StoryEditorOCM
4 kantunaSOM, DRAGAN & CO.

Istražitelji sumnjaju da su se Bungur i Bijelić okoristili ‘Adrijom‘ u stečaju, ali Bunguru je i Kalmeta pomogao da zarađuje na tuđim nekretninama...

Piše Božana Sviličić
29. studenog 2020. - 15:06

Zbog sumnje u gospodarski kriminal težak 11,2 milijuna kuna u Zadru su u petak ujutro uhićeni i privedeni poznati zadarski poduzetnik Branko Bungur Som (47) i stečajni upravitelj Dragan Bijelić (65).

Vlasnik lanca slastičarnica i pekarni u Zadru, kao i Vinarije Biograd, druge po veličini vinarije u Dalmaciji, Zadarske pivovare, te upravitelj najsloženijih stečajeva u hrvatskom gospodarstvu sumnjiče se za pranje novca, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene ili poslovne isprave, te zlouporabu položaja i ovlasti.

Sumnja se, naime, da je Bijelić kao stečajni upravitelj 'Adrie' od studenog 2019. do studenog 2020. godine, na poticaj Bungura, uz neznatnu naknadu od 10 tisuća kuna predao u posjed nekretnine te nekad najveće hrvatske riboprerađivačke tvrtke u zadarskoj lučko-industrijskoj zoni uz novu luku u Gaženici.

Pri tome je kao stečajni upravitelj vjerovnicima i Trgovačkom sudu lažno prikazao da se radi o devastiranim nekretninama bez električne energije, iako je riječ je o atraktivnim prostorima uz more u tvorničkom krugu u Gaženici ukupne površine od 48.352 metara četvornih, koje se pod Bijelićevim vodstvom na dražbi prodaju za više od 6 milijuna eura.

Bungur je nakon toga suprotno ugovoru o zakupu, te nekretnine dao u podzakup trećim osobama za “suhe vezove” i tako svojem trgovačkom društvu ostvario materijalnu korist od oko 800 tisuća kuna.

image
Privođenje Branka Bungura Soma
Luka Gerlanc/Cropix


- Tijekom kriminalističkog istraživanja izvršeno je više pretraga poslovnih prostora, doma i računala tijekom kojima je pronađena poslovna dokumentacija koja se dovodi u svezu s počinjenjem opisanih kaznenih djela. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 65-godišnjak je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i zlouporabe povjerenje u gospodarskom poslovanju, dok je 47-godišnjak uz kaznenu prijavu zbog sumnje u pranje novca, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te poticanja na kazneno djela zlouporaba položaja i ovlasti i poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju priveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske – rečeno je u zadarskoj policiji.

Akciju su proveli policijski službenici Policijske uprave zadarske, Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Službe kriminalističke policije, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru.

Osim zbog malverzacija s nekretninama Adrie u stečaju, Bungur se sumnjiči i da je od listopada 2019. do studenog 2020. izvlačio novac iz svoje dvije tvrtke “Slad” i “Grad”. Kako bi izbjegao ovršna potraživanja porezne uprave, naložio je zaposlenicima da dio gotovinskih utržaka blokiranog društva Slad d. o.o. uplaćuju na račun svog drugog trgovačkog društva Grad d.o.o., a da nezakonite uplate u banci prikazuju kao njegove pozajmice društvu. Time je stekao pravo na povrat pozajmice u od gotovo 3 milijuna kuna. Drugi dio gotovinskih utržaka u iznosu od oko 450 tisuća kuna zaposlenici društva su mu predali u gotovini na ruke.

Istovremeno je naložio sačinjavanje više krivotvorenih ugovora o ustupanju potraživanja između blokiranog I drugog društva, te u ime cedenta i cesionara potpisao tako sačinjene ugovore kojima je radi izbjegavanja uplate novčanih sredstava u korist blokiranog društva naplatu potraživanja prema dužnicima tog društva preusmjerio u korist svog drugog povezanog društva. Sumnjiči ga se je na navedeni način na štetu vjerovnika blokiranog društva preusmjerio novčana sredstva na svoje drugo povezano društvo u ukupnom iznosu od više od 1,8 milijuna kuna.

image
Privođenje Branka Bungura Soma
Luka Gerlanc/Cropix

Cjelokupnu imovinu blokiranog društva vrijednu 2,8 milijuna kuna, koju osim sredstava za rad u ugostiteljskoj i slastičarskoj djelatnosti čini i poslovni prostor u Zadru, prenio je u vlasništvo svog drugog trgovačkog društva. Time je blokirano društvo i vjerovnike oštetio za iznos od preko 11.200.000,00 kuna dok je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist od 3,4 milijuna kuna, a svom drugom trgovačkom društvu korist od 5,4 milijuna kuna.

Bungur se prije ovoga dovodio u vezu s još jednim sumnjivim najmom prostora, za vrijeme gradonačelnika Božidara Kalmete. Riječ je o prostoru vojarne nekadašnje JNA u vojarni Ravnice kojeg je Kalmeta bio dodijelilo na korištenje Udruzi hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Zadar. Udruga je potom sklopila ugovor s boksačkim klubom Rebel, za što se klub obavezao plaćati dragovoljcima najamninu od tisuću kuna mjesečno. Klub je potom dobio dozvolu i da uz suglasnost UHDDR Zadar, dio prostora da u podnajam Goranu Krnčeviću, vlasniku tvrtke Dalmata patria čiji je poslovni partner, prema podacima iz sudskog registra tada Bungur.

Krnčević je na dijelu zemljišta što ga je dobio u najam napravio parkiralište i ostvarivao prihode od naplate parkinga, a “Rebelu” je za to plaćao 300 kuna mjesečnog najma.

Bijelić koji je inače iz Šibenika bio je čak 12 godina financijski direktor HTP Solarisa i HTP Rivijere, a od 1994. zaposlen je u RRIF-REVIZOR d.o.o. iz Šibenika, vlastitoj revizorskoj tvrtci. Stalni je sudski vještak za područje Općinskih sudova u Šibeniku, Kninu i Drnišu, Županijskom sudu u Šibeniku i Trgovačkom sudu u Šibeniku i Splitu. Stečajni je upravitelj od 2001. godine.

25. travanj 2024 05:44