StoryEditorOCM
4 kantunaPORUKE S ROTORA

Istražujemo: Tko je svećenik koji je sudjelovao u prometnoj u Gaženici? Tko je postavio natpise? Što je bilo s kaznenom prijavom? Hoće li mu suditi?

Piše Ivica Nevešćanin
5. srpnja 2021. - 20:28

Bila je nedjelja 21. lipnja prošle godine, negdje oko 21.15 sati. Večer je već padala i ulična svjetla polagano su se palila na raskrižju Ulice braće Miroslava i Janka Perice i Gaženičke ceste, nedaleko od nove luke u zadarskoj Gaženici. Iz smjera luke dolazio je Opel zadarskih tablica kojim je upravljao 70-godišnjak. Kad je stigao do „T” raskrižja, prije uključenja na glavnu prometnicu nije se zaustavio na znak stop, skrenuo je lijevo, prema gradu, i oduzeo prednost prolaska vozaču skutera koji je nailazio iz smjera grada. Dvadesetšestogodišnji mladić na Yamahi iz Splita zabio se u prednji dio Opela i zajedno s motorom pao na kolnik.

Od siline udarca mladić je zadobio višestruke prijelome, hitno je prevezen u zadarsku bolnicu, a protiv 70-godišnjaka, koji je prošao bez ozljeda, policija je podnijela kaznenu prijavu za izazivanje prometne nesreće s teškom posljedicom.

image
Zadar, 010421.
Danas je u promet pusten kruzni tok na ulazu u podrucje putnicke i teretne luke Gazenica.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Luka Gerlanc/Cropix

Godinu dana poslije, opasno i nepregledno raskrižje preuređeno je u rotor, a nedaleko od mjesta nesreće, između čeličnih nosača jumbo plakata, nepoznat netko izvjesio je dva velika transparenta. Na jednom je velikim crnim slovima pisalo "Kršćanstvo uči miru i poštenju, a crkve se i država boji. Skoro ubiti i ne pomoći nije kršćanski", a na drugom: "Don Ivane, sudit će ti Bog kad sud neće".

Do novinara je ubrzo došla informacija da su transparentni postavljeni 21. lipnja ove godine, točno na godišnjicu opisane prometne nesreće, da je krivac za nesreću svećenik don Ivan, ali i da za nesreću neće odgovarati jer „ima veze na sudu”. Otuda i poruka „Don Ivane, sudit će ti Bog kad sud neće".

Čim je portal Zadarski.hr objavio poruke i slike transparenata, uznemirili su se duhovi. Tko je don Ivan? Tko je izvjesio poruke? Pokušava li se sve zataškati? Zar mu se stvarno neće suditi?

Kako sada stvari stoje, šanse da don Ivan odgovora male su, ali ipak postoje. Zato krenimo ispočetka...

image
Don Ivo Ćurić, svećenik u župi Sv. Petra i Pavla na Velikom Ižu
Izvor: Zadarska Nadbiskupija

Don Ivan je zapravo don Ivo Ćurić, svećenik u župi Sv. Petra i Pavla na Velikom Ižu. Glasnogovornik Općinskog suda u Zadru, sudac Davor Dubravica, potvrdio nam je da se na sudu ne vodi nijedan postupak protiv Ive Ćurića. Ni kazneni, za kojega ga je policija prijavila, ni prekršajni, ako je eventualno došlo do prekvalifikacije djela, ali nije moglo, jer je mladiću iz Splita noga bila smrskana...

- Gledajte, možda nije došlo do optuženja. Godina dana nije dugi rok da se provede istraga, potvrdi optužnica u Općinskom državnom odvjetništvu i pokrene suđenje. U svakom slučaju, kod nas nema predmeta koji se vode protiv Ive Ćurića - kazao nam je Dubravica, odbacujući insinuacije da se don Ivanu neće suditi zbog njegovih navodnih veza na sudu.

Općinski državni odvjetnik Ivica Škara na bolovanju je pa smo se obratili njegovoj prvoj zamjenici Dariji Padovan Buškulić, koja je našu neslužbenu informaciju - da je policijska kaznena prijava protiv Ćurića odbačena još prije devet mjeseci - potvrdila!

- Nakon zaprimanja kaznene prijave od strane policije, Općinsko državno odvjetništvo provelo je dokazne radnje i prometno vještačenje koje nije potvrdilo da je Ivo Ćurić počinio kazneno djelo na način kako mu se stavlja na teret. Kaznena prijava odbačena je u rujnu prošle godine - kazala nam je prva zamjenica ODO-a i dodala da je oštećenik u rješenju ODO-a dobio uputu o mogućnosti preuzimanja progona protiv osumnjičenika, ali da joj nije poznato je li to i poduzeo.

image
transparenti na ulazu u luku Gaženica
Zadarski.hr
Zadarski.hr

Na naše pitanje zašto je Općinsko državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu, odnosno koje je navode iz policijske kaznene prijave dokazni postupak osporio, prva zamjenica nam je rekla da o tome ne može govoriti.

Potom smo nazvali don Ivu Ćurića, kako piše u policijskoj prijavi, odnosno don Ivana Ćurića, kako stoji u adresaru Zadarske nadbiskupije.

- Odbačena?! Ne znam ništa o tome - začudio se veloiški župnik našoj informaciji.

- Ja, naime, čekam početak suđenja. Da je kaznena prijava protiv mene odbačena, sada prvi put čujem - kazao je i objasnio:

- Na policiji sam bio i dao izjavu, ali me iz odvjetništva nisu zvali da svjedočim. Znam da je provedeno vještačenje, vještak je utvrdio što je bilo i sad čekam sudsko ročište - kazao je don Ivo, koji se jednako iznenadio i kad je od nas čuo da su transparenti protiv njega osvanuli na mjestu nesreće.

- Nisam ih vidio, ali mogu pretpostaviti tko iza njih stoji. Na policijskom očevidu je jedan mladić bio jako arogantan i agresivan. Pretpostavljam da je on tako nešto mogao napraviti - rekao je i ispričao što se te večeri dogodilo.

image
Zadar, 010421.
Danas je u promet pusten kruzni tok na ulazu u podrucje putnicke i teretne luke Gazenica.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Luka Gerlanc/Cropix

- Došao sam s Iža i išao kući. Kad sam stigao na raskrižje, skrenuo sam lijevo. On je naišao na motoru iz smjera grada, nisam ga vidio i zabio se u mene. Mladić je slomio stopalo. Poslije toga ga nisam vidio. Dao sam izjavu policiji i do sada mi se nitko više nije obratio. Osim jednog pisma sa suda da će na teren izaći sudski vještak - kazao nam je don Ivo, dodajući da alkohola nije imao u krvi.

Na koncu smo nazvali oštećenika, danas 27-godišnjaka iz Splita. Zahvalio je na našem interesu, ali nas je odmah upozorio da ne želi izlaziti u javnost dok se „ne riješi žalba na odluku od odbačaju kaznene prijave”. Takva žalba, međutim, kao mogućnost ne postoji. Nakon odbačaja kaznene prijave, oštećenik može podignuti optužnicu protiv osumnjičenika pred Općinskim sudom, te sudu istrage Županijskog suda predložiti provođenje dokaznih radnji. Ako sud prihvati njegov prijedlog, moći će podnijeti optužnicu protiv don Ive Ćurića.

Takav prijedlog, kao što smo naveli, mora poduzeti u roku osam dana od dana primitka rješenja o odbačaju kaznene prijave.

Ako na Općinskom sudu ne postoji postupak protiv Ive Ćurića, a oštećeni mladić poduzeo je neke korake, znači li to da se obratio Županijskom sudu u Zadru? Ako jest, zbog kratkog roka to je morao napraviti najdalje krajem rujna ili početkom listopada prošle godine.

image
transparenti na ulazu u luku Gaženica
Zadarski.hr
Zadarski.hr

Od tada je, međutim, prošlo neuobičajeno puno, više od osam mjeseci. Zašto odgovora još nema, provjerili smo na Županijskom sudu u Zadru.

- U slučaju odbačaja kaznene prijave protiv Ive Ćurića oštećenik je u zakonskom roku sucu istrage podnio prijedlog za provođenje dokaznih radnji - odgovorila nam je glasnogovornica Županijskog suda Dijana Grancarić.

Na pitanje zašto već više od osam mjeseci sud nije odlučio o zahtjevu oštećenika, Grancarić nam je rekla da je predmet dodijeljen sutkinji Ivi Lovrin, koja je nedavno došla na Županijski sud te je zatrpana novim predmetima.

Nakon našeg interesa ukazala joj je na potrebu da predmet Ćurić što prije uzme u rad, odnosno otvori istragu.

Dakle, kaznena prijava odbačena je u rujnu prošle godine i mladić iz Splita od tada čeka da Županijski sud odluči o njegovu zahtjevu za osobnim progonom svećenika. Odgovor bi trebao dobiti vrlo brzo, poručuju sa Županijskog suda, kad će konačno doznati hoće li svećenik Ivo Ćurić odgovarati za tešku prometnu nesreću u kojoj je zamalo mladi Splićanin izgubio nogu.

VELI IŽ Župu preuzeo prije dvije godine
Don Ivan rođen je 1950. u Novom Šeheru u BiH. Gotovo trideset godina proveo je kao svećenik u Njemačkoj i Švicarskoj. Bio je svećenik Sarajevske nadbiskupije 42 godine, a nakon što je umirovljen, kako je jednom prilikom rekao, želio je pomoći u pastirskoj skrbi na području Zadarske nadbiskupije.
Tako je 2017. godine postao župnik Novigrada i Paljuva, a župu Sv. Petra i Pavla na Velom Ižu preuzeo je 2019. godine, nakon odlaska don Luke Šustića.
Prilikom predstavljanja na otoku, don Ćurić je župljanima rekao da će zbog šećerne bolesti i potrebe da bude blizu liječnicima na otok dolaziti samo nedjeljom kako bi održao misu.
Tako je i danas, a stalno živi u jednom malom mjestu nedaleko od Nina.

image
transparenti na ulazu u luku Gaženica
Zadarski.hr
Zadarski.hr
15. travanj 2024 18:02