StoryEditorOCM
4 kantunaKAD SE VEĆ KOPA...

Inovativni Zadar "ubacio" se u radove na aglomeraciji postavljanjem telekomunikacijskih kanala za optičku mrežu, na Bokanjcu provukli 7 kilometara

Piše M. Kalajžić
19. ožujka 2022. - 15:03

Inovativni Zadar d.o.o., nekadašnji Poduzetnički inkubator, iskazao se na polju omogućavanja širenja DTK mreže u Zadru. Iako je to primarno interes telekomunikacijskih tvrtki koje izgradnjom takve mreže ostvaruju i profit, Inovativni Zadar "ubacio" se tamo gdje telekomunikacijske tvrtke nisu vidjele svoj primarni interes. Cilj je, reći će Alen Kociper, direktor Inovativnog Zadra, što više proširiti kvalitetnu TK mrežu po gradu, što je važno za poduzetništvo, ali i za same građane.

A prava prilika je – aglomeracija koja "prolazi" gradskim područjima. Kad se već kopa, da se iskoristi prilika za polaganje TK kanala, a ne da se kopa dva puta…

image

Projekt poboljsanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije

Jure Miskovic/Cropix

- Mi smo kao gradska tvrtka u radovima na aglomeraciji vidjeli jedinstvenu prigodu da uz niže troškove postavimo i cijevi za DTK mrežu. To je bilo zgodno iz nekoliko razloga: zato što je povoljno kad se već rade iskopi, a i aglomeracija prolazi kroz stambene blokove gdje je velik broj obiteljskih kuća, a postoji samo nadzemna mreža što je ograničavajući faktor prilikom uvođenja novih širokopojasnih usluga, odnosno mogućnosti da teleoperator dođe do tih kuća optičkom mrežom za internet velike brzine. Još smo 2018. godine napravili pilot projekte za Sinjoretovo i Novi Bokanjac i počeli skromnim sredstvima graditi. Na Novom Bokanjcu grad je tako izgradio vlastitih skoro sedam kilometara infrastrukture za potencijalnih tisuću objekata koje teleoperator kojega korisnik izabere može spojiti optičkom mrežom. Na području grada već postoji oko 400 kilometara takve mreže, uglavnom pod upravljanjem Hrvatskog telekoma – ističe Kociper.

image
Jure Miskovic/Cropix

Nastavak radova ovisi o tome koliko će Grad imati novčanih sredstava. Do sada je utrošeno oko 3 milijuna kuna, s tim što je na Novom Bokanjcu napravljeno 50 posto planirane mreže odnosno 6,5 kilometara, a na Sinjoretovu oko kilometar DTK mreže. Telekomunikacijske kompanije koje postave svoju optičku mrežu u te kanale, plaćat će Gradu Zadru najam za korištenje te infrastrukture, kao što to naplaćuje i Hrvatski Telekom prema pravilima koje je propisao HAKOM.

Inovativni Zadar registrirao se za davanje u najam takve infrastrukture, pa će po završetku radova moći dati određenu ponudu zainteresiranim teleoperaterima, ali, naglašava Kociper, ne radi se o nekim velikim iznosima, jer postoje ograničenja u cijeni koja propisuje HAKOM.

image

Na fotografiji: radovi na Novom Bokanjcu

Luka Gerlanc/Cropix

Zadar je dosta dobro pokriven širokopojasnom mrežom. U većini stambenih objekata u gradu može se zatražiti telekomunikacijski priključak. Tamo gdje postoji doveden optički kabel može se ponuditi velika brzina, ali se i po tzv. bakrenoj žici mogu ponuditi veće brzine, koje pak ovise o udaljenosti centrale do korisnika koja ne smije biti prevelika.

Bakrena parica ipak ima ograničenja, mada je Hrvatski Telekom dosta uložio u skraćivanje udaljenosti, postavljajući samostojeće ormare u kojima se nalazi aktivna oprema koja skraćuje petlju.

image

Na fotografiji: radovi na Novom Bokanjcu

Luka Gerlanc/Cropix

Konačan cilj je dovesti optičku vezu do kuće i sad se u tom dijelu počelo intenzivnije raditi, pogotovo nakon što je A1 ugovorio s HEP-om da preko njihovih stupova zračne mreže može sprovoditi i optiku. To se može primijetiti u Stanovima, Crnom, na Boriku, kod Puta Petrića i u još nekim dijelovima grada.

- Najveću korist od svega će na kraju imati krajnji korisnici koji će dobiti kvalitetan pristup širokopojasnoj mreži – zaključuje Kociper.

23. travanj 2024 23:20