StoryEditorOCM
4 kantunaKAD ĆE RADOVI?

Ivica Surać prodao projekt izgradnje hotela u Gaženici: jedan od novih kupaca je iz Crne Gore, a u priču ulaze i neki drugi strani investitori?

Piše Predrag Opačić
5. travnja 2023. - 20:36

Popisu od deset lokacija na kojima će u Zadru nakon usvajanja novog Prostornog plana biti moguće graditi hotele treba pribrojiti i jedanaestu: na prostoru luke Gaženica je još prije nekoliko godina najavljena gradnja višenamjenskog objekta u sklopu kojega bi trebao niknuti i hotel namijenjen kruzerskim gostima. Cijeli je projekt u više navrata predstavljao poznati zadarski gospodarstvenik Ivica Surać čija je tvrtka „Sarag Gaženica” bila nositelj projekta.

Suraćev „Sarag Gaženica” je trebao graditi multifunkcionalnu zgradu s hotelom od četiri zvjezdice i 100 soba na 5.921 kvadratnom metru, garažu za 450 automobila od 13.257 kvadrata i poslovni prostor od 2.525 kvadrata, što je ukupno 21.703 kvadrata. Ulaganje se procjenjivalo na više od 16 milijuna eura u čemu je hotel 67 posto investicije.

Koncesija ističe 2035. godine, ali se početak gradnje još ni danas ne zna. Sve je koincidiralo s početkom pandemije, bankovna jamstva, kredite ili zainteresirane ulagače za projekt procijenjen na preko 16 milijuna eura, nije bilo lako pronaći, a onda se u sudskom sporu moralo riješiti i pitanje plaćanja komunalnog doprinosa od oko osam milijuna kuna. Sada je potpuno sigurno da iza gradnje hotela u Gaženici neće stajati Ivica Surać u čijim tvrtkama je došlo do nekoliko vlasničkih promjena.

Vlasnik „Sarag Gaženice” je bila tvrtka „Max plastika” u kojoj je vlasnički udio imao i Surać, sve dok nije došlo do promjene u vlasničkoj strukturi kada su u sudskom registru kao vlasnici navedeni Edo Barić i Nebojša Čepić iz Tivta u Crnoj Gori. Tako je prodajom svojih udjela u „Max plastici” Ivica Surać prodao i projekte „Sarag Gaženice”, pa i projekt izgradnje hotela u Gaženici.

Ali, mada nikakvih službenih informacija o tome nema, čini se da serija prodaja udjela u tvrtkama povezanim s budućim hotelom nije definitivno završena. Naime, „dobro obaviješteni izvori” tvrde da su započeli pregovori oko prodaje određenog udjela „Max plastike” u što su posredstvom nekih domaćih poduzetnika uključeni i zasada nepoznati strani investitori.

Ono što je za Zadar najzanimljivije je kada će konačno doći do početka gradnje hotela: po optimističnoj varijanti koju smo čuli moglo bi se raditi o nekoliko narednih mjeseci, ali strelovito približavanje turističke sezone pokazuje da je realnija procjena da bi radovi mogli započeti na jesen ove godine.

03. svibanj 2024 06:04