StoryEditorOCM
4 kantunaPROLAZ ZA PJEŠAKE

Iz Gradske uprave obećali: Ulica Put Murvice dobit će uređeni nogostup uz parkiralište novoga Lidla, kolnik će u rekonstrukciju zbog sustava odvodnje

Piše M.K.
1. ožujka 2022. - 20:16

Radovi na uređenju parkirališta novoga, trećeg po redu, Lidla u Zadru na Putu Murvice, primiču se završetku. Ulaz u novi Lidl otvoren je s Ulice Put Murvice i s Ulice 7. Domobransle pukovnije.

Dok traju radovi otvorilo se pitanje hoće li biti uređen i nogostup u Ulici Put Murvice uz novi Lidl, koji je do sada bio neuređen i služio je uglavnom za parkiranje automobila, a ne za pješački koridor. Mada bi bilo najlogičnije da se uz novi trgovački centar sad uredi konačno i nogostup, te da se barem kvalitetno pokrpa Ulica Put Murvice koja se nije obnavljala još od vremena Domovinskog rata, a zadnjih je godina dodatno oštećena zbog radova koji su se izvodili (preko nje), još uvijek nije sasvim jasno hoće li se to i učiniti.

image
Zvonko Pavic/Cropix

Prema informacijama Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša koji je zadužen za održavanje već izgrađene infrastrukture, ukoliko se radi o postojećem izgrađenom (asfaltiranom) nogostupu i oštećenjima nastalim uslijed radova prekopa, sanirat će se u skladu s izdanim rješenjima.

- Svaku javnu površinu i površinu u vlasništvu grada Zadra ćemo nastojati u cijelosti urediti. Konkretno, na dijelu u kojem je vlasništvo uređeno i Grad Zadar je vlasnik uredit ćemo postojeću pješačku stazu uz prometnicu - kazao je Robertino Dujela koji je potvrdio kako u planovima njegovog odjela ipak nije uređenje nogostupa na Putu Murvice, uputivši nas za više informacija o konkretnoj lokaciji u Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje.  

Naime, ukoliko je dio zemljane površine između kolnika i parkirališta u vlasništvu Grada Zadra, on će se popločati i urediti kao nogostup, ali ako nije u gradskom vlasništvu, situacija - a time i uređenje - je znatno kompliciranije. Prema uvidu u zemljišne knjige, površina namijenjena nogostupu bila je upisana na Zadar projekt za založnim pravom kojeg je upisao BMP Asset dok je parcela na kojoj se grade trgovina Lidl i parkiralište prenesena u vlasništvo Lidla Hrvatske. 

image
Radovi na spajanju parkiralista trgovackog centra Lidl na Put Murvice
 
Zvonko Pavic/Cropix

Hoće li u tom slučaju Grad Zadar morati otkupiti od investitora površinu za uređenje nogostupa? 

- Površina koja je bila u javnoj uporabi će se popločati i urediti kao nogostup, pogotovo ukoliko je izvan granica građevinske parcele, a osobito ako je vlasništvo Grada Zadra. Sumnjam da bi i investitor tu dozvolio da tamo nema nogostupa, uvjeren sam u to skoro sto posto - "presjekao" je raspravu pročelnik Darko Kasap.

- Ulica Put Murvice zaslužuje rekonstrukciju, što će se i dogoditi jer tamo treba napraviti još jedan zahvat na izgradnji fekalne kanalizacije od bivše mljekare prema zgradi PU zadarske. Tada će Murvička doživjeti rekonstrukciju silom prilika zbog izgradnje sustava odvodnje. Kolnički asfalt ukoliko je oštećen, komunalni odjel će ga sanirati - zaključio je Kasap.

image
Jure Miskovic/Cropix
23. travanj 2024 12:26