavno vjerovati da netko može tako 'otpiliti' dobrovoljnog davatelja.

Nadam se da joj neće trebati.

I sve to, samo zato jer joj se nije radilo cca 19 min. sa mnom – napisala je čitateljica.

Nazvali smo Odjel za transfuziju zadarske bolnice, gdje je dežurna sestra kazala da se "očigledno radi o nesporazumu, jer da se petkom poslijepodne ne može dati krv" i da joj nije jasno tko je gospođi uopće mogao reći da dođe u petak poslijepodne.

- Znaju se termini darivanja krvi, i oni nisu slučajni, jer petkom se maksimalno do 14 sati uzima krv stoga što tada DHL-om ide u Zagreb na obradu i u subotu se vraća. Ne možemo mi uzeti krv u petak poslijepodne jer DHL vikendom ne radi. A i rok valjanosti tako obrađene krvi koja se vrati iz Zagreba je 35 dana, pa nema svrhe da gomilamo zalihe – kazala je kratko dežurna osoba na Odjelu za transfuziju.

Ostalo je nejasno zbog čega je darivanje krvi tako loše organizirano, s obzirom da se došlo do točke da je prije nekoliko dana, o čemu smo pisali, jedna Zadranka pokrenula na društvenoj mreži akciju "Zadar nema 0- krvne grupe, sve ostale krvne grupe također na malim zalihama". I toj su Zadranki na Odjelu za transfuziju rekli da, ako je u pitanju krvna grupa nula negativna, da se može doći darovati krv u bilo koje vrijeme.

- Znam ja sve termine kada se daje krv, zato sam i zvala najprije. Ne bih ja došla danas poslijepodne, da mi jutros nisu izričito rekli da mogu doći – komentirala je, nakon što smo kontaktirali Odjel za transfuziju, naša čitateljica koja nam je poslala pismo.

- U svakom slučaju, jedan davatelj manje – ogorčeno je zaključila, razočarana bahatošću, neuljudnim ponašanjem i najviše odbijanjem da uzmu krv koja je tražena, nula negativna, a prethodno joj kazali da je u poslijepodnevnim satima dobrodošla, jer im ta krva grupa treba.

24. travanj 2024 06:40