StoryEditorOCM
4 kantunaPONOVNO PRED VIJEĆNICIMA

Izglasan kredit za KK Zadar! Ali najveću pozornost izazvali su računi za smještaj košarkaša koje je prezentirao Ante Rubeša. Kako je ovo moguće?

Piše Iva Ivanac
21. lipnja 2022. - 16:56

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra našle su se četiri točke koju su već jednom u prošlosti pokušale dobiti zeleno svijetlo od gradskih vijećnika, a to su prodaja bivših prostorija HAK-a, izrada DPU-a Tehničkog školskog centra te davanje suglasnosti za podizanje kredita gradskom prijevozniku Liburniji i Košarkaškom klubu Zadar.

Prodaja bivših prostorija HAK-a te izrada DPU-a Tehničkog školskog centra odmah su na početku sjednice skinute s dnevnog reda, dok su suglasnosti za podizanje dvaju kredita, odobrene.

Najviše pozornosti gradskih vijećnika izazvali su računi za smještaj košarkaška Zadra koje je prikazao Ante Rubeša (Akcija mladih). Naveo je kako je za 38 noćenja jednom zadarskom hotelu, za dvadesetak osoba iz KK Zadra plaćeno preko pola milijuna kuna.

- Tražim i ispriku u javnosti za optužbe koje smo iznijeli, ali kada smo govorili o tome mislili smo na račune za smještaj. Jednom je igraču, koji inače spava u đačkom domu za 38 dana plaćen smještaj preko 70 tisuća kuna. Za Kevona Harissa koji na kraju nije ostao u klubu je za 18 noći plaćeno 38 tisuća kuna. Radi ovakvih stvari svi danas mrze KK Zadar, ne zanima me je li kršim sada neku poslovnu tajnu, ali ja sam gradski vijećnik. Ovdje se dijelilo šakom i kapom, a vani bi sadašnja postava vrijedila sigurno 40 posto manje, statut nije u skladu sa zakonom, kada smo rekli da nema rebalansa direktor je u projekcijama opet tražio 8 milijuna kuna. Igračima koji imaju plaću 10 tisuća eura i službeno auto davali su, pazite sad, i dvije tisuće kuna za taxi, kazao je Rubeša nazivajući bivšeg direktora Željka Žilavca „kokošarom koji je zbog svoje nesposobnosti doveo do toga da svi po klubu pljucaju“.

- Žilavec se ponašao kao pijani milijunaš. Ono što ću ja obećati je da će se smanjiti nerealni troškovi i uvesti aplikacija za transparenti proračun. Ako ćemo mi uspjeti zdravim pristupom, stručnim ljudima i redovitom tranzicijom mladih, jednog od deset adolescenata maknuti od droge alkohola i cigara, spreman sam glasati i za deset milijuna kuna, istaknuo je Rubeša dok je Enio Meštrović kazao kako je gradonačelnik nahuškao narod protiv njih.

- Vi 20 godina uništavate klub! Mi smo preuzeli odgovornost i tu smo sljedeće tri godine da pokušamo spasiti klub a ne da ga rušimo, istaknuo je Meštrović.

Daniel Radeta (SDP) uputio je oštru poruku.

- Ovim putem pozivam i prozivam DORH koji je već bio u klubu da opet dođe ali i USKOK da istraži provjeri i napravi sve moguće kako bi se istražilo ovakvo poslovanje! Ovo su očiti propusti, kazao je Radeta, dok je Irena Dragić (SDP) kazala kako je zgrožena.  

- Kad se ovo vidi, dođe čovjeku plakat. Ovdje se nešto sigurno dijeli, ali to se ne može dokazati. Ovo je bolesno! Sada trebamo presjeći zauvijek sa svima koji su znali, a ništa nisu poduzimali, a velika većina vas tu sjedi, to su ljudi koji vode ovaj grad. Bili su u nadzornom odboru godinama i sve su znali ili su dijelili novac, kazala je Dragić što je izazvalo nezadovoljstvo gradonačelnika i pročelnika, ali im je iz klupe dobacivala kako su prezentirani račune neobranjivi.

HDZ-ov vijećnik Bruno Milin kako je kako su on i njegovi vijećnici prvi puta suočeni s prezentiranim računima.

- Kada sam ovo vidio, nešto mi se okrenulo u utrobi. Ako je netko napumpavao račune, a razliku stavljao sebi u džep, u hrvatskom rječniku nemam riječi koju bi upotrijebio da bi to opravdao. Direktore, odgovorit ćete za ovo!, kazao je Milin misleći na bivšeg direktora Žilavca.

Gradonačelnik Branko Dukić je također kazao kako je iznenađen.

- Ne mogu ništa govoriti za ove račune, vidim da su preveliki. Ode se često poziva DORH i kriminalne radnje treba provjeriti. Ja ću pitati bivšeg direktora o čemu se radi, jer nisam upoznat s ovim, a vjerujem da će imati dobar razlog. Vi ste unijeli nesigurnost u klub mijenjanjem direktora, ne znam više tko klub vodi. Zato izražavam sumnju, ali drago mi je da se netko želi bavit KK Zadrom, kazao je gradonačelnik Dukić, a kasnije je dodao kako je „Žilavec dobio zadatak da se referira o ovom slučaju“.

Rubeša je dodao da za to nema potrebe i pročitao korespondenciju koju je zbog ovih računa imao s bivšim direktorom Žilavcom: „Zbog pandemije koronavirusa u Španjolskoj i Italiji i požara u konkurentnim destinacijama ugovoreni iznajmljivači su nam otkazali smještaj. S obzirom na pripreme zamolio sam vlasnika hotel ZaDar za pomoć i primi igrače. Vlasnik hotela nam je izašao u susret, otkazao skuplje rezervacije koje je imao i trebali bismo mu biti zahvalni.“, glasio je odgovor bivšeg direktora predsjedniku Nadzornog odbora KK Zadar, Anti Rubeši.

Točka za davanje suglasnosti za kredit u iznosu od 3,7 milijuna kuna je na koncu izglasana glasovima sviju vijećnika, osim SDP-a.

25. travanj 2024 12:17