StoryEditorOCM
4 kantunaJEFF BLACKARD PREDSTAVIO MASTER-PLAN

Investitor "Pašman rivijere" godišnje će Općini plaćati 4,2 milijuna kuna i to na vrijeme od 99 godina

Piše Ana Vučetić Škrbić
16. listopada 2018. - 21:30
pasman_panorame9-090717

Nakon što je američki poduzetnik Jeff Blackard na Konferenciji o zdravstvenom turizmu u Zagrebu prošlog tjedna javno potvrdio svoju namjeru ulaganja na otoku Pašmanu, gdje na južnoj strani otoka planira izgraditi 500 milijuna dolara vrijedan turistički resort s gotovo pet tisuća postelja, master-plan cijelog projekta "Pašman rivijera" predstavio je i u Općini Pašman.

Kako nam je potvrdio načelnik općine Pašman Krešimir Ćosić, Blackard je sa suradnicima općinskoj komisiji za provedbu natječaja prezentirao svoju viziju toga "megaresorta" na temelju postojeće prostornoplanske dokumentacije.
Na prostoru dviju uvala na južnom dijelu otoka Pašmana, Soline i Žinčena, američki investitor planira graditi dva dalmatinska sela od tipskih kamenih kuća, bez velikih ili megalomanskih objekata.

U jednoj će uvali naselje biti grupirano oko marine, u drugoj oko plaže, s pratećim kongresnim centrom, zdravstvenim ustanovama te brojnim rekreativno-sportskim sadržajima. "Pašman rivijera" prostirat će se uz osam kilometara netaknute obale, na površini od 300 hektara, od čega je oko 100 hektara građevinsko područje, a ostatak otpada na površine rekreativno-poljoprivredne namjene. Na građevinskih 100 hektara, čija je početna cijena 0,4 eura za metar četvorni, gradit će se turistički kapaciteti, dok se poljoprivredno i hortikulturno zemljište daje u najam po cijeni od 0,01 eura po četvornome metru. Prevedeno u novce, to znači da će investitor Općini godišnje za zemljište plaćati oko 4,2 milijuna kuna, i to na vrijeme od 99 godina, na koliko će biti sklopljena koncesija.

– Nakon odrađene prezentacije, komisija je uzela kraće vremensko razdoblje u kojemu će se do kraja raščistiti još neke eventualne nejasnoće, ako ih bude. Nakon toga, očekujem u roku od 15-ak dana, trebala bi biti donesena konačna odluka ide li se s projektom – potvrdio nam je jučer načelnik Ćosić. Bude li sve po planu, do kraja godine trebala bi krenuti i druga faza natječaja, ona obvezujuća, a nakon toga i potpisivanje ugovora kojim će konačno krenuti provedba ovog megaprojekta, koji je prvi put javno predstavljen na međunarodnoj izložbi Expo Italian Real Estate u Milanu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, a u sklopu prezentacije 20-ak najatraktivnijih investicijskih projekata u Hrvatskoj.

Ponuda američke tvrtke "Blackard Global" bila je jedina na međunarodnom natječaju Općine Pašman kojim se tražio investitor u "Pašman rivijeru", a njezin vlasnik Jeff Blackard, milijunaš i građevinski poduzetnik, poznat je kao zaljubljenik u Dalmaciju, koji je u Texasu izgradio turističku atrakciju "Adriaticu", kamenu repliku Supetra na Braču.

– Pokušat ćemo napraviti autentično dalmatinsko naselje, u skladu s tradicijom i okolišem koje sam detaljno proučio. U gradnji bismo koristili jedino domaće materijale. Radnici koji bi radili u naselju u njemu bi i živjeli. Investicija je vrlo zahtjevna. No, ideja je da bogate Amerikance dovodimo na Pašman, u naš resort, i mislimo da smo na pravom putu – poručio je Blackard na predstavljanju projekta.

Konzultant Jozinović i njegove afere
Teksaškog investitora Blackarda primio je u petak i zadarski župan Božidar Longin, a na tom sastanku bili su i bivši senator, kongresnik i predsjednički kandidat Rick Santorum te gospodarstvenik Gentry Beach. Međutim, pažnju javnosti privukao je i Mladen Jozinović, konzultant u hrvatskoj podružnici američke tvrtke "Zero Global Waste", koja je dio velikog poslovnog carstva teksaškog multimilijunaša. Naime, Jozinović je prošle godine bio glavni protagonist velike afere u kojoj su mediji otkrili kako je kao direktor tvrtke "Piškornica", koja gospodari smetlištem u Koprivnici, sam sebi isplaćivao milijunski bonus i više od tristo tisuća naknada. Slučaj je istraživala i policija, ubrzo je smijenjen, a onda je isplivala i nova afera da je njegova diploma prometnog fakulteta – lažna. Jučer smo nazvali Jozinovića i pitali hoće li njegove afere možda donijeti loš publicitet velikom američkom ulaganju, no on nam je samo kratko rekao kako o tome nema komentara i kako to pitanje treba postaviti njegovu poslodavcu. Blackard se o ovom slučaju već očitovao za Podravski list koji je otkrio sve Jozinovićeve afere.
"Svjesni smo navoda bivših poslodavaca gospodina Jozinovića i naši odvjetnici, kako američki, tako i europski, obavili su detaljnu provjeru. Njihovo je mišljenje da gospodin Mladen Jozinović nije počinio nikakvu zloupotrebu te nema razloga da ne surađujemo s osobom takvih kapaciteta", poručio je tada Blackard.
26. travanj 2024 12:34