StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO JE PROPALA STANKOVAČKA "OSTREA"

Iz tvornice izvukli 68 milijuna kuna, vlasnik uhićen, nitko ne zna koliki su dugovi ni tko su vjerovnici, a radnici teško optužuju talijanske vlasnike i direktora Badurinu!

2. travnja 2019. - 12:25
Bivši direktor Neven Badurinaostrea_badurina1-100910

Tvrtka za preradu ribe "Ostrea" iz Stankovaca otišla je u stečaj, ali se ovog trenutka nitko ne usudi niti pretpostavljati tko će se sve pojaviti kao vjerovnik u tom postupku i hoće li ukupna potraživanja premašiti sto milijuna kuna. Rok za prijavu tražbina od devastiranog i financijski opustošenog poduzeća istječe 26. travnja, što znači da će razmjeri uništavanja "Ostree" biti poznati tek početkom svibnja.

Zbog gospodarskog kriminala teškog više desetaka milijuna kuna, početkom listopada prošle godine uhićen je nekadašnji vlasnik i direktor "Ostree" Neven Badurina, a zbog različitih djela gospodarskog kriminala s njim su uhićeni i kazneno prijavljeni i Valentino Lukinec i Hrvoje Butković. Istraga je trajala čak sedam mjeseci, a spis o gospodarskom lopovluku je težak nekoliko tisuća stranica!

Sumnja se da su u razdoblju od 2003. do 2018. preko "Ostree" i tvrtki iz Zagreba i Samobora u vlasništvu Lukineca i Butkovića izvukli ukupno oko 68 milijuna kuna, a cijela je "operacija" završila u policiji kad je Badurina počeo izbjegavati plaćanje poreza.

Iz tvrtke su izvukli nešto više od 48 milijuna kuna, a državni proračun RH oštećen je za dodatnih 19 milijuna kuna. Spomenuti novac čine poticaji isplaćeni od strane Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Ti su poticaji bili namijenjeni za unaprjeđenje proizvodnje, razvoj poslovanja, otvaranje novih radnih mjesta, te generiranje ukupnog razvoja, konstatirali su zadarski policajci.

Umjesto razvoja, poduzeće je propalo, a 1. ožujka imenovani stečajni upravitelj Željko Vrkić sada tvrdi da mu je prioritetni zadatak definiranje formalno-pravnog statusa radnika i njihovih potraživanja. Međutim, to ni izbliza neće biti lak zadatak jer je broj zaposlenika neprekidno varirao, neki od njih su isplaćivani, a neki nisu, dok ih na kraju nije ostalo svega tridesetak. Zato će se stvarni iznos radničkih potraživanja znati tek kada budu prijavljene sve tražbine među kojima će se sigurno naći tražbine države, te brojnih tvrtki i obrta kojima je Badurina ostao dužan.

- "Ostrea" sada nema nikakve konkretne materijalne imovine koju bi se moglo unovčiti, jer je ona prenesena ili prodana drugim tvrtkama, kaže stečajni upravitelj Vrkić koji će se sudariti i s problemom nestale dokumentacije.

Po izračunima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi, računa se da bi samo za neisplaćene plaće radnici mogli potraživati najmanje milijun i pol kuna, ali se ta brojka s uračunatim porezima i doprinosima penje na između četiri i pet milijuna kuna.

- Sukladno zakonu, radnici očekuju tri plaće i naknade za bolovanja, regrese i benefite iz radnog odnosa, ali je problem što nema nikakve evidencije o isplatama radnika. Puno je tu nereda bilo, neki su radnici prijavljeni u druga poduzeća, a da nisu odjavljeni iz "Ostree". Inzistirao sam kod stečajnog upravitelja da se izračunaju potraživanja svih radnika i da se s tim dođe na ispitno ročište 4. lipnja na Trgovačkom sudu u Zadru, navodi Ivica Blažević iz PPDIV-a koji sindikalno zastupa samo radnike koji su pred njen kraj iz "Ostree" prebačeni u splitsku tvrtku "Parma fish".

Bivši radnici "Ostree" nedavno su se obratili medijima tvrdeći da se u posljednjih godinu dana "Ostreu" uništavalo nizom nezakonitih radnji, među kojima posebno podsjećaju na "prebacivanje" "Ostreine" imovine vrijedne 54 milijuna kuna na splitsku tvrtku "Parma fish" čiji su talijanski vlasnici ujedno i vlasnici "Ostree". Jednu tvrtku su, zajedno s direktorom Badurinom, uništili, a u drugoj nastavili proizvodnju kao da se ništa nije dogodilo, kažu radnici očekujući poništenje te kupoprodaje jer su uvjereni da bi s time "Ostrea" mogla nastaviti raditi i ponovno zapošljavati 200 ljudi kao u najboljim danima.

- Zahvaljujući pomno isplaniranim radnjama, imovina "Ostree" je prodana s namjerom da se izuzme iz stečajne mase, cilj je postignut i kako sad stvari stoje ni vjerovnici ni radnici se nemaju od čega naplatiti, stoji u tom pismu.

Odluku o "pobijanju prethodnih pravnih radnji", pa i te sporne kupoprodaje, mogu donijeti samo vjerovnici, a oni su zasada nepoznati. Kao i konačna sudbina stankovačkog prerađivača ribe.

 

Kako su radnici stjerani u kut i izigrani?

Evo što, među ostalim, u svom pismu kažu radnici "Ostree":

- Iako "Parma fish" nije imala ni jednog zaposlenog, u rujnu 2018. službeno je započela proizvodnju "Podravkinih" konzervi Eva. Proizvelo se oko 260.000 komada konzervi, a za proizvodnju su angažirali "Ostreine" radnike, njih 30-ak i plaćali su ih dnevno 200 kuna na crno. Tek početkom listopada zapošljavaju ih na rok od tri mjeseca, ali uz ucjenu da se odreknu svih zarađenih, a neisplaćenih plaća u "Ostrei". Radnici stjerani u kut prihvaćaju i potpisuju takve ugovore vodeći se logikom bolje išta nego ništa.

Ostalih četrdesetak radnika ostali su u Ostrei jer ih Talijani u "Parmi" nisu htjeli. Njihova sudbina je stečaj, a potom Zavod za zapošljavanje. I sad, nakon šest mjeseci proizvodnje, na svim sardinama proizvedenim u "Parmi" piše da je proizvođač "Ostrea" koja ništa ne proizvodi od travnja 2018.

U cijeloj toj priči, po tko zna koji put radnici su najgore prošli jer oni nisu imali ništa osim tog posla i golih plaća, a sad su im i to uzeli. Njima su ostali dužni plaće za više od godinu dana, a usto i pripadajuće doprinose. I dok je situacija koliko toliko bila normalna, u "Ostrei" se plaće zadnjih pet godina nisu isplaćivale kao plaće, već kao naknade, samo da se izbjegne plaćanje poreza i doprinosa, stoji u radničkom pismu.

20. travanj 2024 02:55