StoryEditorOCM
4 kantunaNA AKTUALNOM SATU POKRENUTO PITANJE ŽENA I DJECE ŽRTAVA NASILJA

Irena Gulan Šimurina: "Ne smije se dogoditi da nema mjesta u vrtićima za djecu iz sigurne kuće!"

19. listopada 2018. - 22:40
Vijećnica Irena Gulan Šimurinasimurina3-151117

U okviru aktualnog sata na zadnjem održanom zadarskom Gradskom vijeću, Irena Gulan Šimurina (HNS) upozorila je na probleme žena i djece žrtava nasilja te dala prijedloge kako bi se olakšala njihova socijalizacija i poboljšali životni uvjeti u Zadru. Nakon 22. rujna, kada je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja te simbolično oslikana crvena klupa u Zadru, Gulan Šimurina tvrdi da je osjetila dužnost predložiti i konkretne mjere zaštite žena i djece.

– U razgovoru s ljudima koji rade sa žrtvama nasilja kazano mi je da sklonište za žene ima kapacitet od svega 20 osoba, koje u njemu mogu boraviti ograničeno, do godine dana, a često je taj smještaj nedostatan za sve potrebite. Nakon izlaska iz skloništa, žene su prepuštene same sebi i tražeći smještaj u Zadru nailaze na nesavladive poteškoće. Osim toga, djeca koja s majkama dolaze u sklonište, ne mogu se normalno uključiti u program vrtića ako se ne prijave do zakonski predviđenog roka, upozorila je vijećnica Gulan Šimurina.

Koordinatorica Male kuće iz zadarske Udruge za pomoć ženi i djetetu "Duga" Gordana Markulin Ježina kazala nam je da problem upisa djece u vrtiće zaista postoji, i to tek u zadnjih godinu dana. Razlog je prenatrpanost i gradskih i privatnih vrtića, koji ih stoga i odbijaju jer jednostavno nisu u mogućnosti prihvatiti više djece od zakonski određenog normativa.

– Što se smještaja tiče, nama u udruzi "Duga" bi najviše trebao prostor koji možemo koristiti za hitne krizne intervencije, kojih je doista velik broj. Riječ je o ženama koje usred noći, bježeći od nasilnika, trebaju kratkoročan smještaj. To je problem i Policije i Centra za socijalnu skrb jer oni također nemaju gdje smjestiti te žene, bar na 24 sata. Grad nam je bio ponudio dva stana, no, oni, nažalost, nisu adekvatni, zbog lokacije, a i ne osiguravaju ženama privatnost, ni dva izlaza iz stana, nužna za bijeg ako nasilnik dozna za njihovo mjesto boravka – objasnila nam je Gordana Markulin Ježina.

Prijedlozi

– Moj je prijedlog da Grad Zadar osigura ženama žrtvama nasilja nekoliko gradskih stanova koje bi mogle koristiti nakon izlaza iz sigurne kuće, kako bi lakše prošle kroz proces prilagodbe na novu sredinu te im produljilo vrijeme za pronalazak vlastita stana. Drugi je prijedlog da se njihovoj djeci izvanrednom procedurom omogući upis u vrtiće u bilo kojem dijelu godine, na što je pročelnik Mario Pešut reagirao pozitivno, uz napomenu da će do sljedećeg Vijeća sastaviti izvješće o prijedlogu. Vezano uz smještaj, kazao je da tu postoje brojni problemi s obzirom da te žene uglavnom nisu sa zadarskog područja – rekla je Irena Gulan Šimurina.

Kontaktirali smo i Josu Nekića, pročelnika za odgoj i školstvo, koji nam je kazao da konkretnih zamolbi i problema oko upisa ove najranjivije skupine društva u vrtiće nije bilo, kako su osigurana dodatna mjesta u zadarskim vrtićima upravo za izvanredne situacije poput ovih te da se podrazumijeva da upis djece žrtava nasilja u vrtiće ide po posebnoj proceduri.
– Problem u ovom slučaju ne postoji, možda samo obmanjivanje javnosti i političko "zaskakivanje" – komentirao je Nekić (HDZ).

19. travanj 2024 07:42