StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON 35 GODINA

Izgubili spor: u roku od osam dana zadarski lutkari moraju vratiti više od milijun kuna vrijedan prostor u prizemlju zgrade!

Piše Božana Sviličić
4. lipnja 2021. - 22:11

U roku od osam dana zadarsko Kazalište lutaka vlasniku izdavačkog poduzeća Forum d.o.o. Živku Šokoti mora predati atraktivni prizemni prostor čija je vrijednost veća od milijun kuna. Sukob oko prava vlasništva nad tim dijelom zgrade površine 100,82 metara četvornih počeo je prije čak 35 godina kada je banka u zamjenu za jedan poslovni prostor ušla u financiranje gradnje kazališta.

Iako je Šokota taj prostor kupio od banke, te ga je trebao preuzeti do 1. lipnja 1987. godine, do predaje da nije došlo jer je zgrada dovršena u vrijeme podnošenja njegove tužbe 2011. godine, a uknjižiti se nije mogao jer zgrada Kazališta lutaka nije etažirana.

Najnovijom presudom Trgovačkog suda u Zadru, Stalne službe u Šibeniku, Kazalište lutaka Zadar sada u roku od osam dana mora ispuniti obavezu iz Ugovora o kupoprodaji poslovnog prostora od 17. travnja 1986. godine, te predati Živku Šokoti i Forumu d.o.o. u posjed poslovni prostor smješten u prizemlju zgrade. U tom prostoru kazalište drži rekvizite, Šokota je 2012. sklopio ugovor o najmu s ugostiteljskom tvrtkom koja tu namjerava otvoriti noćni klub.

- Pregledom Ugovora o kupoprodaji između Kazališta lutaka Zadar i Komercijalne banke Zadar od 17. travnja 1986. godine, jasno proizlazi da su tuženik, Kazalište lutaka Zadar i Komercijalna banka Zadar, sklopili ugovor o prodaji poslovnog prostora površine 100,82 m2, za fiksni iznos od 30.000.000 tadašnjih dinara, a koji poslovni prostor se nalazi na čestici zem. 10566/1, 10567, 10568 i 10569 K.O. Zadar, te je točkom 6. ugovora ugovoreno da se prodavalac obvezuje da će poslovnu prostoriju izgrađenu do faze koja je predviđena ugovorom, predati kupcu najkasnije do 1. lipnja 1987. godine, a koji poslovni prostor je u projektnoj dokumetnaciji označen zelenom bojom. Nadalje, pregledom ugovora o kupoprodaji nekretnina između Nove banke d.d. i Živka Šokote od 29. srpnja 2004.godine i ugovora o kupoprodaji nekretnina između Nove banke d.d. i Forum d.o.o. od 29. srpnja 2004.godine, proizlazi da je Nova banka d.d. (inače pravni slijednik Komercijalne banke Zadar) prodala utuženi poslovni prostor tužiteljima, koji sada traže predaju u posjed tog prostora - navodi se u obrazloženju sutkinje Terezije Gorete.

image
Luka Gerlanc/Cropix


Iako je Kazalište lutaka prethodno tražilo reviziju vlasništva, Ustavni sud RH u prosincu prošle godine odbacio je njihovu tužbu, a prethodno je tužbu zadarskih lutkara odbio i Vrhovni sud RH zbog niske procijenjene vrijednosti spora.

Kazalište je tužbi navelo kako presude Općinskog i Županijskog suda u Zadru nisu uzele u obzir da Šokota nije dao dokaze o uplaćenom iznosu, kao i da nije dostavio dokaz o pretvorbi banaka u čijem temeljnom kapitalu nije upisan taj prostor.

U suglasnosti za Ustavnu tužbu naveli su kako tadašnji ravnatelj Kazališta koji je banku nazvao vlasnikom prostora, nije imao pravo raspolaganja s imovinom većom od 50 tisuća kuna, a vrijednost prostora je veća od milijun kuna što znači da njime mora
raspolagati osnivač - Zadarska županija.

Ustavni sud RH je, međutim, odbacio tužbu kazališta navodeći kako nema aktivnu legitimaciju za podnošenje tužbe jer je ustanova koja je organizacijski, funkcionalno i financijski povezana sa Zadarskom županijom.

Pregledom dokumentacije na sudu je utvrđeno kako je sporni prostor u prizemlju zgrade koja se gradila kupila Komercijalna banka Zadar ugovorom o kupoprodaji. Šokota je potom poslovni prostor kupio od Nove banke d.d. Zadar - pravnog slijednika Komercijalne banke Zadar.

Lutkarima preostaje još Europski sud u Strasborugu, kao zadnja instanca. Uz to što moraju vratiti prostor dužni su naknaditi i parnični trošak od 214.749,75 kuna, te umješaču na strani tužitelja OTP banci d.d. iz Zadra iznos od 135.365,50 kuna.

Ravnateljica Kazališta lutaka: tadašnja ravnateljica na sudu je rekla da je doslovno pokupljena sa ceste da bi potpisala takav dokument...

Ravnateljica Kazališta lutaka Iris Pavić Tumpa u svom je iskazu navela kako je nakon što da je stupila na dužnost 2009. primila Šokotu, te mu zaista rekla da nema problema da se izvrši predaja u posjed, međutim da je mu je također odgovorila da nema tolike ovlasti te neka joj pripremi dokumentaciju i da će ona to dati na svoje vijeće. Navela je kako se zgrada počela raditi 1986. putem samodoporinosa zbog čega je sve u nadležnosti Zadarske županije pošto je Zadarska županija osnivač kazališta,.

Naglasila je kako niti dan danas na njeno traženje Šokota nije dostavio relevantnu dokumentaciju koju bi mogla proslijediti skupštini tako da skupština o navedenom nije mogla niti odlučivati. Nadalje je navela kako u dokumentaciji nije nađen nikakav pisani trag o zamjeni prostora, te da da banka s njom u tom pravcu nije kontaktirala i da o tome nema saznanja. Isto tako, rekla je da je tražila u računovodstvu dokaz o tome je li prednik tužitelja Komercijalna banka ikad platila Kazalištu lutaka ugovoreni iznos i u Fini i od banke ali da takav dokaz nikad nije dobila.

Na posebno pitanje banke je li joj poznato tko je sklopio ugovor 1986. odgovorila je da je to bila tadašnja ravnateljica Paraskeva Troskot. Navela je kako je Paraskeva Troskot na sudu rekla da je doslovno pokupljena sa ceste da bi potpisala takav dokument u banci na papiru s logom banke i da nije istina da je to plaćeno.

04. srpanj 2024 09:26