StoryEditorOCM
4 kantunaTRI GODINE UVJETNO

Ivica Marijačić za "novinsko dno dna" osuđen na godinu dana zatvora: objavio fotografije maloljetne žrtve silovanja i grupnog seksualnog zlostavljanja

Piše Ivica Nevešćanin
26. siječnja 2022. - 16:17

Ivica Marijačić, direktor, glavni urednik i novinar Hrvatskog tjednika iz Zadra, osuđen je na kaznu zatvora od godine dana s rokom kušnje od tri godine, zbog počinjenog kaznenog djela povrede privatnosti djeteta. Marijačić je djelo počinio objavom teksta i fotografija maloljetne žrtve grupnog seksualnog zlostavljanja, silovanja i drugih djela protiv spolne slobode, na naslovnici svog tjednika u listopadu 2019. godine. Riječ je o događaju od prije tri godine koji je skandalizirao hrvatsku javnost, a za njega je pravomoćno optuženo sedam mladića iz okolice Zadra kojima se sudi na Županijskom sudu u Zadru.

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zadru Ivica Marijačić je proglašen krivim za kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece – povredom privatnosti djeteta. Sutkinja Ana Zrilić presudom je utvrdila da je Ivica Marijačić 23. listopada 2019. na svom profilu na Facebooku objavio najavu sadržaja Hrvatskog tjednika s naslovom "Šokantna istina Slučaj silovanja kod Zadra izmišljen". Uz tu najavu, Marijačić je u 7,16 sati objavio fotografiju naslovnice tjednika na kojoj se nalaze tri slike na kojima je prikazana maloljetnica u kupaćem kostimu zajedno s punoljetnim osobama koje su prijavljene za počinjenje više kaznenih djela protiv spolne slobode na njenu štetu.

Istu fotografiju naslovnice tjednika Marijačić je koristio kao sliku svog profila, da bi sutradan, 24. listopada 2019., kao glavni urednik Hrvatskog tjednika, u tiskanom izdanju broj 787 objavio članak naziva "Šokantna istina Slučaj silovanja kod Zadra izmišljen", s naslovnicom na kojoj se nalazila fotografija djeteta žrtve. Sud je utvrdio da je objavljivanjem navedenih fotografija na kojima je prikazano dijete žrtva omogućio njihovu daljnju distribuciju i učinio ih dostupnim većem broju osoba. Takvo Marijačićevo postupanje je kod djeteta žrtve izazvalo osjećaj ugroženosti, uznemirenosti i šokiranosti, zbog čega je došlo do značajnog pogoršanja njenog zdravlja, a radi čega joj je od strane psihijatra propisana terapija, navodi se u presudi.

Marijačić je dakle iznio i prenio nešto iz osobnog života djeteta, protivno propisima objavio djetetovu fotografiju i otkrio identitet djeteta, što je kod djeteta izazvalo uznemirenost, i na opisani način ugrozio dobrobit djeteta. Kazneno djelo je počinjeno putem tiska i računalne mreže zbog čega je ono postalo pristupačno većem broju osoba, a Marijačić ga je počinio u obavljanju profesionalne djelatnosti.

Tijekom postupka protiv glavnog urednika Hrvatskog tjednika javnost je bila isključena radi zaštite osobe mlađe od osamnaest godina, a zastupao ga je odvjetnik Boris Grgić iz Zadra, inače jedan od branitelja optuženih mladića. Nepravomoćna osuda Marijačića zbog kaznenog djela povrede privatnosti djeteta, prva je takva presuda donesena protiv novinara u Hrvatskoj, a na prvostupanjsku presudu uložena je žalba, potvrdili su nam s Općinskog suda u Zadru.

Zbog spornog teksta Marijačić i Hrvatski tjednik bili su prijavljeni i novinarskom vijeću časti HND-a od strane Agencije za elektroničke medije, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te Pravobraniteljice za djecu. Novinarsko vijeće časti pod predsjedanjem Đurđice Klancir, jednoglasno je najstrože opomenulo urednika Hrvatskog tjednika i autora teksta. Njegov tekst su ocijenili kao eklatantni primjer neprofesionalnog, činjenično nepotpunog te namjerno difamirajućeg izvještavanja. Vijeće je osobito skandaloznim ocijenilo činjenicu što je autor u tekstu izložio maloljetnu osobu ljudskoj difamaciji, opisujući u detalje njezine seksualne videosnimke, predstavljajući je kao promiskuitetnu ženu, plaćenu lažnu svjedokinju te lažljivicu koja je izmislila silovanje. Marijačić se kao urednik Hrvatskog tjednika ogriješio o Kodeks časti hrvatskih novinara i opremom teksta te fotografijom na naslovnici.

Vijeće časti HND-a sastavljeno od deset članova također je imalo potrebu dodati da bi Marijačićev tekst iz Hrvatskog tjednika bio za njihovu osudu i da nije skandaloznog tretmana maloljetne osobe, moguće žrtve zločina. „U tekstu postoji još niz elemenata koji bi sami po sebi zavrjeđivali najstrožu opomenu - od optuživanja za korupciju bez ozbiljnih dokaza i indicija, preko difamiranja na nacionalnoj i identitetnoj osnovi, pa do konstruiranja urotničkih scenarija po kojima je netko meta kritike jer je bio branitelj. Teško je pronaći civilizacijsko, ustavno i novinarsko načelo o koje se Marijačićev tekst nije ogriješio u svojih sedam stranica. Taj je tekst, ukratko, novinsko dno dna” zaključilo je vijeće časti HND-a u siječnju 2020.

Podsjetimo da je prošle godine, prema pisanju Novosti, u sklopu pravomoćne presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu za aferu Fimi medija, Vrhovni sud odbacio prigovore obrane i potvrdio prvostupanjsku presudu prema kojoj je HDZ na poticaj Sanadera potajno kupio tadašnji Hrvatski list iz Zadra i Osječku televiziju, ali i koncertni (ne)angažman Marka Perkovića Thompsona, kako ne bi radili štetu Sanaderu i HDZ-u uoči izbora, a sve to uz pomoć nezakonito stečenih kuna. Za tu 'transakaciju', Hrvatski list, koji se danas zove Hrvatski tjednik, glavni urednik Ivica Marijačić i partneri dobili su oko tri milijuna kuna. Novi vlasnici međutim „nikad nisu došli po svoje”, navode Novosti, a zbog događaja koji su uslijedili list nikad nije promijenio izdavača. Također prema presudi Vrhovnog suda, pokradene milijune koji su uplaćeni na račun Marijačića i poslovnih suradnika, HDZ je morao vratiti u proračun.

18. travanj 2024 09:51