StoryEditorOCM
4 kantunaNERED NA BILOM BRIGU

Istom čovjeku poslali tri rješenja o uzurpaciji javne površine. „Nemam ništa sa sadnjom maslina, sve dolazi od zamjenice jednog pročelnika...”

Piše Predrag Opačić
28. svibnja 2020. - 20:15

Anonimno pismo stanovnika zadarskog Bilog Briga upućeno našoj redakciji o navodnoj uzurpaciji javne površine na kojoj su oni godinama parkirali, a sada više ne mogu, odmotala se u neočekivanom smjeru. U pismu se upozorava da netko, „detektiran” kao moćnik sa stranačkom iskaznicom, već nekoliko mjeseci odlaže građevinski otpad na „parcelama u vlasništvu Grada Zadra”, te da mu to nije prva devastacija javnih površina. Prethodno je odlagao građevinski otpad na drugoj parceli, pa je potom zaštitnom ogradom također zahvatio javnu površinu, a na koncu je – na parcelu u gradskom vlasništvu dovezao zemlju i zasadio stara stabla masline.
U gradskoj upravi su nam potvrdili da su komunalni redari tri puta ispisivali rješenje jednom te istom čovjeku za tri različita prekršaja.
-Komunalno redarstvo je na toj lokaciji postupalo u više navrata. Najprije je počinitelju izdano rješenje o uklanjanju građevinskog otpada koji je bio neprihvatljivo odložen na javnoj površini. Vlasnik je uklonio otpad o svom trošku i u zadanom roku. Zatim je drugim rješenjem sankcioniran naknadni prekršaj, naloženo mu je da ukloni ogradu i građevinski iskop sa zemljišta u vlasništvu Grada Zadra. I drugi put počinitelj postupa po naloženom. Prošlog tjedna komunalni redari evidentirali su i treći prekršaj, sadnju drveća na istom potezu, te je i za to djelo izdano rješenje o uklanjanju s rokom izvršenja od pet dana, izjavio nam je pročelnik za komunalnu djelatnost Robertino Dujela.
„Nepoznati počinitelj” je Zadranin T.K., ali je njegova priča nešto drugačija:
-Točno je da sam od gradskih komunalaca dobio dva rješenja. Jedno za uklanjanje građevinskog otpada nastalog nakon što sam srušio staru kuću na parceli u mom vlasništvu. Po tom sam rješenju odmah i postupio i uklonio otpad iako je on svega koji metar prešao granicu moje parcele. Drugo rješenje mi je stiglo jer je firma koja izvodi radove na mojoj novoj kući zaštitnim ogradama prešla granicu parcele za dva metra, pa sam i po tom rješenju uredno postupio iako je ograda bila postavljena na zemljištu zaraslom u draču i izvan bilo kakve javne upotrebe, kaže T.K. dodajući da su komunalni redari bili korektni.
Uslijedilo je i treće rješenje za sadnju maslina.
-Da, poslali su mi rješenje da uklonim te masline, ali ja ni s nasipanjem zemlje ni sa sadnjom maslina teških i po nekoliko stotina kila nemam nikakve veze! To nisu moje masline! Uputio sam im žalbu i sada čekam odgovor, kaže T.K. koji ima i objašnjenje svih prijava protiv njega:
-Inicijativu za pisanje tih rješenje pokrenula je zamjenica jednog od gradskih pročelnika, ona živi u susjedstvu. O njoj i njenom radu najbolje svjedoči i činjenica da su mještani Bilog Briga o njenom ponašanju pisali peticiju gradskoj upravi. Niti sam ja neki moćnik niti sam „vlasnik stranačke iskaznice”, ako netko demonstrira silu nad stanovnicima onda je to ta zamjenica pročelnika koja šeta okolo i metrom i ljude maltretira za nekoliko centimetar ulaska u javnu površinu čak i onda kada ljudi sami i o svom trošku urede javnu površinu! Smiješno mi je da gradske službe, uz sav svoj posao, moraju uklanjati i zaštitne ograde zbog nekoliko metara i nekoliko kubika građevinskog otpada. Umjesto da rješavaju stvarne probleme, oni troše vrijeme na gluposti, smatra T.K. po kojemu su okolni stanovnici sada nezadovoljni jer više ne mogu parkirati svoje automobile na zemljištu koje nije javna površina.
-A rade to i sada, jer dosta je tu zemljišta u privatnom vlasništvu koja se „tradicionalno” koriste kao javna parkirališta, zaključuje T.K. čvrsto uvjeren da se u njegovom slučaju radi o detaljima koji su otklonjeni, dok treća prijava s njim nema nikakve veze.

26. travanj 2024 15:50