StoryEditorOCM
4 kantunaPAD S PRVOG KATA

Iz bolnice potvrdili da je pacijent zaražen koronavirusom, operirana mu je noga i slezena, a trenutno se nalazi na JIL-u

Piše Iva Ivanac
8. travnja 2020. - 11:00

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina i njegov zamjenik, voditelj Jedinice intenzivnog liječenja (JIL) Edi Karuc na konferenciji Stožera civilne zaštite potvrdili su kako je 39-godišnji muškarac koji je u utorak popodne oko 14 sati, iz još neutvrđenih okolnosti, pao s prvog kata, pozitivan na koronavirus. 

Ravnatelj Čulina je kazao kako su policijski izvidi u tijeku, a onda riječ prepustio svom zamjeniku kako bi javnost informirao o zdravstvenom stanju pacijenta. 

- Pacijent koji je pao s prvog kata bolnice trenutno se nalazi na odjelu JIL. Njemu je u utorak operirana lijeva noga i slezena. Trenutno je stabilno i pri svijesti, a očekujemo kako ćemo ga uskoro otpustiti iz JIL-a, kazao je doktor Karuc. 

Novinare ja zanimao i postupak dezinfekcije prostora u kojima je pacijent nakon pada boravio prilikom liječničke obrade. 

- Prije nego što se situacija s koronavirusom počela širiti, u Općoj bolnici Zadar napravljeni su postupnici, odnosno procedure za ovakve događaje. Za COVID pacijente smo, koliko god smo mogli, osigurali posebne uređaje. Za slučaj da pacijentu koji je zaražen koronavirusom treba CT, imamo proceduru i za to. Pacijentu će naravno CT biti napravljen, ali je onda uređaj i prostorija u kojoj se nalazi CT van funkcije dva sata jer toliko traje dezinfekcija prostora, kazao je doktor Karuc dodajući kako liječnici koji su postupali s unesrećenim pacijentom ne moraju u samoizolaciju jer su koristili svu potrebnu zaštitnu opremu. 

Na konferenciji se nametnulo i pitanje psihološke pomoći koji je na raspolaganju izoliranim pacijentima. 

- Svima je pružena maksimalna psihološka pomoć koja se može odvijati u ovakvim situacijama. Naši dežurni psihijatri preko telefona ili mobitela razgovaraju s pacijentima i priskaču u pomoć gdje god mogu, rekao je doktor Karuc. 

26. travanj 2024 08:00