StoryEditorOCM
4 kantunaIPAK JE GREŠKA

Isprika iz Zadarske županije: kvadrat građevinskog zemljišta na Viru nije 13,8 nego 97,3 eura! Prošle godine kupoprodano 2,9 milijardi kuna nekretnina!

Piše Ivica Nevešćanin
6. lipnja 2022. - 13:15

Ipak je u pitanju – greška. Podatak da je kvadrat građevinskog zemljišta na otoku Viru prošle godine u prosjeku koštao 13,8 eura iliti 104 kune, nije točan. Pogrešku su uočili u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije nakon što su Slobodna Dalmacija i Zadarski.hr objavili članak pod naslovom: ”PRAONICA NOVCA? Na otoku Viru najviše se gradi u Zadarskoj županiji, a ‘službena‘ cijena kvadrata građevinskog zemljišta u prosjeku iznosi mizernih 13,8 eura! Kako to?”

„U ime nadležnog Upravnog odjela ispričavamo se svima koji su zbog pogreške u prijepisu podataka iz Izvješća o tržištu nekretnina za 2021. godinu došli do pogrešnih zaključaka prouzročenih tehničkom pogreškom u prijepisu” poručuju iz Zadarske županije.  

Greška je napravljena unutar odjela prilikom pripreme odgovora na novinarsko pitanje. Omaškom je došlo do zamjene iznosa i površina poljoprivrednog i građevinskog zemljišta pa je ispalo da se građevinsko zemljište prodavalo po prosječnoj cijeni poljoprivrednog zemljišta.

„U mailu koji je poslan kao odgovor na novinarski upit o gradnji na otoku Viru došlo je do pogreške u pisanju podataka tako da su se ukupne vrijednosti izražene u kunama i ukupne površine koje se odnose na poljoprivredno zemljište prikazane za građevinsko zemljište, a vrijednosti za poljoprivredno zemljište nisu prikazane” objašnjavaju iz Upravnog odjela za prostorno uređenje uz napomenu da se „izvještaji koje dostavlja naš Upravni odjel, a koji se odnose na procjenu vrijednosti nekretnina nalaze na našoj web stranici”. Usput su nam priložili i godišnje izvješće o tržištu nekretnina koje je objavljeno na stranicama Županije iz kojega su izvučeni podaci. 

Podsjetimo, nakon što smo iz dobivenih podataka uočili neobično nisku prosječnu cijenu građevinskog zemljišta na otoku Viru, tražili smo pojašnjene u Uredu za prostorno uređenje. Oni su potvrdili naš izračun uz ogradu da je riječ o administrativnoj a ne realnoj vrijednosti nekretnina jer svi ugovori nisu evaluirani, a da su prošli evaluaciju prosječna cijena bi se povećala za nekih 10 eura, dakle na oko 25 eura za četvorni metar, što je opet premalo. 

Isprika je prihvaćena, a greška ispravljena i evo kako sad glase podaci o prosječnoj cijeni kvadratnog metra građevinskog zemljišta na Viru prema kupoprodajnim ugovorima Porezne uprave.

Na Viru su 2021. sklopljena 274 kupoprodajna ugovora za građevinsko zemljište. Ukupna vrijednost ugovora je 85.422.070,55 kuna, a ukupna kupoprodajna površina 116.998,30 kvadratnih metara. Kad se to podijeli ispada da je prosječni kvadrat građevinskog zemljišta na Viru u prošloj godini plaćen 730 kuna odnosno 97,3 eura. 

To bi odgovaralo procjeni koju je iznio bivši načelnik Kristijan Kapović, međutim, i taj je iznos, ako je suditi prema oglašenim cijenama na stranicama najvećih agencija za prodaju nekretnina na otoku Viru, i dalje nekoliko puta niži od cijene po kojoj se građevinska zemljišta realno prodaju. Drugim riječima, naša teza o velikom raskoraku između cijene za građevinska zemljišta na koje se plaća porez i stvarne cijene građevinskih zemljišta na Viru je o(p)stala. Iako je razlika bitno manja nego što smo mislili, znakovito je da su i cijene drugih nekretnina iz kataloga Porezne uprave – stanovi, apartmani, poslovni prostori... - značajno niže od realne pa se opet vraćamo na sumnju u moguće pranje novca i izbjegavanja poreza kod takvih transakcija. 

Za kraj istaknimo da je u prošloj godini ukupna vrijednost kupoprodaje nekretnina na području Zadarske županije iznosila više od 2,9 milijardi kuna za koje je kupljeno i prodano ukupno 4.820.668,61 kvadratnih metara raznoraznih nekretnina, u prosjeku to iznosi 601 kuna ili 80 eura za kvadratni metar.  

23. svibanj 2024 15:41