StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI PROSTORNI PLAN

Investitori čekaju kao zapete puške? Ovo je 10 lokacija na kojima će se u Zadru moći graditi hoteli – dvije su dosad bile nepoznate

Piše Predrag Opačić
4. travnja 2023. - 22:11

Izglasavanjem Prostornog plana Zadarske županije širom su otvorena vrata za izmjene i dopune "prastarog" Prostornog plana Grada Zadra koji je na snazi od 2009. godine. Očekuje se da bi početkom svibnja trebala započeti javna rasprava oko izmjena i dopuna gradskog Plana čija je izrada povjerena Zavodu za prostorno uređenje Zadarske županije, izrađivaču i županijskog Prostornog plana.

Među motivima za korigiranje Prostornog plana u gradskoj su upravi posebno podvlačili tri stvari: izgradnju gradskih hotela, povećanje zelenih površina i rješavanje problema s nedostatkom parkirališnih mjesta.

Novim Županijskim planom otvoren je prostor za izgradnju hotela, ali su u gradskoj upravi očekivalo da će višim planom biti "zahvaćena" i pitanja parkinga te broja hotelskih soba, što je ipak prepušteno Gradskom planu.

Zadarska je javnost dosada bila upoznata s nekoliko gradskih lokacija na kojima je postojala makar najava investitora zainteresiranih za gradnju hotela. Doguš gupa je već započela radove na izgradnji Hotela Hyatt Regency Zadar "Maraska", već godinama se govori i o izgradnji hotela na Polačišću, te na području upravne zgrade zadarske Elektre. Gradnja hotela predviđena je i na mjestu nekadašnje ”Stare Poliklinike” na Kolovarima i to u postojećim gabaritima stare zgrade i pripadajućeg zemljišta, ali tek treba vidjeti na koji način će tamo biti riješeno pitanje parkirališnog prostora.

Poznato je da bi hoteli mogli niknuti i na prostoru TIZ-a i Sportskog centra Višnjik, te u sklopu velikog projekta „Vrata Zadra” na Relji. Tu su potom i još dva "stara" objekta, hoteli "Zagreb" i "Beograd" kojima će izmjenama gradskog plana biti olakšan postupak dobivanja dozvola uz rješavanje pitanja broja soba i parkirnih mjesta.

Osim tih, među lokacijama za koje postoji interes investitora za izgradnju hotela pojavljuju se i dvije nove i to u takozvanim mješovitim zonama u kojima je moguća izgradnja i stanova i hotela. Investitori su već iskazali interes za gradnju hotela uz nedavno otvoreni "Lidl” na Murvičkoj, a postoji i interes biogradske "Ilirije” za dogradnju njihovog Trgovinskog centra na Relji!

- Vidjeli smo da budućim razvojem Zadra, izvan stare gradske jezgre, prema modernijem i urbanistički uređenijem gradu, lokacija City Galerije dodatno dobiva na atraktivnosti. Zato smo inicirali ispitivanje mogućnosti povećanja katnosti na našem objektu, jer tome u prilog ide izgled tog dijela grada. U svijetu nije ništa neobično da se na završnim katovima ovakvih objekata izgradi hotel. Iz Grada Zadra smo dobili odgovor da se naša inicijativa ne kosi s vizijom razvoja grada, a budućnost će pokazati je li i koliko izgradnja hotela "iznad” City Galerije realna opcija - izjavio nam je Goran Ražnjević iz biogradske "Ilirije”.

Tako bi na području grada u budućnosti moglo niknuti deset hotela!

- Dugo se govori da Zadru nedostaje gradskih hotela i kongresna dvorana. Moramo podići kvalitetu postojećeg smještaja i pojačati ekstenziju turističke sezone što je moguće samo kvalitetnijim hotelskim sadržajima. To je put do jače pred i posezone - smatra gradski pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap i potvrđuje da postoji interes vlasnika zemljišta ili potencijalnih investitora za gradnju hotela na svih spomenutih deset lokacija.

Tko financira izgradnju ceste uz "Marasku”?

Prometnicu uz zgradu budućeg Hotela „Maraska” gradit će Grad Zadar, kaže pročelnik Darko Kasap.

- Radi se o prometnici koja neće biti samo u funkciji hotela, nego će biti u širokoj javnoj upotrebi. Uostalom, u proračun Grada je na ime komunalnog doprinosa za Hotel „Marasku” uplaćeno blizu šest milijuna kuna, a mi ta sredstva moramo utrošiti u izgradnju javne komunalne infrastrukture, kaže Kasap.

Što je s parking mjestima i zelenilom?

Po dosadašnjem Prostornom planu u Zadru se propisivala izgradnja jednog parking mjesta po jednoj stambenoj jedinici. Ubuduće, planira se tu brojku povećati na dva parkirna mjesta po stanu, a za višestambene zgrade će biti uvedena i mogućnost izgradnje i većeg broja parkirnih mjesta.

Umjesto saadašnjih 20, zelene površine ubuduće će morati pokrivati 30 posto građevinske čestice. Planira se ucrtati i dodatne zone zelenog pojasa, a jedan od načina dobivanja većih zelenih površina je i najavljeno udaljavanje objekata od ruba parcele u stambenim i mješovitim zonama.

04. svibanj 2024 14:47