StoryEditorOCM
4 kantunaU ČEMU JE PROBLEM

Iz zadarske bolnice dobili smo odgovore o hitnom pedijatrijskom prijemu nakon apela majke iz Zadra koja je tamo provela Badnjak i Božić. Evo što kažu

Piše AVŠ
11. siječnja 2023. - 13:01

Krajem prošle godine objavili smo iskustvo majke iz Zadra koja je sa svoje dvije djevojčice Badnjak i Božić provela na prepunom hitnom pedijatrijskom prijemu zadarske Opće bolnice. Prema njezinim riječima, i hitni prijem i Odjel pedijatrije cijelo to vrijeme "držali" su jedan dežurni liječnik i dvije sestre koji su padali s nogu od iscrpljenosti. Zato smo od ravnateljstva zadarske bolnice tražili odgovore o organizaciji rada na hitnom prijemu odnosno o manjku bolničkog osoblja koje dovodi do toga da se na pregled čeka i po osam sati. 

- Rad medicinskih sestara na Odjelu za pedijatriju organiziran je u smjenama od po 12 sati, s početkom rada u 7:00 i završetkom rada u 19:00 sati, dok je rad liječnika organiziran u 24 satnom dežurstvu. Tijekom blagdana, dvije sestre rade u smjeni na radilištima hitnog pedijatrijskog prijema kao i dva liječnika - odgovaraju iz zadarska bolnice, dodajući kako je u ovom slučaju riječ bila o specifičnim okolnostima. 

- Potrebno je uzeti u obzir da je prosinac vrijeme kada je zbog epidemiološke slike vezano za viroze i gripe, jedan dio naših djelatnika koji rade na hitnim prijemima i u stalnom su kontaktu sa zaraženim pacijentima, na bolovanju, dok jedan dio djelatnika koristi godišnji odmor. Godišnji odmori su ravnomjerno raspoređeni kroz cijelu godinu, međutim u odnosu na broj djelatnika na Odjelu, prosinac je također vrijeme kada dio djelatnika koristi godišnji odmor za tekuću godinu. S obzirom na sve, smatramo da s brojem zdravstvenog kadra kojim raspolažemo optimalno rješavamo pitanje svih naših hitnih prijema- poručuju iz bolnice, dodajući kako već duži niz godina "upozoravaju da se na hitni pedijatrijski prijem za vrijeme blagdana i turističke sezone javljaju roditelji s djecom čija je klinička slika takva da im se zdravstvena usluga treba pružiti na primarnoj razini zdravstvene zaštite."

- Međutim, na organizaciju rada liječnika pedijatara izvan naše ustanove ne možemo utjecati, niti smo u ih mogućnosti pozvati na rad u Opću bolnicu Zadar kao "ispomoć". Zbog ovog problema u više smo navrata kontaktirali smo našeg osnivača, Zadarsku županiju, kao i resorno ministarstvo. Za to je potreban širi konsenzus na razini županije te pozdravljamo svaku inicijativu koja je usmjerena u rješavanju ovog izazova, a na dobrobit naših malih pacijenata - zaključuju iz zadarske bolnice. 

02. svibanj 2024 10:36