StoryEditorOCM
4 kantunaDJECA U STANOVIMA

Izgradnja Doma za odgoj u Crnom pred početkom; broj kaznenih djela na štetu djece u ogromnom je porastu, iz Doma vape za još jednim stanom!

Piše L.Burčul
17. ožujka 2022. - 21:50

Na Voštarnici u Zadru u tijeku su radovi na obnovi i potpunoj rekonstrukciji zgrade Doma za odgoj djece i mladeži. Po završetku ovih radova, u Dom se neće vratiti ni uprava ni štićenici koji su tamo do sada imali smještaj.

Uprava ovog Doma će ući u prostorije sadašnjeg Centra za socijalnu skrb u jednom od „pet nebodera“ u Ulici Andrije Hebranga, a Centar za socijalnu skrb će iz neuvjetnih prostora koje koriste niz godina preći u obnovljenu i uređenu zgradu Doma za odgoj djece i mladeži na Voštarnici. 

image
Luka Gerlanc/Cropix

Djeca su iz ovog Doma iselila početkom studenog prošle godine, a još prije njih, u rujnu, iz prostora Doma iselila je uprava i tzv. poludnevni boravak.

Uprava je svoje privremeno mjesto boravka našla u nekadašnjem prostoru OŠ Voštarnica, u Ulici Ivana Meštrovića kod zadarske Vruljice, dok su djeca raspoređena po stanovima.

- Sa Gradom Zadrom potpisali smo ugovor na godinu dana i plaćamo najam. Mi kao uprava radimo „rotaciju“ sa Centrom za socijalnu skrb i kada oni isprazne prostor i usele u bivši Dom za odgoj djece i mladeži, taj prostor će se obnoviti i mi ćemo tamo useliti. Sve se to koordinira na razini nadležnog Ministarstva – kaže zamjenica ravnateljice Doma za odgoj djece i mladeži u Zadru Ljiljana Šarić, inače bivša dugogodišnja ravnateljica ovog Doma.

image

Ljiljana Šarić

Cropix

Gdje su za sve to vrijeme djeca?

- U stanovima – kaže Ljiljana Šarić.

Dom raspolaže sa četiri stana, no u praksi to izgleda tako da se dva koriste za najvažnije štićenike, za djecu s problemima u ponašanju koji su u dobi od 7 do 21 godine života. U oba stana ima ukupno osam štićenika, uz 24-satni nadzor.

Osim ovih osam štićenika u dva stana, postoji i stan koji je Dom u Zadru dobio od Ministarstva državne imovine, a u kojem su smješteni štićenici bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Njih je u tom stanu pet, a u dobi su od 14 do 21 godinu.

Da li ta tri stana zadovoljavaju potrebe za smještaj djece koja imaju problema u ponašanju ili su bez (odgovarajuće) roditeljske skrbi?

- Ni u kom slučaju – kaže Ljiljana Šarić. Na listi čekanja za smještaj u Dom, točnije u jedan od stanova, trenutačno je u Zadru deset djece – kazala je zamjenica ravnateljice.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Sva ta djeca su iz Zadra. Minimalno što bi trebalo ovoj ustanovi je još jedan stan. Kada bi djeca sa „liste čekanja“ ostala u Zadru, na brizi ustanove, bila bi u svom gradu i imala bi kontakte sa srodnicima, što je od iznimne važnosti, navela je Ljiljana Šarić, ističući da je u Zadru veliki problem što nema udomiteljskih obitelji.   

Podaci koji se ne objavljuju, a kojima raspolaže policija kao i Centar za socijalnu skrb, govore da je od vremena izbijanja pandemije broj kaznenih djela počinjenih u obiteljima na štetu djece u ogromnom porastu.

- To su podaci koje mi kao ustanova ne iznosimo; dovoljno je kazati da su domovi prekapacitirani, a ranije spomenuta djeca koja su na listi čekanja nalaze se u rizičnim obiteljima – kazala je Šarić.

Međutim, ima razloga za optimizam, jer je upravo izabran izvođač radova za izgradnju objekta u Crnom, gdje će se useliti štićenici.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Za gradnju kuće izvođač je izabran i ne budu li žalbe produljile rokove, mi ćemo već krajem ovog mjeseca s izvođačem potpisati ugovor. U tom slučaju početak gradnje je odmah u travnju, a rok za dovršetak radova na ovom projektu, teškom 4 i pol milijuna kuna, je šest mjeseci. To bi značilo useljenje već ove godine – kazala je zamjenica ravnateljice Ljiljana Šarić.

Tako ova ustanova već sada, napuštanjem Doma na Voštarnici, nema klasični smještaj štićenika, već tzv. organizirano stanovanje, a tako će se nastaviti i u Crnom.

Postoji još jedan stan, manje kvadrature, kojim raspolaže Dom za odgoj. Međutim, taj je stan za sada prazan jer je namijenjen punoljetnim štićenicima koji mogu imati samo povremenu podršku. Stan ima 38 kvadrata i Dom ga je dobio od Grada, jednako kao i teren u Crnom gdje će uskoro početi izgradnja kuće za djecu i mlade s problemima u ponašanju i s izostankom roditeljske skrbi.

03. svibanj 2024 10:16