StoryEditorOCM
4 kantunaŠOK & VJEVERICA

Imamo hit: Renata Peroš prije odlaska raspisala natječaj za kustosa i na njega se prijavila. Kolike su joj šanse da dobije posao u NMZ-u?

Piše I.N.
27. rujna 2023. - 19:25

- Na natječaj za kustosa pristiglo je dvadesetak molbi, ali nismo ih još otvarali. To će obaviti nova ravnateljica – kazala nam je Renata Peroš, još uvijek aktualna ravnateljica Narodnom muzeja Zadar.

Naime, Narodni muzej Zadar (NMZ) je 14. rujna objavio natječaj za kustosa na neodređeno vrijeme. Natječaj je trajao 7 dana, do 21. rujna, a kandidati su morali imati završen sveučilišni diplomski studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili s njim izjednačen studij te položen stručni ispit za kustosa.

Posebna zanimljivost natječaja je bila u tome da su se na njega mogli prijaviti i kandidati koji nemaju položen stručni ispit za kustosa uz obvezu polaganja u zakonskom roku i bez radnog iskustva.

Na prvi pogled, NMZ očito traži nove, mlade kadrove, no to je samo na prvi pogled. Kuloarske ptičice su već tada, kada je natječaj bio raspisan, cvrkutale da je natječaj raspisala ravnateljica Peroš za samu sebe. Odnosno kao bi se ona mogla na njega prijaviti i uskočiti na mjesto kustosa nakon što joj istekne mandat za desetak dana, točnije 9. listopada, jer ostaje bez posla.

Naime, odluku o izboru kustosa ne donosi Upravno vijeće NMZ-a, nego ravnateljica, u ovom slučaju vršiteljica dužnosti Vesna Sabolić. Ona je na zadnjoj sjednici Županijske skupštine održane prošlog tjedna, većinom glasova izabrana za (privremenu) nasljednicu Renate Peroš. Na istoj skupštini Sabolić je kao županijska vijećnica Reformista u koalicijskoj većini s HDZ-om, glasala i za pokretanje izrade prijedloga sporazuma oko podjele Narodnog muzeja Zadar između Županije i Grada Zadra te osnivanje nove muzejske ustanove Dvije palače. Sabolić je dakle digla ruku za izradu sporazuma iako je kao članica Upravnog vijeća NMZ-a bila protiv takve ideje (što je ostalo zabilježeno i u materijalima za županijsku sjednicu).

Sabolić se tako i prije v.d. statusa legitimirala kao osoba koja je spremna svoje ”stručno” mišljenje podčiniti političkoj volji, što nas upućuje na zaključak da ćemo na čelu možda i najznačajnije kulturne institucije u Zadru, primjerno njenim ambicijama, (opet) dobiti političkog potrčka, pukog izvršitelja nečijih tuđih želja, bez ikakvog stručnog kredibiliteta.

Da ova besramna travestija ipak ne bi na tome završila, pobrinula se Renata Peroš. Kako bi otklonili svake sumnje u prije spomenute tračeve, pitali smo je li se ona možda natjecala za mjesto kustosa.

- Da, poslala sam molbu, ali o njoj neću ja odlučivati nego nova ravnateljica, nakon što meni istekne mandat, 9. listopada...

Dakle, ravnateljica Peroš je neposredno prije odlaska s dužnosti raspisala natječaj za kustosa u trajanju od sedam dana s namjerom da se na njega prijavi. Odluku o izboru novog kustosa neće donijeti ona, jer bi to bio slonovski sukob interesa, nego v.d. ravnateljica Sabolić koja, kako vidimo, ionako radi ono što drugi (politika) od nje traže.

Pitanje od milijun eura glasi: kolike su šanse da Sabolić izabere Peroš za novog kustosa NMZ-a?

Odgovor ćemo saznati nakon što Vesna Sabolić preuzme dužnost vršiteljice dužnosti i otvori 20-ak pristiglih molbi. Među njima će biti najmanje jedna molba jedne bivše ravnateljice NMZ-a, doktorice znanosti, u dobi od 59-godina, bez radnog iskustva i položenog stručnog ispita za kustosa, ali nedvojbenih stručnih i organizacijskih kapaciteta.

Umjesto suvišnog nagađanja i stvaranja negativne atmosfere oko ovog besprijekorno transparentnog natječaja, Renati Peroš smo poželjeli puno sreće. Držimo joj palčeve da i ovaj put pobijedi konkurenciju i uspije.

Ali oklade ne primamo.

06. svibanj 2024 05:53