StoryEditorOCM
4 kantunaZA DOM (NI)SU SVI

Inicijativu SDP-a podržali Nezavisni, Akcija mladih i Mate Lukić: "Dom županije mora biti za sve građane!" Kalmeta i Erlić: "Nećemo potpisati!"

Piše Iva Ivanac
1. ožujka 2022. - 18:06

Vodeći zadarski SDP-ovci pokrenuli su u utorak političku kampanju kojom od Vlade RH traže da se zgrada Doma županije umjesto Zadarskoj nadbiskupiji kao obeštećenje za oduzetu imovinu prepusti Gradu Zadru. Predsjednik GO SDP-a Daniel Radeta zatražio je od Gradskog vijeća da podrže njegov prijedlog, a predsjednik ŽO SDP-a Jure Zubčić pokrenu je peticiju među glavnim političkim akterima i saborskim zastupnicima na području Zadarske županije od kojih traži da potpisom osnaže Radetin prijedlog i tako upute nedvosmislenu poruku kabinetu Andreja Plenkovića kako su svi zadarski političari jedinstveni u stavu da Dom županije treba pripasti građanima.

image
Jure Zubčić
 
Jure Miskovic/Cropix

- Kao politički predstavnici naših sugrađana osjećamo dužnost i obvezu reagirati na najavu o darovanju Doma županije Zadarskoj nadbiskupiji jer nam je svima cilj zastupati interese građanki i građana Zadra i županije. Interes grada nam je uvijek bio i bit će zajednički nazivnik koji zastupamo unatoč političkim razlikama. Ujedinjeni u stavu kako Dom županije treba biti otvoren građanima u svojoj javnoj, po mogućnosti kulturnoj funkciji, zahtijevamo od Vlade RH da donese odluku o darovanju nekretnine Gradu Zadru. Time bi omogućili da Grad Zadar upravlja nekretninom u samom srcu gradu i sukladno tome joj odredi javnu namjenu, kazao je Zubčić dodajući kako će inicijativu nakon prikupljenih potpisa poslati Vladi RH kako bi razmotrili odluku o darovanju Doma županije.

- Odgovornost svih nas u politici je da štitimo interese građana, a poglavito onih koji vrše izvršnu vlast. Zadarska javnost je složna da zgrada županije treba biti u kulturnoj funkciji našeg grada. Vrijeme je da pokažemo tko u politici djeluje u interesu grada i građana, zaključuje Zubčić koji je na formularu "peticije" naveo imena brojnih zadarskih političara, saborskih zastupnika, gradskih i županijskih vijećnika, među kojima su Božidar Kalmeta, Šime Erlić, Grozdana Perić, Rade Šimičević, Nikolina Baradić, Renata Sabljar Dračevac, Sabina Glasovac...

image
Daniel Radeta
 
Luka Gerlanc/Cropix

Iako su iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine izjavili da su radnim tijelima Vlade uputili prijedlog odluke koja je trenutno u proceduri obrade, Zubčić smatra da još uvijek nije kasno.

- Ministarstvo je odluku već pripremilo i uputilo na usvajanje Vladi RH. Ova priča je vrlo aktivna i očekujem da svi stanu iza inicijative jer je ona u interesu Zadra! Ako je odluka upućena Vladi RH znači da se može u bilo kojem trenu naći na dnevnom redu. Svi su se u javnom prostoru izjasnili da zgrada treba imati javnu i kulturnu funkciju pa ne vidim problem da svi zajedno stanemo iza ove inicijative i pokažemo da su nam interesi Zadra iznad stranačkih interesa, zaključuje Zubčić.

Predstavnici gotovo svih stranaka ujedinili su se u SDP-ovoj inicijativi, osim HDZ-a.

image
Božidar Kalmeta
Luka Gerlanc/Cropix

- Ne pada mi na pamet potpisati peticiju koju predlaže predsjednik Županijskog odbora u ime SDP-a jer niti on niti predsjednik Gradskog odbora SDP-a, a niti sadašnji SDP u Zadru, nisu ti koji štite niti su štitili interese Zadra. Neka se najprije dokažu u borbi za interese Zadra, pa ćemo onda razgovarati. Da je neku inicijativu u svoje vrijeme predložio Romano Meštrović, razmislio bih. Ovako, nemam o čemu. Zašto nisu oni ili njihova stranka prethodno skupljali potpise i pisali peticije za izgradnju i razvoj luke Gaženica ili kad su državne institucije odlazile u Split ili kada je trebalo podržati razvoj ŠRC Višnjik? Oni nisu ti koji mogu pisati peticiju pod koju bismo ja i HDZ željeli staviti svoj potpis.  Mi smo i dosada znali štitit interese Zadra i razvoj Zadarske županije, a u tome očekujemo i konstruktivan doprinos SDP-a, izjavio nam je Božidar Kalmeta, predsjednik ŽO HDZ-a.

- Neću potpisati peticiju, smatram da je bespotrebna, kazao je predsjednik GO HDZ-a Šime Erlić dodajući kako je Vlada RH prema Zadru i županiji dosada uvijek imala izvanredan odnos, a posebice kada je u pitanju darovanje ili korištenje državne imovine u korist građana Zadra. 

image
Šime Erlić
Luka Gerlanc/Cropix

- Cijeli niz primjera od Višnjika, do vojarne Stjepana Radića govori o dobrom korištenju državne imovine. Vlada RH je uvijek slušala potrebe Zadrana i Zadranki kada su u pitanju bili njihovi interesi. Smatram da ta odluka o darovanju nije ušla u fazu realizacije niti je dana na odlučivanje Vladi, prema tome mislim da je inicijativa nepotrebna. S druge strane ona je tehnički neispravna jer ako traže da država daruje Gradu nekretninu, mora se navesti i za što se daruje, odnosno za koji će se sadržaj koristiti ta imovina, kazao je Erlić.  

- Potpisat ću inicijativu! Kad se u medijima saznalo što će se dogoditi s Domom županije, već smo bili izjavili kako potpisujemo prijedlog profesora Pavuše Vežića da se Dom županije pretvori u Glazbenu školu, ali i profesorice Antonije Mlikote da se tu doda i gradska kavana. Taj prostor mora biti u službi građana. Ako zgrada Doma županije padne u ruke Nadbiskupije mislim da građani HDZ-u, a i Crkvi, to dugo godina neće oprostiti, kaže Enio Meštrović koji iako vjernik, smatra da se Nadbiskupija ne bi smjela tako ponašati jer će "pasti u očima" građana.

image
Enio Mestrović
 
Jure Miskovic/Cropix

- Lakše je devi proći kroz iglene uši nego bogatašu ući u kraljevstvo nebesko. Tako se i Crkva ponaša u ovim trenucima. Ako Nadbiskupija ne razumije potrebu i smisao na koji način oplemeniti i vratiti dušu ovom gradu bar u nekom dijelu, onda ta Crkva ne zaslužuje predstavljati narod niti mu se obraćati, poručuje Meštrović.

Ante Rubeša (AM) će također podržati peticiju, a komentirao je i potez Zadarske nadbiskupije.

- Strašno je kako ljudi iz vrha Crkve nisu svjesni da tako odbijaju vjernike od Crkve i nauka vjere. To što oni rade nema veze s onim što se uči u katoličkoj vjeri. Kako se ponašaju, to se ni dragom Bogu ne sviđa i sigurno će radi ovih stvari morati Njemu odgovarati ako već građanima neće, ističe Rubeša.

image
Ante Rubeša
 
Jure Miskovic/Cropix

Predsjednik županijskog odbora HSP-a, Mate Lukić, izjavio je kako apsolutno podržava inicijativu SDP-a, ali će za potpisivanje peticije morati pričekati suglasnost izvršnog odbora stranke. Njegov osobni stav je jednak kao i kod većine građanstva, a to je da zgrada Doma županije mora biti dostupna svima.

Nezavisni Ivica Žuvela će također potpisati peticiju uz napomenu kako taj prostor treba ostati javno dostupan i otvoren svim građanima, a ne samo Nadbiskupiji. 

22. lipanj 2024 05:07