StoryEditor
4 kantunaGDJE ĆE RENATA PEROŠ

"Imamo potporu Ministarstva i rascijepit ćemo Narodni muzej! On će s tim imenom spasti na dva odjela, a Grad će tražiti ravnatelja za Muzej 2 palače!"

Piše Lada Burčul
26. kolovoza 2021. - 20:33

- Narodni muzej se neće „ugasiti“, ostat će kao ustanova pod tim imenom, ali svest će se na samo dva odjela, prirodoslovni i etnološki. Takvom muzeju će osnivač ostati Zadarska županija – istaknuo je u četvrtak zadarski gradonačelnik Branko Dukić nakon niza reakcija na planove Grada o „svođenju“ Narodnog muzeja (NMZ) na dva odjela, te na plan Gradske uprave da osnuje ustanovu „Muzej dvije palače“ u koju (u Kneževu i Providurovu palaču) prelaze svi ostali odjeli sadašnjeg NMZ-a.

Dukić je u četvrtak otišao i „korak dalje“, te kazao kako bi bilo logično da Grad upravlja i Gradskom ložom. „Loža je prostor koji bi trebao pripasti Gradu, to je jedan reprezentativni prostor koji je zapravo sastavni dio budućeg muzeja, ali to je stvar daljnjih razgovora sa Županijom“, rekao je Dukić.

Pročelnica gradskog Odjela za kulturu Dina Bušić je naglasila da su županije, prema zakonu o regionalnoj samoupravi, dužne imati mrežu kulturnih ustanova i da su upravo prirodoslovlje i etnologija logična područja čija bi se djelatnost trebala proširiti po cijeloj županiji.

- Narodni muzej ostaje s dva odjela pri Županiji, to je jedan od zaključaka naše velike analize koju smo sustavno provodili. Intervjuirali smo, u sklopu projekta „Zadar baštini“, više od 70 pojedinaca, sveučilišnih i srednjoškolskih profesora, stručnjaka, djelatnika različitih gradskih muzeja, predstavnika udruga… Izjasnili su se kako vide Providurovu i Kneževu palaču, tako da stav Grada nije proizašao samo od strane politike, već je to rezultat participativnog rada – naglasila je Bušić.

image
Pročelnica gradskog Odjela za kulturu Dina Bušić
 
Jure Miskovic/Cropix

- Gotovo 100 posto ispitanika je suglasno da se ide u odvajanje Narodnog muzeja. To su realne okolnosti koje diktira i tematika. Uz to, mi smo kao Grad kontaktirali i Ministarstvo kulture vezano uz odvajanje, jer je i Narodni muzej, kao i ostali po Hrvatskoj koji su se odavno rascijepili, tzv. zemaljski muzej. Njih je osnivala Austrija i svugdje u Hrvatskoj oni su se rascijepali na manje muzejske jedinice; takvi mastodonti više ne postoje. I sama ministrica Nina Obuljen Koržinek, kao i njezina pomoćnica, pravnica Marica Mikec, suglasne su sa cijelom našom idejom – obrazložila je Dina Bušić, rekavši da „kamo sreće“ da se Narodni muzej, kada bude sveden na dva odjela, i kroz prirodoslovnu i kroz etnografsku djelatnost prošire kroz cijelu Zadarsku županiju, po Kotarima i po otocima.

- Treba znati da je zagrebački Hrvatski povijesni muzej direktno nadređen Narodnom muzeju Zadar; sa Hrvatskim povijesnim muzejom povezala nas je ministrica Koržinek, s tim je upoznata i ravnateljica zadarskog Narodnog muzeja Renata Peroš i sve što NMZ radi prolazi „kroz ruke“ Hrvatskog povijesnog muzeja. Otvorena je međumuzejska suradnja, sve zbog slaganja postava u Providurovoj i Kneževoj palači – kazala je Bušić.

image
Dina Bušić
Luka Gerlanc/Cropix

- Mi smo za postav budućeg Muzeja Grada i Galerije umjetnina uključili ravnateljicu Hrvatskog povijesnog muzeja Mateu Brstilo Rešetar i još dvoje djelatnika koji će biti svojevrsna ispomoć, oni će zajedno s našim kustosima raditi na novoj koncepciji koja se mora prilagoditi novom prostoru. To je sve dogovoreno – zaključila je pročelnica Bušić.

Ima li Grad konkretan, definiran plan za „popunjavanje“ više od pet tisuća kvadrata Providurove palače?

- Naravno, naši planovi i analize traju godinama. Mi smo u te analize, zbog elaborata isplativosti i same programske konstrukcije, bili uključili i vanjske konzultante, radi se o novcima iz EU fondova. Zaključci su da se ide u osnivanje ustanove „Muzej dvije palače“ koja će imati Muzej Grada Zadra i Galeriju umjetnina; u zgradu useljava i Koncertni ured, kao i dio Gradske knjižnice, točnije „baštinska čitaonica“. „Šest salonskih priča“ iz Kneževe palače povezat će se sa Muzejom Grada – obrazložila je Bušić.

Naglasila je da će postav Muzeja Grada početi od srednjeg vijeka, jer u gradu već postoji Arheološki muzej, kao i Muzej antičkog stakla.

- Već smo dogovorili da će se u Informacijskom centru u prizemlju obavljati prodaja karata za sve naše ustanove u kulturi koje mislimo umrežiti. „Muzej dvije palače“ neće biti izdvojeni otok. Sve se jako jednostavno umreži, mi možemo prodavati njihove karte, oni naše, uključujući i SICU. Zadar je kompleksan i nećemo sve ugurati u Providurovu i praviti se da nikoga drugoga nema – kazala je Dina Bušić.

Gradonačelnik Branko Dukić je istaknuo i da će u prostoru Providurove palače biti i ugostiteljskih objekata.

- Bit će kafić, restoran… To je prostor za kojeg želimo da zaživi, kao „dnevni boravak“ u gradu i kao centar kulture.

image
Gradonačelnik Branko Dukić
Luka Gerlanc/Cropix

Ravnatelj nove ustanove, „Muzeja dvije palače“, bit će biran javnim natječajem?

- Da, Grad ide u osnivanje te ustanove, potom ide i natječaj za čelno mjesto, ali o svim koracima odlučivat će Gradsko vijeće. Za voditelja jedne takve ustanove treba stvarno kvalitetan čovjek. Prijedloga će biti, a Gradsko vijeće će ih prihvaćati ili neće – zaključio je Dukić.

image
Pogled s vrha Providurove palače na zadarske krovove
Jure Miskovic/Cropix
28. lipanj 2022 03:33