StoryEditorOCM
4 kantunaSNAĐI SE:

Inicijativa za održavanje ekonomije i gospodarstva Zadarske županije

Piše Morski.hr/Zadarski.hr
28. ožujka 2020. - 13:08

- Povodom trenutačnih događaja u svijetu i kod nas pokušajmo zajedno pomoći jedan drugom na kakav god način možemo. Uvijek se kaže da ti je najbliži susjed od pomoći pa sada pokažite koliko ste spremni pomoći jedan drugom. Napišite svoje probleme, podijelite informacije ili što možete nekom napraviti pa da se udružimo i da tako prevalimo ovo kritično doba. Pomozimo jedan drugom, makar mlađe kolege koji nemaju iskustva da dobiju informacije koje su specifične za našu regiju, pomozite im oko organizacije, marketinga, nabave sirovina, informacijama i svemu drugom sto može pomoći pri održavanju poslovanja... - stoji u objavi koju je u petak poslao voditelj projekta „Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina“, Manolo Jure Birkić

image
Manolo J. Birkić
Arhiva Cropix

- Definitivno nema sumnje da je korona virus najveća pandemija koja je zahvatila svijet još od španjolske gripe prije sto godina.Tada svijet nije bio toliko povezan kao sada i to ne samo ako govorimo u ekonomskom smislu već i u turističkom,migracijskom smislu što je u biti i pospješilo ovako brzo širenje korone virusa COVID-19 - rekao je za Morski.hr Birkić te dodao:

- Moramo biti svjesni da ova trenutačna neočekivana situacija se ne događa samo kod nas već i u svijetu i upravo zbog toga potpuno narušava gospodarske tokove uzrokujući krizu  koja je očigledna u svakom sektoru poslovanja i ako pogledamo samo stanje na zagrebačkoj burzi to je zabrinjavajuče. Glavni dionički indeks zagrebačke burze, CROBEX je u proteklom mjesecu izgubio 32,3% i tako se spustio na razine pri kojima se indeks nalazio na vrhuncu krize 2009. godine. Tu govorimo o gubitku od otprilike većem od 25 miljardi kuna a to su velike cifre za Hrvatsku - rekao je Birkić.

Prijeti nam kriza kao i 2008. godine. 

Jedina razlika 2008. i sada je to što sada bankarski sektor puno otporniji i dobro dokapitaliziran. Ako bi se uspjelo naći neko rješenje i dogovor sa bankama, da daju na tržište jeftine kredite koje bi bili sa niskim kamatama ili možda subvencionirani od strane države onda imamo neke šanse, iako opet znamo da manevarski prostor monetarne politike je i ovako značajno sužen zbog posljedice 2008. godine pa je sve to nekako nategnuto.

- Ako bi se to uspjelo nekako realizirati onda bi se stvari relativno brzo vratile u normalu . Sve to je je pod pretpostavkama da ova pandemija neće drugo trajati. Uzmimo na primjer tvrtke koje imaju mjesečne rashode od 100 tisuća kuna i više. One bi uspjele sanirati problem za jedno tromjesečje uzimanjem tih povoljnih bankovnih kredita  i to u slučajevima kada nemaju dovoljnu količinu novca u svojim rezervama - iskatkno je te dodao kako sad nastupa crni scenarij: a to je da tvrtka nije imala priljev novaca u tom period za pokrivanje troškova i pandemija se produži, automatski tvrtka se može ugasiti jer nisu ostvareni novi prihodi u proteklom tromjesečju, nema novih poslova, općenito nema priljeva novca a troškovi osnovnog poslovanja se ne mogu pokriti…. 

- Ako uzmemo i bijeli scenarij, a to da se pandemija brzo suzbije, opet moramo gledati na period oporavka tržišta pogotovo našeg u hrvatskoj jer putovanja, društveni događaji i povezane djelatnosti će biti svedene na minimum jer ljudi će se jednostavno bojati, barem jedan period. Hrvatska uvelike ovisi o turizmu i mi imamo najveći udio turizma u BDP-u u Europi, oko 17%. Na taj način je očigledno da je cijelom ovom situacijom već sada ugroženo preko 200 tisuća radnih mjesta a ako se kriza nastavi onda možemo doći i do duplo veće cifre. Poslodavci tada neće imati drugog rješenja što će uslijediti jedan veliki val otkaza - naglasio je Birkić za Morski.hr

- I sad nas to sve dovodi do trenutačne situacije u hrvatskoj gdje poduzetnici društveno aktiviraju, grupiraju se, nalaze rješenja, pokušavaju komunicirati sa vladom na način da im predlože hitne mjere za spas radnih mjesta realnog sektora i konačnog oporavka gospodarstva republike hrvatske. Da su vladine mjere i akcija adekvatni za veliku većinu u privatnom sektoru, danas se ne bi diglo više od 30 tisuća poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih, slobodnih profesija i njihovih zaposlenika i obitelji, niti bi bilo Inicijative „Glas poduzetnika“. U ovom trenutku je bitno imati ne samo krizni stožer za zdravstvo nego i za gospodarstvo, kao i mjere koje će svim poduzetnicima dati sigurnost - rekao  je Birkić te dodao kako je inicijativa „Glas poduzetnika- zahtjev za donošenje efikasnih mjera“ krenula nedavno i podržavaju je razna udruženja poput Nezavisne udruge ugostitelja, Udruženja organizatora i realizatora događanja, Women in Adria, Hrvatske udruga društava za tržišno komuniciranje (HURA), Hrvatske udruga nezavisnih izvoznika softvera (CISEx), MBA Croatia te Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CRO.AI). Samo posljednja CRO.AI primjerice okuplja više od stotinu tvrtki, i to ne samo malih i srednjih nego i velikih poput telekoma i druge.

- Po rezultatima provedenih anketa ispada da svaki sedmi anketirani poduzetnik već otpušta zaposlenike, a tri od pet kreću s optimizacijom i minimalnim otpuštanjima. Pokazalo se u anketi i da su rezerve malih i srednjih hrvatskih firmi na minimumu i da većina nije spremna za preživljavanje duže od tri mjeseca pa je tvrtkama postavljeno i pitanje što planiraju poduzeti kako bi prevenirali štetu od ove situacije. Odgovorilo je više od 500 tvrtki i obrta, a njih 14 posto je reklo da su u zadnjih tjedan ili dva dana počeli davati otkaze pod pritiskom smanjenja ili obustave poslovanja te drastičnog pada prihoda - rekao je Birkić te naglasio kako je oko 60 posto poduzetnika je već reagiralo nekom vrstom optimizacije ili minimalnim otpuštanjem zaposlenika, a oko 15 posto navodi da je poduzelo neku drugu akciju, a njih samo 11 posto da posluju po starom i da ništa ne mijenjaju - zaključio  je Birkić. 

Koje su mjere dobre?

- Kao što znate kolege poduzetnici  Bujas, Oreščanin, Marszalek i kolegica Fabijanić ispred inicijative „Glas poduzetnika“ ,vladi su poslali zahtjeve za donošenje hitnih mjera  poput:

- oslobođenje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza u trajanju 3+3 mjeseca

- oslobađanje naplate komunalnih naknada, najma gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina u trajanju od 3+3 mjeseca

- moratorij na oplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata, u trajanju 12 mjeseci

te još druge trajne mjere koje bi poboljšale rad i egzistenciju  svih poduzetnika. 

Ovo nas vodi do zaključka da vlada mora i vjerujemo da hoće posložiti adekvatne mjere i na taj način omogućiti hitan oporavak gospodarstva - zaključio je Birkić.

Inicijativa za održavanje ekonomije i gospodarstva Zadarske županije
kojoj je cilj da poduzetnici se međusobno pomognu savjetima, informacijom, podukom pa čak i volontiranjem da netko tko nema baš iskustva stekne znanja za otvaranje i realizaciju svojih poslovnih ideja. Možemo to slobodno nazvati mentorstvo , da stariji iskusniji poduzetnici budu mentori mlađim i pomognu im svojim znanjem i iskustvom, pomognu oko organizacije tvrtke, marketinga, nabave sirovina i svemu drugom sto može pomoći pri održavanju poslovanja. U grupi se organiziraju besplatna online predavanja koja neće stati sa tim nakon što pandemija prođe i dalje će biti za sve poduzetnike, nadamo se i započeti sa održavanjem kongresa, sastanaka u živo ,pošto su sada spriječeni zbog zabrane kretanja uzrokovane virusom.

A kako ima još svijetlih točka u svemu ovome spomenuli bi i grad Benkovac koji se isto trudi u suzbijanju nezaposlenosti organizirajući besplatne edukacije za nezaposlene i na temelju projekta „Nauči, usavrši, pokreni“ ,koji je 100% financiran iz Europskog socijalnog fonda u kojem su dobili 30 novih uzgajivača ljekovitog i aromatičnog bilja, povrća i proizvođača alkoholnih bezalkoholnih pića, će započeti nove edukacije u sklopu projekta „Zaželi“  gdje ćemo dobiti certificirane njegovateljice i gerontodomaćice.

Projektom „Zaželi“- Program zapošljavanja žena - ciljana skupina će svojom prekvalifikacijom i dodatnim usavršavanjem za njegovateljice (5 žena) i gerontodomaćice (5 žena), proširiti svoja znanja i vještine i na taj način postati konkurentnije na tržištu rada. 

Nakon završetka prekvalifikacije i dobivanja stručnih certifikata sudionice projekta će biti zaposlene 2 godine u sklopu „Centra za pomoć i njegu u kući SV. Ante Benkovac“ te kroz svoja stečena znanja i vještine pružiti će socijalne usluge za 20 krajnjih korisnika a koji nisu dosadašnji korisnici Centra, osoba koje se ne mogu brinuti samo za sebe, koje imaju poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kojima je pomoć u kući i njega potrebna, kako bi im se povećala razinu kvalitete života, s područja koje administrativno pokriva Centar za socijalnu skrb Benkovac.

19. travanj 2024 18:57