StoryEditorOCM
4 kantunaISTRAGA TRAJE

Ispitani svi svjedoci iz slučaja kluba ‘Aqua‘ gdje je preminuo zaštitar, a prvoosumnjičeni mladić pušten iz zatvora. Nalazi obdukcije i dalje tajni...

Piše B.S.
30. lipnja 2023. - 21:03

Svi svjedoci iz slučaja ‘Aqua‘, noćnog kluba u Biogradu u suvlasništvu biogradskog gradskog vijećnika HDZ-a Danijela Šangulina, gdje je 21.svibnja smrtno stradao 54-godišnji zaštitar N.K. ispitani su u tužiteljstvu, no istraga okolnosti koje su dovele do tragedije, još uvijek traje. Jedini od četvorice mladića osumnjičenih za sudjelovanje u incidentu, koji je nakon incidenta bio zadržan u istražnom Zatvoru u Zadru, početkom lipnja pušten je na slobodu.

- Protiv osumnjičenika istražni zatvor je bio određen temeljem odredbe čl. 123.st.1. toč. 2. ZKP/o8, odnosno zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Nakon što su ispitani svjedoci radi čijeg ispitivanja je protiv osumnjičenika bio određen istražni zatvor, sudac istrage mu je 2. lipnja 2023.godine ukinuo istražni zatvor – rekla je glasnogovornica Županijskog suda u Zadru, sutkinja Sandra Radanović.

Iako je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru nakon provedenog kriminalističkog istraživanja za sve osumnjičene 31-godišnjaka, 30-godišnjaka, 24-godišnjaka i 23-godišnjaka, podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenih djela, sudac istrage Hrvoje Visković djelomično je to prihvatio i odredio pritvor samo protiv prvoosumnjičenog 31-godišnjaka.

Obrazložio je to opasnošću od utjecaja na svjedoke, dok je u odnosu na drugoosumnjičenika 30-godišnjaka odbio prijedlog, kao i u udnosu na trećeosumnjičenika i četvrtoosumnjičenika 25 -godišnjaka i 22–godišnjaka.

Među osumjičenima je i 30-godišnji sin načelnika Općine Sv. Filip i Jakov Zorana Pelicarića.

Obdukcija na tijelu zaštitara koja je trebala otkriti uzrok smrti jer se spekuliralo i o mogućnosti srčanog udara završena je dan poslije incidenta, ali  zadarsko tužiteljstvo ne želi s tim izaći u javnost navodeći kako je riječ o dijelu spisa, odnosno, istrage koja je tajna.

- U naš predmet zaprimili smo zapisnik o obdukciji u odnosu na uzrok smrti 54-godišnjeg zaštitara koji je preminuo u klubu ‘Aqua‘, te se u predmetu i dalje provodi istraživanje protiv osumnjičenika koje nije dovršeno, pa Vam zbog toga ne možemo dati informaciju o sadržaju te dokazne radnje, iz razloga što je na temelju odredbe čl. 213. st. 3. Zakona o kaznenom postupku postupanje ovog Državnog odvjetništva nakon dostave obavijesti o provođenju dokaznih radnji nejavno, tek kada u predmetu bude donesena konačna državnoodvjetnička odluka će se moći - Branka Rukavina, zamjenica općinske državne odvjetnice.

Prema tom članku Zakona o kaznenom postupku, javno objavljivanje obdukcijskih nalaza štetilo bi ‘probicima istrage‘. U slučaju kada postoji osnovana sumnja za kazneno djelo za koje propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina tijelo koje provodi istraživanje može odrediti tajnost istraživanja ili nekog njegovog dijela.

Čeka se i na inspekcijski nalaz iz Državnog inspektorata koji je vezan uz pravni status zaštitara, kao i radnog vremena, te ostalih uvjeta rada ovog narodnjačkog kluba. 

U klubu je navodno došlo do ponovljenog obračuna dvije skupine mladića iz dva okolna biogradska mjesta. Cijeli je incident snimila nadzorna kamera u unutrašnjosti kluba na kojoj se, prema pričama očevidaca, vidi kako jedan od privedenih baca barski stolac koji udara u zid od kojega se stolac odbija i pogađa zaštitara koji je preminuo.

U istražnom zatvoru je bio zadržana 31-goidšnjak koji se dovodi u vezu s bacanjem barskog stolca koji je odbijen od zida udario u zaštitara.

Djelatnici kluba pokušavali su ga reanimirati, kao i tim Hitne pomoći, ali bez uspjeha. Službena smrt 54-godišnjaka proglašena je u 5.05 u zadarskoj Općoj bolnici gdje je dovezen s ozlijedama.

08. svibanj 2024 05:21